Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím o radu zkušené odborníky. Jsem laik a vůbec se nevyznám. PC používám pouze na internet, skype, psaní word - žádné hry, žádné stahování. Nepředpokládám, že bych si notebook nosila někam s sebou. PC dosloužil, musím se poohlédnout po jiném. Co byste mi doporučili? Na moji uživatelskou úroveň koupit starší stolní PC nebo nový notebook. Přece jen monitor na booku je malý, hůř se mi čte. Díky.
doplněno 04.06.11 19:18:Díky všem za rady, zvítězí stolní PC.
Do stolní ho klasického počítače může(š/ete) přidávat další příslušenství myslím jako různe můžou se v něm vyměňovat různé součásky , ale v noťasu se toho moc vyměňovat nedá a navíc noťas jue někdy i pomalejší. Takže pokud chcete koupi počítač do domácnosti doporučoval bych stolní, navíc stolní počítač je přece jenom levnější. Hlavně byste si měla před koupí počítače pořádně pročíst vlastnosti počítačě kerý byste chtěla koupit paměť RAM by měla být optimálně cca 1 GB a kapacita hardisku to už je na vás . Hlavně si nekupujte počítače s pentium III a nižší měl by mýt výkon asi 2 až 3 Ghz (pro optimální rychlost). Ale tímto vás nechci zaťežovat prostě bych vám domů doporučoval stolní počítač. Promiňte jsem moc ukecanej : )
Dobrý den, odborník sice ještě dlouho nebudu, ale právě proto se mohu podělit o zkušenosti. Já trávím větší část léta na chalupě, tak pro tyto účely jsem si pořídila netbook, který je mnohem menší než notebook, protože nemá CD-R mechaniku. Protože je monitor malý, mám k němu připojen externí větší LCD monitor a i externí mechaniku. Pro domov jsem si koupila repasovaný PC u www.gigacomputer.cz . Má již naistalovaný operační systém Windows XP SP3 a k němu mám teď nově monitor 20"a je to až moc veliké. Zkuste si na netu nají webové stránky "giga..., je toho tam spousta. Patronka
Ani já s nechci pasovat na odborníka. Osobně jsem zvolil NB s mobilním internetem, protože doma se vyskytuji asi tak ve 30% svého času a to buď ve vaně nebo v posteli.
Pokud nepřemýšlíte o mobilitě počítače, doporučil bych jednoznačně stolní PC, a to z více důvodů:
- volitelná velikost monitoru a jednoduchá případná výměna za jiný
- pohodlnější klávesnice, myš místo touchpadu (jedná se i o umístění - pokud si popsednete, klávesnici si přisunete, celý NB hůře, takže psaní bude únavnější)
- jednodušší a levnějšívýměna vadných nebo zastaralých komponent, možnost doplnění hardware
- srovnání ceny strojů se stejnými parametry
Přeji hodně štěstí při rozhodování a výběru!
Pokud nepředpokládáš mobilitu tak bych asi o notebooku moc nepřemýšlel a šel klidně do novýho kompu. Záleží co ti dosloužilo na starým kompu a co by šlo použít na novým, ale odhaduju, že myš a klávesnice přežili, zbytek bych pořídil novej a když se ti hůř čte tak bych si radši připlatil za větší monitor.
Nevím, zda-li jsem zkušený odborník, ale řeknu Vám, že pro Vás by byl lepší stolní počítač. Přecijenom počítač je výkonnější a když se něco podělá, tak se to může úplně jednoduše vyměnit. U notebooku je to horší.
Pokud si budete kupovat počítač z druhé ruky, tak by jste jej správně měla odvést do servisu, kde Vám udělají úplně novou čistou instalaci a kouknou se na jeho stav. Já třeba vemu takovou krabičku, tu píchnu do zdroje a změřím, jeslti mu nekolísá napětí, počítač vyčistím od prachu pomocí stlačeného vzduchu, štětečku a malého vysavače do auta s plastovou trubicí. Dále otestovat paměti, zda-li nejsou vadné, udělat kontrolu povrchu disku, zda-li nejsou na něm mrtvé sektory, apod.
Do počítače by Vám měli nainstalovat nový legální systém /dá se použít klíč z původního/, nainstalovat aktualizace, antivirový a antispyware program a samozřejmě poslední verzi Internet Exploreru. A není na škodu i firewall, protože ten systémový není úplně to pravé ořechové plus nějakou čistící utilitku jako je CCleaner, aby počítač byl v dobré kondici.
Myslím, že bude stačit koupit bednu, protože klávesnici, monitor a další periferie by jste měla mít doma.
Já používám PC i notebook. V podstatě se dá říci, že NB na zábavu - net, přehrávání, TV a pod. a to proto, že je přenosný (většinou na balkoně). Ale veškerou práci, t.j. texty, práce s fotkami, poštou atd. dělám na PC se dvěma monitory, protože je to pro mě nesrovnatelně pohodlnější, třeba z důvodu většího monitoru nebo ovládání klávesnice. Taky je to výhodnější a levnější pro případné doplnění HW.
Mám doma to i to a kdyby neměla dvera notebok v pokoji, pc ani nezapínám. Notebok je rozhodně pohodlnější a navíc přenosný a o hodně výkonnější. I když těch 15,6 palců se nedá srovnat s 22palcovým monitorem, mobilita po domácnosti je výhodou a na internet ta obrazovka určitě stačí. Taktéž pc zabere mnoho místa, potřebujete stůl, židli, kdežto notebook můžete provozovat kdekoliv, navíc je skladný. Za nějakých šest tisíc se dá koupit i starší 17palcový, pokud je pro vás velikost displeje prioritou. Na net žádné výkonné dělo nepotřebujete.
Faktická poznámka: Obecně notebook není výkonější, jak počítač. Kdyby měl výkon jak počítač, tak by se hodně přehříval a potřeboval by víc šťávy.
No jasně, ale nemůžete srovnávat dvoulitrový turbodiesel s benzínovým tříválcem Když koupím stejné komponenty do stolního pc, bude mít stejný výkon, jako notebook, ale ve srovnání spotřeby a velikosti jasně vede notebook..
No jestli chcete nějak polemizovat, tak budiž, i když cena nebyla v dotazu uvedená. Nicméně můj stolní pc stál před asi 12lety 35tis kč a abych si udržel nějaký ten výkonový standart, stále jsem něco dokupoval, paměti, dvd RAM palírna, silnější zdroj, síťovka, poté další dva disky, vždy odešly po záruce, komplet nový pajšl, firewire, lcd monitor ... cca 120tis kč a pořád je starý, už do něho nedám ani kačku a pokud klekne, ušetřím doma metr čtvereční prostoru plus cca 450watů.
ve výkonu jistě vede stolní počítač a také je jistě levnější tedy poku ovšem si nehodláte koupit nějaký extra nadsandard
pro srovnání ceny - najděte mi počítač srovnatelný s těmito parametry
doplněno 05.06.11 18:36:Takže předpokládám, že jste levnější stejně výkonný počítač nenašel a neprokázal své tvrzení. Mimo to, tenhle notebook byl minulý týden na alza.cz za 9400Kč. Podobný se stejnými +- parametry se dá v pohodě sehnat pod desítku. Výhody notebooku už byly popsány výše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.