Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Mám PC sestavu z roku 2006. Před asi měsícem,jsem jí důkladně čistil a aplikoval nové chladící pasty. Vše bylo v pořádku,senzory teplot klesly dolů. Nebyl žádný problém. Pak ale najednou:
- přestal fungovat na skříni informační display - PC jelo - jen jsem zkontroloval pojistky,vše bylo OK,ale nefungoval - neřešil jsem ...
Asi týden to jelo bez problému. Zapínání/vypínaní - vše OK,jen ten display KO. Ale poté jednou:
- vypnul jsem běžným způsobem PC. Ale jak jsem ho zapnul,tak se rozjel,proběhla BIOS obrazovka a konec,PC se vyplo a nešlo znovu zapnout. Pomohlo až úplné odpojení od el.sítě. Párkrát to tak udělalo,ale po nějakém pokusu normálně naběhnul systém a vpořádku fungoval.
A jednoho dne sedím u něj,brouzdám na internetu. Teploty v pořádku,žádné přehřívání,prostě nic. A z ničeho nic se PC vyplo. A už nikdy nenaběhlo. Při pokusu o zapnutí jen asi 15 vteřin jako by škvrčí/píská (pípátko v PC nemám) a ventilátor na chladiči procesoru jen trošičku sekavě pootáčí. Jak zmíněné zvuky ustanou,už ani ventilátor se nehne a zapnout nejde. Dioda na základní desce svítí,že je pod napětím,ale nereaguje a při každém odpojení od el.sítě a následném připojení a zapnutí se už proces škvrčení a pootáčení opakuje. Více už s tím nelze dělat.
Nevíte prosím,kde je chyba a jak by se to dalo vyřešit? Děkuji předem všem. P.
Tak jsem tedy PC i zdroj rozebral a důkladně několikrát zkontroloval ty kondíky. Základní deska OK,ale po rozebrání zdroje jsem narazil na zvláštnost:
- kondíky žádné nejsou nefouklé ani nic podobného ...
ale: u dvou kondíku je nějaká žlutá hmota zaschlá - jako by z nich vytekla - mám pocit,že to tam nebylo - je to možné?
No jsou to sice kondenzátory ve zdroji, nicméně vypadá to, že jsou v pořádku. Ta rozteklá hmota bude z jiné součástky, která byl zalitá izolantem, snad kvůli vybracím (možná cívka). Nejrychlejší možná diagnostika problému je zapůjčit od souseda jiný funkční zdroj, zapojit ho a vyzkoušet. Je to otázka cca max.10min. práce. Pokud PC najede je problém ve zdroji. Pokud ne, je problém jinde, nejspíš v základní desce. Oprava by byla drahá. Pokud je PC staršího data, dala by se deska zakoupit starší za pár stovek. Ono se to takhle blbě nadálku diagnostikuje. Moc možností ale není.
Mam take tusenie ze si zle pozeral na ten plosak.Totiz tam mas zduty kondik .Za tym IO 3528 je jeden nizky a hned vedla neho vyssi a ten je zduty ako ...Treba ho vymenit.Potom hned nad tym IO 3528su vyhriate odpory ,alebo co to je.Moze byt chyteny aj ten tranzistor vedla tych odporov.Urcite treba premerat kondiky na ESR a kapacitu.
A to okolo tych druhych kondikov je lepiaca hmota.Ale premerat ich treba.
Drzim palce
Děkuji,ano máte pravdu,je nafouklý,ale jen trochu,nic extra,proto jsem si toho prvu nevšimnul. A takhle vypouklé jsou tam celkem 3 ... a těch odporů už jsem si také všimnul ...
A k tomu měření - nevím co je ESR a taky nemám nic,čím takové věci měřit,nejsem totiž žádný elektronik,který to potřebuje k životu - takže to je háček pro mě
Potom bude ozaj najlepsie dat zdroj do servisu alebo kupit novy.Taky zdroj nie je az tak drahy.Ale pre istotu pocitac vyskusajte na inom zarucene dobrom zdroji.Len tak pre istotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.