Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěla jsem se někoho jen obecně zeptat na to, jakou spotřebu má wifi umístěná s anténou na střeše. Firma u nás umístila celkem 5 antén wifi, kterými se pokrývá okolní připojení internetu. nyní nám přišla hrůzostrašná faktura za elektřinu a musím to nějak vyřešit. Zajímá mě tedy nějaká průměrná spotřeba wifi ...
děkuji
Běžný Wi-Fi routr spotřebovává tak okolo 10W x 24 hodin x 5 x vaše sazba. Vychází mi 1,2kW. Pokud by byla vaše sazba cca 5kč, tak je to 6kč denně. To je pochopitelně hrubý odhad a píšu o běžných Wi-Fi zařízeních, ale není přeci problém se podívat na krabičku, opsat si název zařízení, nebo hodnoty ze štítku a spočítat si to. Jinak nevím o kolik máte levnější internet, ale ještě jsem se nesetkal s případem, že by poskytovatel šidil toho, kdo mu dovolil využívat střechu a připojit se na el.
děkuji za odpověď . Nikdy před tím, než tady byla ta wifi taková spotřeba nebyla. Máme dvou dům a v druhé půlce, kde bydlí také 3 lidi mají spotřebu o 150% nižší než my. Začalo to právě připojením wifin. krabičky jsou nahoře na střeše připojené k anténám a napsáno na nich nic není... Ten technik co tady byl říkal, že prý záleží na tom jak jsou ty wifi silnné a kolik lidí je tam připojeno či co . Moc tomu nerozumím, proto se ptám. antén je tam celkem 5 a k tomu jsou připojené ty krabičky. ještě je tam pod střechou 2 x router / 4 porty / .No měsíčně platím za internet 800,- Kč a prý měl stát 1800,- Kč . Ale tu základní anténu jsme si museli koupit a přidělat a zaplatit jemu práci / cca 2500,- Kč
No tak takové pomínky by se mi taky nelíbily. Pokud vám mohu radit, tak oslovte současného poskytovatele a trvejte na bezplatném připojení, nebo třeba ještě tak za cenu okolo 100-200kč. Berte to tak, že jste v pozici, že když se nedohohnete, tak poskytovatel bude muset odstranit všechna svoje zařízení z vaší střechy a odpojit okolní zákazníky (výpadek plateb). Ještě bych si zjistil za jakých podmínek by bylo ADSL od O2 a z toho můžete při vyjednávání s poskytovatelem vycházet. Myslím, že i tak by jste víc jak současných 800,- neplatila.
Běžné bývá, že poskytovatel dává tomu, kdo má na střeše antény a platí el. proud internet zdarma.
Děkuji za odpověď. Doslova mi čtete myšlenky, protože už jsem se na O2 ptala a za patnáctimegovou linku chtějí také 800,- Kč a bude to bez jakýchkoli problémů. myslím že bude dost těžké se nyní dohadovat s firmou co si z naší střechy udělala vysílač. Od srpna je žádáme o dodání nějaké revize a bohužel dodnes nic v ruce nemám . Budu to muset nějak ukončit ...bude to boj. Hlavně musím doplatit 25 000,- Kč za elektřinu!
Já se v tom nevyznám, takže jak jste napsal správně - využil neznalosti. Ty wifi domontovával postupně, protože v srpnu, kdy to všechno montoval jich tam tolik nebylo. Jak říkám , nerozumím tomu a on toho využil. Nemám ani žádnou revizi a střechu plnou antén, což je prý problém. Ty wifi tam už nechci . nemám zájem . Jdu k o2 a budu to mít za 800,- Kč měsíčně a bez spotřeby elektřiny a bezproblémů.Oni sem ještě k tomu každý měsíc lezou k nám domů - vždy něco poopravit atd. - už nás to začíná pěkně obtěžovat a když je nějaký výpadek, tak nám pořád volají / abychom restartovali routery .../ , jako kdyby nás za to platitli...
Vše je bez papírů, tudíž když to odpojíte a řeknete že doma nic nemáte nemůže po Vás logicky nai nic chtít, s odvoláním že máte zjištěno kolik antény žerou chcete po poskytovateli vše doplatit...samozřejmě to chce mít všechny věci promyšlené a relativně podložené... nicméně bez papírů se věci špatně dokazují, jak vy elektřinu jemu ... tak on antény Vám...
Nevím, zda máte nějakou smlouvu, ale pokud nic není, tak vás nic memůže donutit dále poskytovat el. proud pro cizí zařízení na vaší střeše. Zařízení pochopitelně patří firmě, ale střecha a proud je váš a tak je potom jednání velmi jednoduché.
Není to dlouho, co jsme to zde probírali. I když tam nebyla uvedená spotřeba elektrické energie, stejně se podívejte do archivu, je to asi měsíc. Jinak si s nimi sjednejte smlouvu o pronájmu a úhradu spotřebované energie. A k jednání s nimi si vyčíslete za srovnatelné období spotřebu elektřiny, pokud u vás se ve spotřebě nic výrazného nemění. Navíc nám hradili nejen nájen za umístěné zařízení pro ostatní uživatele, ale jsme měli i levnější platby za internet nejen na úřadě, ale i v MŠ. Je to otázka vyjednávání, které mělo předcházet instalaci zařízení.
Děkuji moc za odpověď. Samozřejmě mi je jasné, že se mělo vše smluvně ošetřit, ale vše domluvil můj bývalý přítel . Nejdříve mělo jít jen o wifi, která nám měla sloužit na internet, ale tomu majiteli se moc líbilo naše místo / na kopci / a nabídl nám tedy slevu s tím, že sem umístí vysílač - takto mi to bylo řečeno . Nyní jsem nechala zjistit co tam na střeše je - je tam 5 krabiček wifi a spotřebu energie máme kolem 3000,- Kč měsíčně . Za internet mu platíme 800,- Kč měsíčně.
Zjistěte kde a jak to mají napojené a pokud by teoreticky bylo vše zapojeno v jedné zásuvce stačí obyčejný měřák do zásuvky který vám ukáže kolik to žere a lze z toho spočítat roční spotřeba.. 5 wifin na pokrytí okolí už může jít i do stovek wattů záleží na výkonu atd...
Příkon ve wattech je myšlen kdykoli. Pokud půjde o spotřebu, měří se vetšinou v (kWh) kilowatthodinách. Například 100wattový spotřebič odebere ze sítě 2,4kWh za den...
Ten kdo vám tam dal ty wifiny by vám měl ukázat veškerou dokumentaci a lejstra s tím související. Todle spíš vypadá že od nich váš bejvalej dostal nějakou provizi nebo nějakou jinou slevu. Zkuste se informovat na telekomunikačním úřadě http://www.ctu.cz/ co a jak, oni by měli vědět co v takovejch případech dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.