Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klávesnice ZY

Od: veverca* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

ráda bych používala českou klávesnici, ale měla anglicky nastavenou pozici pro Y a Z, jde o nějak nastavit?

Díky za radu

Verča

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, jde to. Běžte do nastavení klávesnice a přidejte si do Rozložení klávesnice České (programátorské). Ta má Y a Z přehozené. Viz obrázek.

Klávesnice ZY
veverca*
hodnocení

bohuzel po nastaveni cestina(programatorska) se sice obrati YZ anglicky, ale zaroven nemuzu psat hacky, carky :(

To je pravda, navíc asi bude i problém s některými zkratkami. Bohužel, klávesnice QWERTY s češtinou ve Windows není.

hodnocení

1x

U WIN XP to jde takto:
Start/Nastavení/Ovládací panely/Místní a jazykové nastavení vybrat ouško Jazyky v tom Podrobnosti a nastavení/ Výchozí jazyk zadávání a zvolit Čeština QWERTY a je to.
V jiných OS to bude podobné.

hop®
hodnocení

0x

Toto nastavení mám vždy už od instalace systému, proto jsem musel zapátrat. Help u Win XP mne odkázal sem:

Klávesnice ZY #2
hop®

... a podle tohoto návodu už jsem našel to správné window:

doplněno 14.03.11 21:32:

... akorát na této klávesnici nefunkuje pravý Alt (třeba pravý AltV = @), takže pomocí CtrlShift přepínám na NB na českou klávesnici a zpět, nebo píšu ALT+64 na externí...

Klávesnice ZY #3
lui*

Hop. Přes pravý ALT se na téhle klávesnici píšou original anglické znaky. Protože bez něj tam máš české háčky a čárky. Takže třeba zavináč je Pravý ALT+2 např.

hop®

Lui: Jejda, ono to funguje! Díky za info, jak říkám, člověk se učí celej život, ale já už jsem nějak nebádal nad jinými způsoby psaní toho zavináče! :)*zed* Teď ještě abych si na tenhle jednoduchý způsob po těch letech zvyknul...*nevi*

*palec*

lui*

Není zač. Já se tu na poradně díky něčí radě zase naučil psát třeba tohle: °C.

hop®

Jj, to mám na NB pod "útěkem", včera jsem šéfovi třeba vysvětloval, jak se píše ä, ë... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]