Nejste přihlášen/a.
Nedokážu vykoumat efektivní způsob vkládání znaků na NB. Často potřebuji znak coopyrightu, © a registrace,®.
Používám funkci Mapa znaků, ale tento způsob je dost zdlouhavý.
Dokáže prosím někdo poradit, jak na to, když není k dispozici numerická část klávesnise?
Děkuji za jakoukoli radu.
v mapě znaků vpravo dole je klávesová zkratka pro vložení konkrétního znaku... třeba pro ® Alt + 0174 nebo © Alt + 0169
pro zavináč @ můžeš použít Alt pravý + V takže zkus používat ty zkratky bez otvírání mapy znaků...
v textovém editoru používám fintu: automatické opravy... napíši třeba cop stlačím mezerník a automaticky mi to napíše © ... musíš si ve Wordu kliknout na Nástroje, tam na Možnosti automatických oprav, v záložce Automatické opravy do okénka Nahradit napíšeš třeba cop do okénka Čím vložíš znak © a stlačíš OK
na obrázku je to jasně vidět, tam je to řešené asi explicitně...
(c) zamění za ©
(e) €
(r) ®
a podobně, jen mně se nelíbí ta první závorka, musíš na její napsání stlačit i Shift... proto bych volil raději to cop... cé napíšeš levou rukou, ó a pé pravou, jsou hned vedle sebe... zkratku si můžeš vymyslet jakou chceš, jen ne takovou, která se běžně používá... teda myslím třeba za pro @ protože by ti aut oprav mohly psát @ rohem, @tři koruny a pod...raději použít třeba zav to není slovo s významem...to běžně nepíšeme...
autom. opravy jsou vynikající na psaní opakujících se textů, krátkých či dlouhých, já tak např. vkládám hlavičky, běžné fráze, podpisy, na adresy mám různé zkratky, od jen jména přes jméno s adresou, jméno s adresou a tlf. číslem, s elektronickou adresou a pod.dají se klasický zkopírováním CtrlC klasicky vložit CtrlVdo těch okének, takže je nemusíš pracně vpisovat...
Všem děkuji za odpovědi, "tupuvzdorný" popis a fintu do wordu od hejkala jsem vyzkoušela, funguje, s chutí ji začnu používat. Vřelé díky
Bohužel funguje pouze v textovém editoru. Při psaní textu v grafickém editoru (např. při popisu fotografií) je nutno klopotně kopírovat z mapy znaků a protože notebook nemá numerickou klávesnici, tak tyto klávesové zkratky nemůžu využít.
NB umí pár zkratek kombinací pravého Alt a další klávesy. Alt + V = @, E = €, X = #, ) = ×, ú = ÷, atd., bohužel pro © a ® jsem žádnou volbu nenašla.
Svůj původní dotaz jsem možná špatně formulovala - potřebovala bych klávesovou zkratku pro znaky © a ®, která by se dala napsat na notebooku.
Zkoušela jsem i funkci Klávesnice na obrazovce, ani tam nelze použít numerickou část pro vepsání zkratky pro znak...
A tak su stále ten zajíček nešťastný
"Numerická" klávesnice bývá k dispozici přepnutím Fn NumLock (je integrována do standardní klávesnice).
doplněno 06.06.11 09:28:... potom lze psát ALT+kód na "náhradní" numerické klávesnici...
Používám Paste copy - http://www.pastecopy.net/
Tam si nakopíruji nejen nejčastější znaky, ale i adresy, texty a části kódů pro časté použití.
Lze tam vše řadit do kategorií, takže se v tom dobře vyznám.
Věřím, že je to hodně šikovný systém, bohužel nevládnu anglickým jazykem, takže pro mne je nepoužitelný.
Děkuji za snahu, i ta se cení.
Štěpa
Štěpo, notebooky mívají numerickou klávesnici (integrovanou do té "písmenkové), jak už jsem psal. Zapíná se stiskem Fn+NumLock a potom některé písmenové klávesy získávají funkci numerické klávesnice. Na klávesách to bývá minipísmem označeno. U mého NB mám třeba nulu na "M", jedničku na "J", dvojku na "K" - mrkněte na svoji klávesnici, fakt Vám to nefunguje?
Díky Hope, odhalil Jste mi dosud nepoznané tajemství. Malinkatá číslíčka jsem objevila přesně tam, co popisujete. Po stisknutí Fn to píše čísla, dokud držím Fn stisknuté. Klávesu NumLock ale buď na NB nemám, nebo je také někde rafinovaně integrovaná.
Takže zatím mi klávesové zkratky nefungují
Já mám NumLock společně s INSERTem vpravo nahoře. Režim numerické klávesnice se přepíná Fn+NumLock, zapnutí bývá indikováno kontrolkou. Po přepnutí do tohoto režimu lze psát Alt+kód a tvořit různé "paznaky", třeba Alt+64 napíše @...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.