Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PC 80386 - potřebuji OS

Od: bena* odpovědí: 18 změna:

Hezký den, nedávno se mi dostalo opavdu velmi starého počítače /CPU 80386 33MHz na Turbo, 512kB RAM, 85MB HDD/. Počítač jsem dal dokupy, dla jsem mu tam větší harddisk /2,4GB/ a do provozu. Problém je v tom, že nemám do něj operační systém. Mám akorát spouštěcí disketu MS-DOS 5.0, ze které jsem nastartoval a zkusil spustit některé aplikace /Volkov Commander, Mario&Luigi a jiné/. Potřeboval bych najít nějaké instalační diskety na MS-DOS /postačí MS-DOS 4/ a instalační diskety Windows 2.0 nebo 2.1. Našel jsem Vetusware.com, ale tam mi avast! hlásí vir a tímpádem se ani nemůžu zaregistrovat, protože JS Skript je infikován. Neznáte někdo podobný server nebo něco, kde bych mohl najít instalace obou systémů. Koupit si je bohužel nemůžu - není kde.

Béňa

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Mám tu 4 origo diskety MS DOS 6.22 i s novou příručkou (EN) a certifikátem.

lui*
hodnocení

2x

Určitě tu mám DOS 6.22. Byly toho 3 diskety, na 4. bylo cosi, co už si nepamatuju. Jestli nějaká podpora? Už je to dávno. Řekni si, kam to chceš poslat. Mám tu i instalace Win 3.11. Těch bylo asi 11 disket? Buď vnitřní poštou pošli mail, nebo ti to pošlu přes uložto. Zpakovaný to nebude dlouhý. Systémovou disketu si asi uděláš?

Jo, DOS 6.22 - 3diskety, čtvrtá s DOS utilitama, Win 3.11 - 11 disket - taky mohu poskytnout, jestli jsou ještě čitelné, ale někde mám zálohu *smich*,

hm*
hodnocení

2x

S těmi WIN bude asi problém opravdu ve velikosti RAM. EMS nebo XMS, nebo jak se to jmenovalo, bývalo snad nad 640 kB. Nemáte možnost tam přihodit kousek RAM?

juldab*
hodnocení

0x

Na 386 by mohly jí WIN 3.1

hodnocení

0x

na 386 budou šlapat i win 96, protože pracují pod DOSem, vyšší windowsy jsou už samostatný operační systém.

Win95 na 33MHz a půlmegové ramce nepojedou ;)

juldab*

Tak tak pulmegova ramka Dos 6.2 a WIN 3.1

doplněno 08.05.11 18:10:

putergeek.com/...

bena*
hodnocení

bmbx: Nemáte pravdu, pod DOSem pracují i Windows 98 a WIndows Millennium Edition /vyšly 2000/.

hodnocení

0x

Nenuťte mne vytáhnout z nějakých hlubin sklepa stařičký notebook s 386kou a paměť tam taky nebyla nic moc velká a Win95 na tom běžely - protože tam běžel DOS a ty Win byla vlastně jenom taková nástavba...

juldab*

Systémové požadavky

Procesor Intel 80386 kompatibilní (jakákoli rychlost)
4 MB operační paměti
50 MB místa na disku
Disketová mechanika nebo jednotka CD-ROM (pouze pro instalaci)
[editovat]
doplněno 08.05.11 18:15:

allbootdisks.com/...

bena*
hodnocení

Windows 95 na tom nerozjedete ani kdyby jste se postavili na hlavu. A Win 3.11 tam nechci, aby se nesekal. Radši bych tam Windows 2.0 nebo 2.1.

Windows 95 potřebuje aspoň nějakejch 8MB, aby to běželo v pohodě. Tohle co tu mám, to je historický kousek někde z roku 1989

bena*
hodnocení

Díky zatím za všechny odpovědi. Klidně pište dál, Béňa :)

bena*
hodnocení

Hezký hokejový den, Lui mi poslal MS-DOS 6.22 /ještě jednou moc děkuji ;)/. Dnes jsem byl u znamého a našli jsme český Windows 3.1 na osmi disketách. Spustil jsem MS-DOS, vložil disketu, zadal A:Setup.exe. Bohužel na mě instalátor vybafl "Instal. program nedokázal nainstalovat správce paměti XMS, bez které nelze v instalaci MS Win 3.1 progračovat. Zeptejte se výrobce HW, zda nemá k diskozici náhradu. Takže jsem to ukončil F3.

Zkusím ještě juknout do BIOSu, ale chci se zeptat - nemá někdo nějaký nápad? Myslíte si, že mašina ten Windows 3.1 utáhne?

Opravdu, je tam jen 512 kB RAM a procesor 80386 /33MHz/.

Dnes jsem donesl diskety s DOS 6.22 a Win 3.11, ještě jsem nestačil zjistit jestli jsou čitelné, ale jak je vidět už ani nemusím. Win 3.11 mi běžely snad i na procesoru 286, problém bude spíš v té malé paměti. Znovu opakuju Win 3.1 byly ještě jako nástavba DOSu a byly schopné pracovat i bez instalace na HDD, protože z nich jde udělat spouštěcí disketa a z ní sice pomalu, ale zcela úplně makají...

rv*

a máš v souboru config.sys řádky

device=c:doshimem.sys

dos=high, umb

device=c:dosemm386.exe

bena*
hodnocení

bmbx: Děkuji Vám, že jste projevil zájem.

rv: Ani jeden řádek tam nebyl, tak jsem co config.sys upravil přes Volkov COmmander, vložil jsem to tam a uložil. Počítač jsem restartoval /Ctrl+Alt+Delete/, DOS naskočil, ale před tím vyhodil chybu, že emm386 není nainstalovaný a DOS, že naběhne low.

doplněno 12.05.11 18:53:

hm: Bohužel nemohu, ale zkusím se poptat. V počítači jsou 4 SIMM paměti /takové ty prapůvodní/. Zkoušel jsem ještě příkaz MEMMAKER, ale ten mi napsal, že nemám alespoň 340kB extendet memory, takže naschle.

Děkuji za všechny smysluplné odpovědi a speciální dík bmbx, který kvůli mě štrachal v disketách a velký speciální dík Luimu za ty poslané diskety a ty dvě knížky.

Díky, Béňa.

doplněno 12.05.11 18:55:

A abych nezapoměl, tak taky ladinpraha za nabídku děkuji...

lui*

EMM386 je v tomhle případě k ničemu. Ten funguje jen tehdy, když je víc než 512 nebo 640 kb RAM, do 1Mb. Tehdy se pomocí EMM386 "přešouplo" část DOSu do extended memory, aby zbylo víc paměti pro aplikace. Memmaker umí "přešoupnout" do hoření paměti některé ovladače, apod. Ale zase musí být RAM 1Mb.

Na ty WIN3.11 jsem se ptal v práci, a všichni tvrdí, že by to mělo běžet se základní(640kb) pamětí, tak nevím. Jak říkám, už je to dávno, co jsem to používal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]