Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zabezpečení wifi sítě

Od: anonym2* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

chtěl bych co nejbezpečněji zabezpečit wifi síť. Co jsem hledal, tak nejbezpečnější by asi mělo být wpa2-psk s AES + filtr mac adres + skryté ssid + samozřejmně dlouhá hesla.

Mám ZyXEL P660HW T3

Nastavil jsem filtr MAC adres a WPA2-PSK podle tohoto návodu: techzona.cz/...

+jako heslo jsem zvolil cca 60 znakové dlouhé heslo. To bylo asi to nejdelší možné. To že je tak dlouhé mi stejně nijak nevadí, jelikož se budu připojovat jen s jedním zařízením, kde bude to heslo uloženo.

Jen nikde nemůžu najít, kde nastavit a zapnout ještě to AES? Nebo to se aktivuje automaticky s tím WPA2-PSK?

Je toto zabezpečení dost bezpečné, nebo by bylo vhodné ještě neco nastavit? Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

- WPA2 obecně je v pohodě. Heslo netřeba tak dlouhé :)
- hide ssid, dobrá věc, ale občas dělá problémy, pokud to máte na jedno zařízení kde to jede bez problémů tak klidně nechte
- mac filtr, relativně zbytečnost, mac neni problém změnit, pohatě stačí wpa2 šifrování, sám sice filtr mam, ale u uživatelů většinou nedávám- málokdo si to nastaví sám

anonym2*
hodnocení

A jak je to s tím AES šifrováním?

"Nikde nemůžu najít, kde nastavit a zapnout ještě to AES? Nebo to se aktivuje automaticky s tím WPA2-PSK?"

js*

S tím si vůbec nelam hlavu, WPA je samo o sobě kvalitní šifrování, WPA2 jde ještě dál a většinou si router zvolí typ šifrování (buď TKIP nebo AES) sám, jakmile se domluví s notebookem. Jinými slovy, pokud notebook AES zvládá, tak je použito, pokud ne, není ani potřeba to řešit.

Ale jinak je to zabezpečeno jak Pentagon :), ze zkušenosti vím, že bohatě stačí WPA šifrování, samo o sobě je téměř neprolomitelné.

bena*

AES nebo TKIP - je to úplně jedno. ideální hodnota je na Automaticky.

WPA sice prolomeno bylo, ale stále je pořád velmi kvalitní a jen opravdovej profík ho dokáže prolomit. WPA2 zatím prolomeno nebylo.

Pokud se k wifině připojujete i pomocí telefonu, tak se koukněte, jestli WPA2 umí. Některé mobily to neumí a tak je třeba nastavit WPA nebo "komplexní" WPA, tj WPA/WPA2 (samozřejmě -PSK)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]