Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kabel CAT5e nebo CAT6?

Od: neti odpovědí: 10 změna:

Zdravím potřebuji radu. Potřebuji natáhnou UTP kabel k PC 21m. Ale nevim jaký přesně, časem bych udělal GB sít a abych pak nemusel kupovat noví odpovídajcí kabel tak že bych ho koupil už teť do budoucna. Asi to vidím na CAT5e FTP .

A nebo máte jiný návrh, třeba CAT6 ale jakou přesně?. Děkuji

Ondřej

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Proč chceš tahat stíněný? - pokud jde lepší vlastnosti kabelu proti počasí, dej ho do chráničky, ale stíněný není ´lepší´ varianta (resp. pokud se stínění poškodí - např. ohybem, nebo je špatně uzemníš, je to výrazně horší)...

Kdybych tahal kabel já, zvolím CAT6, drát (nikoli licna) a jen klasické UTP...

doplněno 27.12.12 17:30:

Tak pokud je to v interiéru, není opravdu co řešit - nestíněný CAT6, drát, je nejlepší volba (na výrobci až tak nesejde)...

Jen - v lištách - bacha na ohyby - nestíněný je sice poměrně odolný, i tak bych jej asi ohýbal pod nejmenším poloměrem cca 10x r (drát se nepřeruší, ale každý ´ostrý´ ohyb může snížit komunikační rychlost)...

neti
hodnocení

Proč ne, proto jsem se taky ptal jaký přesně. Je to opravdu jen po baráku a kabel bude až na jednom místě (CCA 2m) v liště.

děkuji.

luke237
Kdyz jsem to naposledy kontroloval, tak Cat6 byl vyrazne drazsi nez Cat5e. Ted jsem liny se nekam koukat, takze predpokladam, ze stav i nadale trva :)
Cat5e ti bohate staci. Utahne to nejen v pohode 1GE, ale i 10GE na mene nez asi 55m.
Pouzij UTP drat, ale klidne muzes i licnu ("spletany kabel z malych dratku"). Idealne by jsi mel pouzit koncovky podle toho, jestli mas drat nebo licnu, ale na ten tvuj domaci ucel to je uplne jedno. Stejne tak muzes koupit uz hotovy kabel nebo si ho nechat v krame "nacvaknout" ("nakrimpovat" konektory na konce kabelu tebou pozadovane delky - asi tech 21m).
luke237
Tak podle Alzy je Cat5e UTP porad jeste vyrazne levnejsi nez Cat6 UTP. Jak jsem psal, kupovat Cat6 do domacnosti nema smysl. Cat5e je držák a necekam, ze ho neco jen tak z domovu vyštípe.

neti
hodnocení

děkuji za rady, uvidím až podle ceny. Je to necelích 21m žádná dálka a v baráku. Konektory samozdřejmě vím jaké (i jak se krimpují)

A nebyl jsem si jistý kdybych kupoval to stíněné UTP jestli bych si nemusel někde sehnat kleště na stíněné konektroy.

Jinak děkuji a koupím tedy drát tady v obchdě. (CCA 9KČ/m)

Děkuji

Ondřej

luke237
Konektory samozdřejmě vím jaké
Vzhledem k tomu, ze se ptas jaky kabel, tak je mi jasne, ze nevis, jake konektory (on neni 8P8C konektor jako 8P8C konektor). Jak jsem ale psal, na ty yvoje ucely tam muzes nacvaknout cokoliv a bude to fungovat.

neti
hodnocení

Tak jako konektory sem myslel tak že na lanko sou jiný konektory než na drát...

jiricek*
hodnocení

0x

Zdravim a co by jste doporučili mě. Potřebuji natáhnout z jednoho baráku UTP kabel do druhého. Kabel povede po půdě na dešti a větru nebude. Půda je z části otevřená (ze spodu). Asi to bude chtít stíněný kabel? co... bude to cca 25-30m co by jste mi doporučili?

děkuji.

mowla*

Stíněný kabel - snad až na nějaké extrémní případy není potřeba (kvůli eliminaci rušení je, koneckonců, dvojlinka kroucená!), ba naopak - při špatném uzemnění nebo poškozeném stínění jsou indukované ruchy vyšší...

Takže opět doporučím nestíněné UTP...

Pokud by šlo o mechanickou ochranu, pak jej táhni chráničkou...

luke237
Souhlas. Cat5e UTP (zvlaste na takoveho kratke a vnitrni) rozvody je nejlepsi moznost.
Hlavne to natahni dobre (zadne smycky, ktere budes roztahovat silou, zadne probiti hrebikem, zadne prudke zlomy, nevezt to podel siloveho vedeni, atd.), ale to asi vis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]