Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, mám malý problém. V Turbo Pascalu jsem si nedávno naprogramoval aplikaci, která mi vypočítá kořeny kvadratických rovnic. Aplikace funguje dobře, ale počítá mi pouze v reálných číslech. Já bych chtěl, aby mě aplikace vypočítala i takovou kvadratickou rovnici, kde D<0.
Poznámka: S Pascalem spíše začínám, nejsem ještě tak zkušen...
Děkuji za všechny smysluplné odpovědi.
doplněno 04.06.11 20:18:Zde je zdroják:
program Rovnice;
var a,b,c,D:real;
begin
write(adej kvadratický člen a: );
readln(a);
write(adej lineární člen b: );
readln(b);
write(adej absolutní člen c: );
readln(c);
writeln;
D:=sqr(b)-4*a*c;
if D<0 then writeln(x={})
else if D=0 then writeln(x=, -b/(2*a):0:2)
else
begin
write(x1= ,(-b-sqrt(D))/(2*a):0:2);
writeln( x2= ,(-b+sqrt(D))/(2*a):0:2);
end;
readln;
end.
Propána, proč je to tlustými písmeny?!
doplněno 04.06.11 23:59:Jo, texty (x1=), (+), (i), (x2=), (-) a (i) jsou v apostrofech, to je snad jasne; tady se ty znaky nějak nezobrazují.
[/b]
Děkuji vám za odpovědi. Tak jsem to ve zdrojáku nahradil, ale vyhazuje mi to 113ku /viz. obrázek ↓/
Na kterém řádku?
Nebudou to ty přebytečné závorky v přidaných write a writeln (u textů "+", "-" a obou "i")?
Ne, zkoušel jsem dát ty závorky pryč a stejně nic.
Chyba by měla být na řádku, kde je dole kurzor /řádek else if D=0 them writeln.../ - ale ten by měl být v pořádku, s ním jsem nemanipuloval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.