Mam jeden problem. Obcas se mi stane, ze po zapnuti se mi pc nebootuje. Nefunguje ani reset a musim to vytahnout kabel ze zdroje. Zablikaji ledky na DVD, trvale se rozsviti ledka na HDD a to je vse. Musim resetovat switch na desce. Potom se to rozjede, ale musim nastavit BIOS. Je to docela neprijemne, zvlast kdyz potrebuji neco rychle udelat. Nevim cim to je, poradi nekdo? HDD to urcite nebude, protoze ten jsem nedavno nahrazoval novym.
Tak... 1) stačí přidržet stačítko na zapnutí a vypne se pc 2) až pc vynete tak vytáhnou/zandat napájecí kabel a zkus to pustit tím pádem může odcházet zdroj či deska 3) případně vyměň baterku na desce (bude to asi CR2032) mohlo by to být tim že je slabá
paulne
O přidržení tlačítka vím, ale to opravdu není to správné, prostě se nevypne. Vytáhnu kabel, konečně se to vypne, ale stejně musím resetovat switch na desce. Už to mám odzkoušený, zkusím tu baterku. Třeba to bude ono.
... A co grafárna? ... mrkni třeba sem: poradte.cz/... ... a jen ještě dotaz : co dělá ten switch na desce kterej musíš resetovat? Zresetuje BIOS / odpojí baterku BIOSu, nebo tak něco?
paulne
Switch na desce zresetuje BIOS, jestli dela i neco kolem baterky nevim. Co se tyka grafiky, tak tam mam ATI 128MB na AGP 8x, ale presny typ ted nevim, nemam komp u sebe. Uz jsem nad tou grafikou taky uvazoval. Zkusim tam prehodit grafiku z druhyho kompu
Myslím si, že reset BIOSu se dělá právě odpojením baterky. Kdyby byla špatná baterka, čekal bych, že by se BIOS resetoval sám/automaticky. Jsem zvědavej, co to bude dělat, až tam budeš mít jinou grafárnu. Zkus třeba i kdybys měl do PCI slotu. Jestli máš nastvený nějaký dobrý rozlišení, tak ho předem shoď na nějaký základní - jestli by byla ta druhá grafárna horší a rozlišení nezvládla, tak ti to pak dá víc práce. Ať ti dupou grafárny
Ano, pokud je slabá baterie, nastavené údaje z BIOSu se vymažou a nastaví se tam nějaké tovární nastavení stejně tak, když se provede reset biosu. Rozlišení obrazovky nemá při bootování význam. Tam to jede v režimu, který zvládají všechny karty. Tvoje upozornění ale bude mít význam když se po bootování dostane do Windows. Vhodné by případně bylo i snížení obnovovací frekvence obarzu, pokud je nastavena na nějakou hodně vysokou hodnotu.
Slabá baterie povětšinou vypíše při bootování hlášku jako CRC CMOS Error... ale počítač najede. Ta baterie se vyloučit nedá a dá velice jednoduše odzkoušet. Chtěl bych vědět, jestli počítač po odpojení a připojení k síti najede i bez předcházejícího resetu BIOSu. Dej taky pozor při nastavování hodnot v BIOSu. Zkus taky nahrát dohnoty z Load BIOS Defaut. Chyba může být i ve zdroji případně v desce. Ta se testuje těžko. Pokud by to dělalo stále, zkus odpojit všechna nepotřebná zařízení (druhý HDD, CD ROM, FDD...další karty) a testovat takto očesaný počítač.
No občas dělá slabá baterka bordel i bez tý hlášky... Mno já ho asi ve 2-3odpovědi pochopil tak že po vytažení napájení se to stejně nerozjede bez resetu biosu...což se mi ale moc nezdá...ale to by byla asi první věc co bych zkusil To Sandokan: už jsem se po fórech setkal s tim že opravdu po výměně baterky bylo vše OK a vzhledem k tomu že je to úkon zcela prostý tak se vyplatí to ozkoušet...a slabá neznamená úplně vybitá aby se bios resetoval sám Pokud to najedo opravdu až po resetu biosu tak by to vyloučilo zdroj a mohla by to být defakto kterákoliv komponenta co se nastavuje biosem a jeho vynulováním se nastaví do default hodnot,ale bude to spíše deska. Každopádně- vše vyškubat a znova zapojit by neškodilo
paulne
Vsem moc diky za rady. Opravdu nekolikere odpojeni z napajeni nepomuze, pomuze jenom reset switche. Dela to jenom obcas, treba jednou za mesic nebo 2 tydny. Nejdriv zkusim tu baterku, pak treba tu grafarnu. Mam ale nahradni v druhym kompu a ta je taky AGP 8x, jenom ma vetsi pamet 256 MB. Bohuzel vysledek poznam az po nejakym case. Kdyz to uz nebude padat. Jinak vsem moc diky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.