Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace Linuxu na druhý disk , poběží?

Od: hutlik007* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den ,
moje WinXp začali vypovídat službu a já jsem hledal alternativu . Našel jsem
Linux UBUNTU a Fedora , oba dva jsem vyzkoušel u kamaráda na VirtualBox
a poběží prý o něco rychleji . Tak bych ho chtěl nainstalovat , ale nechci do toho
po hlavě , zkusit , jestli ho počítač utáhne a tak . Půjde mi Linux nainstalovat i na
D: protože nechci rozdělovat C: nebo na něm něco měnit a na D: mám jen hry
a Office . Děkuji předem

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

radarbrdy*
hodnocení

0x

Není se čeho bát, hlavně si zálohujte nejprve své důležité dokumenty třeba na FlashDisk. Já to mám podobně. Říká se tomu dualboot. Mám HDD rozdělený na oddíly: 1/ primární WinXP, 2/ primární Ubuntu 3/ logický, tam je Ubuntu swap 4/ logický, tam mám FAT32 shared data přístupný jak Win tak Ubuntu. Hlavně ať máte oddíl 1/ dost velký, neboť win má tednenci časem kynout na objemu.

Stáhněte jsi nejprve instalační CD z ubuntu.cz. A instalace by vám měla nabídnout rozdělení oddílů. Ubuntu má zavaděč Grub který vám po startu PC zobrazí tabulku, kde vyberete jestli budete pracovat ve Win nebu Ubuntu. Na ubuntu.cz je fórum, kde je dualboot dobře popsaný.

hodnocení

0x

Malinko pomůže nicméně tam ububntu alí na jakoby celý disk..

Po vá bude ubuntu chctít tu půlku disku ještě rozdělit na vetší část pro ubuntu a na malou čast pro swap ubuntu..

doplněno 03.07.11 18:36:

Čím víc si toho před isntalací pročteš tím mín pak bueš překvapen..

hutlik007*
hodnocení

snad to nějak pochopím a ještě jednou děkuju za odpovědi ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]