Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Win 7 na XP

Od: therese odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak mám ve svém notebooku přeinstalovat win 7 na XP. Původně měl notebook SUSE Linux 11, ale potřebovala jsem Windows. Bratr mi sehnal 7 (samozřejmě bez klíče), takže to po měsíci chtělo aktivaci. Podařilo se mi normální chod prodloužit o 120 dní, ale teď už to nejde (3x a dost :( - teď mi už pořád černá pozadí na obrazovce, neustále se mi objevují hlášky, ať OS aktivuju, zadám klíč... ) Vzhledem k tomu, že mám starší programy, které pod Win 7 nefungují, chtěla bych XP (k těm mám klíč *hej*). Bohužel se mi ale 7 nedaří přeinstalovat. Stále mi hlásí, že chci nižší verzi, takže to nedovolí *zed*. Prosím poraďte mi, co s tím. Jsem teda úplný začátečník, tak prosím rady jak pro úplné mimoně *ee* Všem mockrát děkuju.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Musíš nabootovat z toho instalačního disku při startu notebooku. Pak už ti instalace WindowsXP pojede bez problémů.

doplněno 03.07.11 12:55:

Ještě připojuji odkaz na podrobný postup:

blog.antonindanek.cz/...

therese
hodnocení

Nejprve chci poděkovat za radu. Podařilo se mi spustit instalaci, radostí jsem skákala metr vysoko *hej*, ale ouha - pak se objevila hláška:

Byly zjištěny potíže a systém windows byl ukončen, aby nedošlo k poškození počítače.

Pokud je to poprvé, co vidíte tuto obrazovku s chybou zastaveí počítače, restartujte počítač. Pokud se objeví znovu, pokračujte těmito kroky:

Zkontrolujte, zda v PC nejsou viry. Odeberte všechny nově naistalované jednotky a řadiče pevných disků. Zkontrolujte, zda je pevný disk správně konfigurován a zakončen.

Pomocí programu CHKDSK /F zkontrolujte poškození pevného disku a poté restartujte počítač.

Technické informace:

*** STOP: 0x0000007B (0xF78D2524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

PROSÍM, CO S TÍM? *ee*

Tak to bude chtít nabootovat z instalačního disku a spustit konzoli pro zotavení a v ní spustit příkaz na kontrolu disku na chyby:
CHKDSK /F
Resp. V jaké fázi se ona hláška objevila? Je na diskovém oddílu něco důležitého v případě jeho nutného formátu?
therese
hodnocení

Po šíleném hledání a hledání jsem zřejmě narazila na problém, že nemám ovladače pro windows xp. Našla jsem si, jak ovladač vložit do instalačního CD na OS, ale ať hledám jak hledám, prostě vůbec nevím, jaký ovladač mám stáhnout, respektive nejprve ho vůbec najít. Podařilo se mi najít (snad doufám správné "jméno" - Standard AHCI 1.0 Serial ATA Controller) to, co mám v notebooku (procesor ATI Mobility Radeon). Už mi z toho jde hlava kolem. Prosím ještě jednou o radu a pomoc. MOC DĚKUJU!

Veškeré ovladače jsou pro notebooky dostupné na stránce jeho výrobce :)

V BIOSe přenastavit řadič disku z AHCI na IDE.

Windows XP totiž tento řadič neumí a proto Vám instalace pokaždé spadne.

BIOS - při startu pc stisknout DELETE, případně některé notebooky přímo vypisují klávesu, kterou se dá do BIOSU najet. Někdy pojmenovávají BIOS jako SETUP. Uvnitř hledat položky týkající se HDD (hard disk - pevný disk). Volba řadiče AHCI vs IDE by měla být ihned rozpoznatelná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]