Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volně šířitelné fotky

Od: karlos18 odpovědí: 11 změna:

Zdravim,

mám dělat semestrálku ve photoshopu a protože si na ní máme dát copyright a je možné že je pak škola použije dál tak musíme použít pouze volně šířitelné fotografie a obrázky. Neznáte nějaké stránky na kterých jsou na 100% volné fotografie? které mohu požít a dále výslednou práci předkládat jako vlastní? Profesor tvrdil že nejlepší je si fotografie koupit ve fotobankách a mít k nim doklad, ale nakoupit fotografie, pak zjistit že je nepotřebuju, že se mi tam nehodí nebo něco...

Jde mi hlavně o to aby mi pak nepřišla tučná pokuta. Nevim jestli když třeba teď ji někde stahnu a bude u ní napsáno volně šířítelná a autor si po měsíci řekne že už nebude, tak jak to pak nějak musim prokázat? Moc se v tyhle problematice nevyznám a proto se radši ptám.

Předem díky za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

No ale volně šiřitelnou fotku můžeš použít, ale nemůžeš si na ni dát svůj copyright. Jinak řadu volně použitelných fotek najdeš na commons.wikimedia.org/... samozřejmě za podmínek daných příslušnou licencí; to může znament například uvedení zdroje; je to ostatně popsáno také v příslušném odkaze, to si na té stránce wikipedia comons najdeš, (například commons.wikimedia.org/...

Pokud bys měl zájem o přírodovědecké obrázky, řada z nich je na biolibu _ biolib.cz/... _ a u každého jsou uvedeny podmínky použitelnosti (to záleží vždy na jejich autorovi).

karlos18
hodnocení

Díky, našel jsem tohle public-domain-photos.com/...

Jinak copyright bych nedával na tu fotku, ale na ten výsledný projekt, který může být vytvořen třeba z 10ti fotek kde z jedny vyříznu třeba kousek z druhý něco a tak prostě něco jako koláž. Na to taky nemužu dát pak copyright? když by ty fotky byli třeba z ty stránky co sem psal nahoře?

karlos18
hodnocení

hodnocení

2x

No na práci jako celek si jistě můžeš dát zvůj copyright, jen musíš dát pozor, za jakých podmínek jsou použitelné fotky k disposici; jestliže třeba autor požaduje uvedení zdroje, tak ho tam musíš uvést, a myslím, že u těch úplně volných je to slušnost, nevíš-li přímo originální zdroj, tak napsat, že jsi použil fotografie volně šiřitelné (public domain). Jen pozor na to, kdyby třeba na jinak volně šiřitelné fotce bylo třeba něaké firemní logo (But if some photo contains logos and products you need to be careful. Using someone elses trademark commercially can get you sued; Ale pokud některé fotografie obsahuje loga a produktů, musíte být opatrní. Komerční použití cizího loga může vést k tomu, že budete žalován.)

karlos18
30.05.11 19:42
hodnocení

Dík

hm*
hodnocení

2x

Jen si opravdu dobře přečti licenci. V dnešní přezákonované době by leckdo mohl být nervózní, kdyby někdo jiný jeho dílo pozměnil, tzn. sestavit obraz z výřezů různých fotek by mohl být problém. Snad nebude, ale jistota je jistota. Právě proto jsem psal, že nejbezpečnější jsou vlastní fotky (nějakých veřejných nebo nezjistitelných objektů).

Ačkoliv nic se nemá přehánět a tak bude určitě stačit nějaký ten zdroj "volných" fotek.

karlos18
hodnocení

To je pravda ještě sem si pořád neudělal představu jak to bude celý vypadat, co půjde si vyfotim sám, a zbytek doplnim těma volnýma.

Díky za rady

hm*
hodnocení

1x

Nenapsala jsi důležitou věc - jaké fotky potřebuješ. Nejjistější je totiž nafotit si to sama.

doplněno 30.05.11 17:15:

ehm, ... nfotit sám.

jofa*

Jaký budete mít pocit, když cizí fotografie budete vydávat za vlastní, i když upravené?

karlos18
hodnocení

Pocit budu mít uplně normální, odevzdám práci dostanu zápočet a už se o tu práci nebudu dál starat. Nehodlám to někde prodávat nebo se tím vytahovat. S nejvyšší pravděpodobností to ani škola nepoužije. Jde mi jen o to aby to bylo udělaný čistě.

Jinak co je na tom tak špatnýho? když budeš mít např pekařství, tak taky budeš používat polotovary které vyrobil někdo předtebou, chleba budeš vydávat za svuj produkt a bude tě tížit že např. používáš mouku od nějaký firmy a neudělal jsi ji sám?

karlos18
hodnocení

No zadání práce je docela rozmanitý a jak bude práce vypadat uvidim až podle fotek, ale nejspíš to udělám ve stylu IT.

Vyfotit sám mě napadlo a asi si i něco vyfotim, ale nemám zrovna dobrý foťák plus nejsem zrovna dobrý fotograf. Chtěl sem právě nějaký stránky kde jsou fotky a kde je můžu prohlížet a udělat si zrovna představu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]