Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak uvolnit místo na disku?

Od: atreus* odpovědí: 9 změna:

Mám Windows XP. Na disku C mám standardní složky Documents and Settting, Program Files, Windows. (Na disku D mám dokumenty, fotografie aj. - ty nedávám na C)

Problém je v tom, že velikost disku je 5,3 GB, ale volného místa je momentálně jen 80 MB, každou chvíli hlásí nedostatek místa na disku, sice odstraňuji Temporary internet files, to na chvíli pomůže (je pak místo 120 MB, ale zase klesne).

Chtěl jsem udělat defragmentaci disku, ale ta vyžaduje 15 % volného místa.

Co se dá jako nepotřebné smazat? Ve složce Windows je plno souborů *.log, např. KB937143.log (asi z aktualizací), dále plno složek typu $NtUninstallKB937143$ (které mají v Total Commanderu ikonu s vykřičníkem, v průzkumníku Windows jsou skryté) - lze je smazat nebo přesunout na jiný disk? Ve složce Windows je podsložka Temp, v ní např. složky CR_11.tmp, _avast_ - lze celý obsah složky Temp smazat?

doplněno 07.07.11 13:50:

Děkuji všem za rady.

Na jednom fyzickém disku mám dva logické disky C a D (disk D je také hodně plný). Možná tedy zkusím zvětšení partition.

Koupit si nový disk není problém finanční, ale problém, jak a z čeho všechno znovu nainstalovat :(

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

S takto malým diskem budete čistit pc každou chvíli - to není dlouhodobé řešení. Doporučuji nainstalovat program na zvětšení partition. Předpokládám, že máte disk rozdělen na C a D, přitom Dčko bude zbytečně nafouklé. Pokud se vydáte touto cestou, jistě mě někdo rád doplní, jaký je na to nejvhodnější program zdarma. Já používám placený. Namátkou jsem ale našel tento. Umí zvětšit diskový oddíl bez ztráty dat. stahuj.centrum.cz/...

hodnocení

2x

Ty složky ntuninstall jsou odinstalace aktualizací. Můžeš je buď smazat sám nebo přes ccleaner, tam zaškrtneš v pokročilém- hotfix uninstallers a pak nech ccleaner jinak tak jak je, dej analyzovat a pak spustit cleaner, uvidíme kolik to odstraní. V nástrojích odstranís ty body obnovení. Místo pro body obnovení můžeš taky nastavit- pravé tl na tento počítač/vlastnosti/body obnovení a je tam nastavení. Obsah tempů můžeš taky mazat.

Komprimaci disku ti neschvaluji- víc problémů než užitku, ale to je každého věc

hop®
hodnocení

0x

Bena není online, poradil by nejlépe, asi by doporučil použití CCleaneru, který vyčistí systém od nepotřebného svinstva...

doplněno 06.07.11 22:51:

...anebo FORMAT C:/U

ale to radši nedělej, je to pokus o vtip

juldab*

*tanec*

doplněno 06.07.11 22:27:

teoreticky pokud ti system běží můžeš ostranit zálohy hotfixů

tomasek*

Přesně tak, jak radí Sinner. Jenom bych si prohlédnul, co všechno skutečně chcete smazat. Maže to třeba i obsah koše, což nemusí být vždy chtěné... Každopádně bych přemýšlel o koupi nového harddisku, jelikož mít HDD s kapacitou 5,3 GB a mít na něm XP, to je nesmysl. Windows se časem (s přibývajícími aktualizacemi Windows i ostatních programů) rozrůstají a aby člověk nedostatek místa řešil soustavným mazáním, to není úplně ideální. Navíc defragmentace vám možná trochu urychlí fungování systému, ale nezvýší Vám místo na disku...

Dnes se prodávají disky nejméně s kapacitou 80 GB za cenu pod 1 000 Kč (s rozhraním ATA od 800 Kč, s rozhraním SATA dokonce HDD s kapacitou 160 GB od 700 Kč)...

sinner
hodnocení

0x

zkus , klepni na C pravým -vlastnosti-vyčištění disku-vyjede ti tabulka tam v klidu vše zatrhni- a dej vyčistit - měl jsem XP ted W7 a nestalo se mi že by se timto smazáním něco podělalo.Trvá to podle to jak výkoný máš PC.

atreus*

Toto jsem dělal často -neboť mi to samo nabízelo - ale tím se toho moc neuvolnilo.

michalkolesa*
hodnocení

0x

Pokud nejsou s aktualizacemi problémy tak složky $NtUninstallKB937143$ můžete vymazat.

Taky je vhodné čas od času vyprázdnit složku SoftwareDistribution (ve složce Winodws) tam se ukládají stáhnuté aktulizace.

Možná by nebylo od věci snížit velikos protoru na disku pro ukládání "obnovení systému" Tento počítač > Vlastnosti >Ochrana systému

Mám 7mičky tak to píšu podle nich. Ti co mají ještě XP, mě určitě rádi doplní.

Další tip nastavit interntový prohlížeč ať neukládá cache. Pokud máte rychlé připojení tak je to skoro zbytečné, aby se cache dělala.

bena*
hodnocení

0x

5,3 GB velký disk je pro Windows XP málo. Ve finále i pro Windows 2000.

Jak již tu někdo psal, kupte disk nový /alespoň 20 nebo lépe 40 GB a více/. Předpokládám, že to máte PATA disk.

Já bych začal tím, že byhc stáhl a nainstaloval CCleaner - ten nezabírá moc místa.

Při instalaci odmítněte instalaci různých toolbarů a zázračných programů, budou-li nabízeny. Po instalaci program spusťte. Vlevo zašrktejte všechny položky a spusťte čištění. Bude to chvíli trvat, ale smažte to různé zbytečné soubory a složky, odinstalátory aktualizací /aktualizace se neodinstalovávají, jen v případě vážných problémů, ale pochybuji, že Vás nějaký vážný problém spjatý s aktualizacemi potkal/. Pak vyčistěte i registr.

Dále, určitě navrhuju zkomprimovat celé C:. Zavřete všechny spuštěné programy /i ICQ apod./ a klikněte na Místní disk C: pravým tlačítkem a zvolte Vlastnosti. Tam zaškrtněte Komprimovat jednotku a šetřit tak místo na disku. Potvr´dte to pro všechny složky, sloubory i podsložky. V případě, že něco zkomprimovat nepůjde, klikněte na Přeskočit vše úto automaticky přeskočí soubory, které nelze komprimovat, protože jsou třeba používány, apod./

Odinstalujte všechny programy a nainstalujte je do D: nejen že uvolníte místo na c:, ale i poběží o něco rychleji

Odstraňte všechny body obnovení, krom posledního přes CCleaner - je to v těch Nástrojích. Nebo to lze udělat cestou, že Obnovení systému zakážete a pak zase povolíte.

Vysypte koš.

Pak snad 15% dáte /musíte se dostat na nějakých necelých 800 MB volna/, aby jste mohla dělat defragmentaci.

Jinak jak tu yakub psal, disk přerozdělte pomocí toho nástroje Extend Partition. D: dejte minimálně 10GB nebo aspoň 15 GB a D: zbytek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]