Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Další zvýšení paměti

Od: patronka* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, jak jsem již v jiném vláknu napsala, zalíbilo se mi zvyšovat paměť PC, když mi to tak pěkně jde. Mám tu jako rezervu další PC IBM, ale chudinka má 498 MHz a jen 192 MB RAM. Dotaz zní : můžu tam taky něco přidat, či vyměnit? Přístup je k tomu mnohem jednodušší.

doplněno 26.04.11 15:43:

Tuhle otázku jsem už pokládala v červenci, ale nějak ta odpověď vyšuměla. Taky jsem se už od té doby dost poučila, takže teď bych zřejmě měla uvést nějaké údaje o základové desce. Everest Home Edition tam mám, jenže tam je údajů docela dost, tak bych potřebovala upřesnit, co všechno opsat. Připojovat se s tím k internetu nechci, možná by se dal protokol přenést pomocí Flash disku. Rozborku a sborku počítačů už umím i po tmě :)

Další zvýšení paměti

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

naihonn*
hodnocení

0x

Důležité je, co zvládne základní deska a podle obrázku si opravdu nejsem zcela jist, o jakou jde. :) Tedy, když je tam 192, tak určitě půjde minimálně 256,ale i tak je dobrý vědět, kolik je maximum a další věci.

bena*
hodnocení

0x

Patronko, máte tam dva sloty. Jsem na 99,5% přesvědčen, že to bude SD-RAM (66-133MHz). V prvním slotu bude jedna 128MB RAM a druhá 64MB RAM. Tu 64MB klidně vyhoďte nebo si ji nechte jako rezervu /kdyby náhodou/ a dokupte 128 MB. Já si myslím, že by deska utáhlka i 512 MB RAM. V tom případě tam supněte 2× 256MB. Ale pozor! některé deskya čtou jen půlku paměti, tak radši běžte s počítačem do servisu a zrovna to tam odzkoušejte.

A ten procák bych taky vyměnil nebo přetaktoval. Myslím, že to bude Socket 370 (Pentium III/Celeron), nebo SuperSocket7 (AMD K6). Taktování se dělá buď pomocí páček /vypadají jako pojistky/ nebo juperů /takoví gombíci/ na desce, nebo v BIOSu.

patronka*
hodnocení

No píšou tam - pracovní paměť 192 MB (SD RAM), pocesor Intel Celeron A 500 MHz (7,5x67). Já to mám teď vlastně jako 3. PC, ale už mi párkrát pomohl, když jsem se nemohla připojit na internet. Namlsala jsem se tou snadnou výměnou paměti, ale na "procák" -( doufám že je tím míněn procesor ) si zatím netroufnu. Tak já zatím zkusím opatřit ještě jednu 128 MB, stejně to dělá kravál jak žentour. Mám ještě jeden dotaz malinko mimo: co se stane, když místo zdroje 20 V / 3,5 A - 70 W, dám jen 19 V / 3,43 A - 65 W. Můžu něco poškodit, nebo to jen nepoběží? Dík. Patronka

bena*

V pohodě ten Celeron je na rozumném taktu, tak bych to nechal.

Výměna procesoru je jednoduchá - vyjmout chladič /s větrákem/, otočit páčkou o 90° nahoru a procesor opatrně vyjmout.

Co se týká zdroje, tak ten je opravdu slabý /i těch 70 W/, chce to pro tento počítač alespoň 150W. Je možné, že pokud bude počítač ve větší zátěži tak se vypne. Ten zdroj, co tam je, tak to je docela exotika, to nevím, jeslti ještě seženete. Ten zdroj nechte tak jak je - ten 70W.

Když si stáhnete a nainstalujete Regino 4.5, tak ten má počítačku výkonu. Zadáte, co tam všechno je a on Vám vyplivne doporučený výkon zdroje.

Osobně bych to tohoto počítače nijak zvlášť neinvestoval. Pokud by se podařila sehnat oboustranná 256MB SDRAM tak bych ji tam zkusil s tou 128.
Zdroje tohoto typu se normálně prodávají, jediný problém je velikost, jsou v různých velikostech a ne všechny pasují do všech beden, zvláště těch hodně malinkých. Většinou to jsou "značkové" sestavy jako copaq, dell atd.
Procesor by se dal jistě taky sehnat, otázkou je zda je starší S370 nebo novější, protože pokud se nepletu tak okolo 500-533 MHz se to měnilo a ne všechny desky umějí oboje (PPGA a FCPGA), což by mohl být zásadní problém a hlavně propad výkonu mezi celeronem a P3 je dost velký, tam by se výměna "vyplatila", ale spíš u někoho kdo by doma měl více podobných dílů a pc si takto sestavil, kupovat ani ne, dají se pořídit výběhové sestavy od dellu a podobných od cca 2500 za P4 na trojnásobné frekvenci, čtyřnásobnou RAM, sata diskem...

Patronko, vím, že jste tohle nechtěla slyšet, ale je to tak, zkuste leda bazar nebo aukce zda se tam něco hodně rozumného neukáže a nebo někoho kdo se pohybuje okolo pc a mohl by mít doma staré kompomenty

juldab*

sis 630 a na ni Intel Celeron Mendocino 500 PPGA370 tzn usb 1.1 video na MB UDMA/100. Diky tomu usb to snad nemá cenu.

doplněno 26.04.11 22:57:

Jo a k paměti budou tam 2 x 128 a 64 si dedikuje video

patronka*
hodnocení

Omlouvám se, já nenapsala, že to je zdroj k monitoru Dell 20" a ne k PC. Mám teď k dispozici 2 zdroje, ten silnější je univerzální - nastavitelný 12 - 24 V s uvedením 100W. Mám pořád cukání posunout tu páčku o jedno políčko, ale právě jsem chtěla vědět, co by se stalo. Patronka

doplněno 26.04.11 21:42:

Ještě doplním pro mavericka : Beňa už mne zná, já se snažím doplnit si počítačovou gramotnost a jinak se to nenaučím, než že budu vrtat do starších PC, kde už nic moc pokazit nelze. V mé věkové kategorii už ajťáka nenajdu, pro mne je poradna zatím jedním z mála zdrojů informací. Vzhledem k tomu, že jsem začala cca před rokem, tak si snad nevedu tak špatně. Jenže když už mi začínají narůstat křidýlka, tak už si vymyslím další záhadu. Tak to se mnou je a děkuji všem za trpělivost, kterou se mnou mají. Dobrou noc. Patronka

patronka*
hodnocení

Dobrý den, jak jsem tu již někde psala, paměti RAM jsem doplnnila ve dvou PC. V prvním případě se mi zvýšení ihned objevilo ve vlastnostech systému aniž bych nějak prováděla aktualitaci, ale v druhém připadě nic. Jsou tam dva porty, v jednom byla 128 MB a ve druhém 64 MB, tu jsem vyměnila taky za 128 MB. Jenže ve vlastnostech systému se stále zobrazuje 192 MB RAM. Mohlo by se jednat o ten případ, že "některé desky čtou jen půlku paměti"? Do servisu se s tím nepotáhnu, zatím jsem jen vyčistila CCleanerem a teď je spuštěný Spybot Search and Destroy. Už běží nejméně hodinu a seznam závad utěšeně roste.Závislá na něm nejsem, jen mne to zajímá. Za názory děkuji. Patronka

Patronko, podivejte se do BIOSU PC, tam zjistite, kolik ram ve skutecnosti PC nasel. Do BIOSu zakladove desky se dostanete pri startu PC, vetsinou to byva nejaka F klavesnice ( U DELLu napr. F2). Dalsi moznost je stahnout si z internetu nejakou diagnostiku a projit to na ni.

naihonn*

I ten Everest by měl dokázat zobrazit dost na to, aby se dalo ostatní dopátrat. :) Už i jen to, co je to za základní desku a kolik paměti vidí Everest, pak už se dá hned pátrat dál. *frajer*

patronka*
hodnocení

Tak jsem všechno vyzkoušela, do Biosu se dostat neumím, tak jsem si to projela Everestem a ten mi potvrdil, že pracovní paměť má celkem 191 MB, obsazeno 136 MB, volné 55 MB, využití 71%. Nechci se s tím připojovat na internet, když jsem už vyhnala všechny trojany, spywary i malwary a pomocí flash disku jsem to nezvládla. Aha, teď vidím, že jsem měla zjistit i základní desku, tak až budu mít zas náladu, tak to spustím ještě jednou. Trvá totiž strašně dlouho, než to všechno naběhne. Jak poznám, čím mám tu pracovní paměť obsazenou, když jsem snad všechno nepotřebné odstranila? Jestli Vám připadám jako blbka, tak máte pravdu, jen jsem houževnatá i když vím bezpečně, že to v tomhle životě už těžko využiju. Patronka

juldab*

Everest Vám napíše co je v jednotlivech bankách napište to sem

patronka*
hodnocení

To bych sice moc ráda udělala, ale protokol je dlouhý jak Lovosice a já nemám ponětí, co jsou ty banky. Přesun přes flash disk se mi opět nepodařil, protože v mém IT vzdělání jsou obrovské mezery. Já tedy moc děkuji za ochotu, ale problém zatím odložím. Hezký den přeje patronka

bena*

Jsou tři možnosti

1) Základní deska čte pouze půlku paměti.

2) Základní deska podporuje určité množství paměti /ve Vašem případě 192 MB ≥ x/

3) Nedopatřením jste tam dala 1× 128 MB, 1× 64MB

patronka*
hodnocení

ad 1/ odpověď neznámá

ad 2/ Základnídeska -produkt SiS 630; CPU Intel Celeron- A, 500 MHz; čipová sada ZH SiS 630; PP 192 MB RAM ( SDRAM); BIOS typ Award Modular (04/17/00); komunikační porty (COM a LPT)- komunikační port COM 2, port ECP tiskárny LPT 1. Ovladač paměti : maximální velikost paměťových modulů 512 MB, sloty pro paměti 3

ad / nedopatření je nepravděpodobné a ty porty jsem tam viděla jen 2. Já to teda ještě jednou rozeberu.

doplněno 02.05.11 17:02:

Jak jsem psala, sloty jsou tam 2 a paměti mám správně - 2x 128 MB.

juldab*

To co jste napsala si můžete přečíst z mé odpovědi 26,4. Poznal jsem to z obrázku i když ten je focenej 7.7.2010 Myslím si že 64 MB si dedikuje video. Proto by mě zajímaly jednotlivé pamětové moduli

doplněno 02.05.11 17:03:

tady jsou ty banky

Další zvýšení paměti #2

patronka*
hodnocení

Judlab, mně je tolik let, kolik si tam dedikuje to video. Píšete 2 x 128 MB a 64 MB video, kdepak by to tam bylo? Vyměnila jsem 64 MB za 128 MB, nic jiného, takže jsou tam zas jen dvě paměti á 128 MB. Takhle to fakt nejde, já jsem připojená v jiné místnosti k jinému PC, ten druhý je momentálně odkrytovaný, takže se mu můžu podívat jen na vnitřnosti :) . Při tom pobíhání po bytě mne následují moje dvě kočičky, které to samozřejmě moc zajímá, ale aspoň mi už nešlapou po klávesnici. Šlo by to jedině tak, že bych komunikovala přímo z předmětného PC a tak mohla vkládat třeba screeny. Třeba se to někdy povede. Patronka

juldab*

To video si "ukradne" z připojené paměti svou část u SIS630 je to max 64MB V BIOSU se nechá nastavit mín. Prominte ale když se někdo hrabe v počítačích tak předpokládám že ví co je to dedikování. SIS630 má v sobě ovládání tří slotů pro paměti ale fyzicky nemusí tři existovat. Jak jsem psal tento čipset má pomalý USB takže je dost nepoužitelnej.Jinak umí 512 MB v každým slotu

patronka*
hodnocení

Já Vás chápu, ale kdo mne tu už trochu zná tak ví, že se pouštím do různých věcí a většinou i úspěšně. Co je dedikování jsem si našla v Etymologickém slovníku a znamená to "věnování", takže v souvislosti s pamětí si to odvodit dokážu. Už několikrát jsem tu psala, že se o počítače z pohledu soft i hard zajímám necelý rok, ve svém okolí nemám nikoho, kdo by mi poradil a není to také jediný předmět mých zájmů. Jinak mimo toho předmětného IBM mám ještě jiné o něco lepší a nový netbook, ke kterému jsem si sama sestavila externí DVD mechaniku ( jen tak cvičně, protože si stejně nic nepouštím). Kdybych chtěla zůstat jen pasivním uživatelem, tak si prostě půjdu koupit nový PC, jako jsem to udělala před patnácti lety. Zkusím ještě poslední dotaz - kdybych do obou slotů instalovala paměti 512 MB, změnilo by to nějak rychlost? Otázka je to pouze hypotetická, dělat to nebudu.

juldab*

Změnilo by to rychlost a to zatraceně. Pro XP je 512 nejmenší rozumě použitelná.Jinak by vám pomohlo přidat další harddisk třeba nějakou šumku a přehodit na něj swap.Popř takový vychytávky jako je ebostr a flashpamět ale tam je problém s tím pomalým USB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]