Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer Už několik mých kontaktů na FB uveřejnilo na své zdi toto prohlášení. Není to nějaká blbost? Když něcozveřejnímna sociální síti, tak to přeci není nic důležitého nebo citlivého (mám-li rozum) a počítám s tím, že si to může kdokoli přečíst. Také si nedovedu představit, jak by někdo mohl moje údaje, fotky a příspěvky komerčně využít... Co si o tom myslíte? Hezký předsilvestrovský večer přeje Claire.
To se dá tak krásně komerčně využít, až by ses divila!
Jde o to, aby se uživatelům zobrazovaly reklamy, které je zajímají. Doposud si mohli zadavatelé reklam mohli určovat, kde se jejich reklama bude zobrazovat - například podle pohlaví, věku, bydliště atd., prostě co uživatel zadá při registraci.
Teď už to však půjde řídít třeba podle toho, co si člověk píše často do statusu (= co ho zajímá), nebo podobně podle obrázků a dalšího obsahu.
A těmto cíleným reklamám se snad vyhnu, když si do statusu zkopíruji to prohlášení? To mi právě přijde jako blbost! V tom textu je jasně napsáno, že bych v takovém případě musela dát písemný souhlas s využitím těch dat a nějak nevěřím tomu, že by Facebook kontroloval, kteří uživatelé toto nebo podobné prohlášení zveřejnili a následně si od nich všech vyžádal písemný souhlas.
Ne, tímhle způsobem se jim opravdu nevyhnete - máte pravdu, je to blbost.
Chápu, že se ta nová pravidla nemusejí každému zamlouvat, a tak se třeba tímto snaží na svůj názor upozornit - ale to je tak asi všechno, k čemu to prohlášení bude.
Facebook od nikoho lovit souhlasy nebude - a kdyby si někdo Facebooku stěžoval, tak jim můžou říct: "Měli jste si přečíst pravidla, když s nimi nesouhlasíte, tak si prostě vymažte profil a FB nepoužívejte.
Claire, příště zřetelně uveď, že následující blábol je nějakou citací! Už jsem tě s tím chtěl odeslat tam, kam podobné výkřiky patří!
No ale každý sociál si do sociální síťě může psát co chce a je to platné asi tak, jako když tam nic takového nenapíše.
Claire, jak dobře máte své tvrzení v dotazu ověřeno (jenom ze statusů "několika přátel")?
A jak dobře znáte právo USA? Pokud by totiž došlo k nějakému sporu se zneužitím Vašich dat či fotek na FB, probíhal by spor v USA.
Doporučuji projít si nastavení svého účtu, zablokovat vše, co zablokovat lze, zakázat zobrazování věku v profilu, smazat, co smazat lze, přestat používat veškeré aplikace FB včetně chatu a dobře si rozmyslet, kdo může Váš profil vyhledat (vyhledání můžete také zakázat).
Pak se k Vašim údajům nikdo nedostane - ani inzerenti.
U postů a fotek se pokaždé rozhodněte, komu se mají/mohou zobrazovat (skupinám přátel nebo jednotlivcům).
1) Jaké tvrzení? V mém dotazu jsou pouze domněnky, nic netvrdím.
2) Ten dotaz jsem založila proto, že si právě nedovedu představit vznik sporu o využití mých fotek či dat. Ať si klidně celý svět prohlédne mou fotku morčete nebo třeba Hradčan.
3) Děkuji za Vaše rady, ale se svým nastavením FB jsem spokojená Nemám stovky přátel a nedávám na FB nic, co by bylo opravdu soukromé nebo citlivé.
A ještě se chci zeptat, proč bych měla zakázat zobrazení mého věku?
Tak už jsem tam viděl i reklamy typu "jak jako šestadvacetiletý sbalit ženu?"..
Celý svět si klidně může prohlédnout vaši fotografii? Co byste řekla tomu, kdyby si celý svět tuto fotografii prohlížel na reklamních poutačích nebo na milionech obalů výrobku xy a vy z toho neměla nic?
Něco se píše tu: lupa.cz/... , ale bůhví co je na tom pravdy.
Když se jakože zamyslím jo: Registrací a využíváním služeb souhlasím s jejich pravidly. Jejich pravidla ale nemohou být nad zákonem, v rozporu s ním, ani ho nemohou nijak upravovat. Máme tu znalce na US copyright, který nám řekne, zda se dá automaticky vzdát všech svých autorských práv?
"Co byste řekla tomu, kdyby si celý svět tuto fotografii prohlížel na reklamních poutačích nebo na milionech obalů výrobku xy a vy z toho neměla nic?" Děkuji za Vaši hypotetickou důvěru v kvalitu nebo originalitu mých fotografií Vlastním obyčejný kompaktní fotoaparát, max 14MPix, max 5x zoom, jakýmkoliv ostatním pojmům (clona atp.) nerozumím a nastavení mám dáno na "automaticky". Jednoduše řečeno fotím stejně tak, jako každý druhý. Naproti tomu můj kamarád se snaží o fotografie originální, fotí drahou zrcadlovkou, běhá klidně dvě hodiny po lese, aby vyfotil strom a čeká další dvě hodiny na správné světlo a posílá tyto krásné fotky do fotografických soutěží, kde ještě nikdy neuspěl
Takže opravdu nechápu, jak by se moje fotografie mohly ocitnout na reklamních poutačích. Taky mě to napadlo, ale pak jsem opět začala vidět svět realisticky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.