Nejste přihlášen/a.
Letos chci obnovit můj počítačový park ( stolní počítač ) a nejsem znalec dané problematiky,tak prosím o odpověď. Jaký hard.+ soft. bych měl vyžadovat? Jakou tiskárnu ( nemusí být typ,jen jestli ink. nebo las ) . Chtěl bych i scaner. Počítač chci jen pro domácí občasné využití, žadné stahování filmů,jen se občas kouknout na net,napsat e-mail,uložit pár fotek. V jaké cenové relaci se budu pohybovat? Vím,že má otázka není příliš konkrétní,ale za dobrou radu budu rád. Předem děkuji.
Proč počítač? Proč ne notebook? Jednak tedy méně spotřebovává el. energie, je skladnější, přenosnější. Dá se k němu připojit tiskárna (mimochodem byla bych pro multifunkci, co má v sobě už i scanner). Já bych už stolní počítač nekupovala, zvláště, je-li na trhu nabídka opravdu levných a dosti dobře vybavených notebooků.
Notebook můžete pořídit od 8 tisíc a výše. Nebo i méně, ale to se už většinou jedná o netbooky. Inkoustovou multifunkci tiskárnu od 1200 Kč a výše, laserovou tiskárnu asi od 2500 Kč a výše. Výrazná je úspora elektrické energie oproti stolním počítačům, nehledě na to, že notebook si můžete přenášet, kam je libo. No samozřejmě musel byste k tomu mít wi-fi router pro připojení na internet. Většina notebooku už bez wi-fi není, neuspěla by na trhu.
doplněno 19.04.11 14:59:No spíš jde o to, proč trváte na stolním počítači? Zdá se vám lepší na ovládání skrze velkou klávesnici? Nebo v čem je zakopaný pes, že jste nezauvažoval nad notebookem?
Upgrade na starém PC? No nevím, já mám PC staré asi 9 let, a už bych ho tedy moc neuprageovala. Buď by nestíhal procesor, nebo by se našlo něco jiného. Je příliš zastaralé. Sice funkční, spolehlivé, ale není nad notebook, který si doma přenesu, kam chci. Zkuste si obejít obchody s IT technikou, omrknout situaci, nechat si poradit...
To jsem měl v úmyslu udělat ( obejít obchody ),předem jsem však chtěl býti dopředu vyzbrojen mou představou co vlastně chci,neboť má zkušenost je s obchodníky taková,že vychválí zrovínka to zboží,které má skladem. ( Já bych to udělalal asi také ).Jako trumf jsem chtěl mít pár technických informací v rukávě. Možná i proto,aby na mě nebylo hned poznat,že v problematice IT jsem úplný debil. Dnes končím a odcházím do Kauflandu pro celkem prozaičtější věci. Hezký zbytek dne.
Také bych se ve Vašem případě přkláněl k notebooku.
Pro Váš účel je naprosto dostačující...a existuje jen velmi málo "pracovních" aplikací, které na NB nemusí pracovat..., to by ale nebyl Váš případ.
V ceně kolem 9-13tis Kč koupíte naprosto vyhovující model a ještě s legálním OS...
Oceníte skladnost...úsporu el. energie a třeba i mobilitu proti stolnímu PC.
V práci se bez stolního PC neobejdu...ale doma mi na dvou NB chodí vše co v práci, takže nouzově mohu pracovat bezproblémů i doma. Osobně bych stolní PC domu již nechtěl...
To samozřejmě je jen můj názor..a nenutím Vám ho.
Laseroví tiskárna BW není nic nedostupného...
Barevná pro domácí použití s ohledem na cenu inkoustová...za 6-7tis pořídíte A3 tiskárnu v barvě i s faxem a scanerem..
Napadá mne otázka: proč vlastně chcete jiný PC? To, co jste popsal, pro občasné použití zvládne i 10 let starý počítač. Co teď máte za PC?
Jo to kdybych věděl. Je ještě na diskety,tiskárna je jehličková a monitor vypadá jak prototyp atomové bomby. A pokud chci,aby se obraz na monitoru neklepal,tak mu musím můj požadavek sdělit 2 x ranou pěstí z pravé strany a 1 x ranou pěstí z vrchní strany. A to pomůže zhruba na 3 až 5 minut.Poté tento postup musím opakovat.
Počítač určitě do 10 000 Kč, např. nej-ceny.cz/...
(Do udané ceny se musíte vlézt i s perifériemi. Určitě by měl být vybavený operačním systémem Windows. Další věci jako antivir apod. se dají pořídit zdarma a pokud už v počítači/notebooku jsou, tak jsou to jen časově omezené zkušební verze)
LCD monitor do 3000 Kč - nej-ceny.cz/...
(Ideálně asi úhlopříčka 20-22)
Tiskárnu multifunkční laserovou (černobílou) - cca 2700 Kč - nej-ceny.cz/...
(V jednom zařízení máte tiskárnu i skener - úspora místa. Laserovou z důvodu toho, že asi často netisknete. V inkoustových tiskárnách zasychává inkoust při delší době nepoužívání.)
No tak to slyším poprvé .
Naopak, laserovka je nejvýhodnější pro toho kdo tiskne hodně, kdo tiskne málo tak pro něj je nejlepší si pořídit nejlacinější inkoustovou multifunkci. To, že inkoust při delších odstávkách tiskárny zasychá je pověra a já bych to hodnotil jako šíření poplašné zprávy . Inkoust nezasychá ani při tisku jednou za několik měsíců.
Inkoust samozřejmě zasychá. Málokterou kazetu jsem vyčerpal, obykle dřív zaschnou. Jedná se o HP a orig. inkousty. Epson je na tom snad ještě hůř.
No jo - no, HP... To jsou tiskárny na prd. To chce Canona, ten nezaschne ani po půl roce. A když jsem porovnával dílenské zpracování HP a Canon tak je to jako hrubá kovářská práce a švýcarské hodinky.
doplněno 20.04.11 17:44:jinak EPSON na to samozřejmě hůř je, protože používá pigmentové inkousty
S počítačem to máte, jako se ženou. Pořídíte-li si nějakou obyčejnou, kulhající, nebo postarší, budete ji mít jen k občasnému použití. Bude-li nová a pořádně výkonná, sám se budete divit, co vše se s ní dá dělat. Proto se neřiďte tím, co jste byl schopen dělal na starém stroji, ale počítejte s případnou rezervou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.