Nejste přihlášen/a.
dobrý den, prosím o radu, zakoupil jsem si nový disk do ntb,nainstaloval w xp h a aktivoval je, pak orig drivery, vše frčelo i po několika restartech, počítač jsem vypnul. za cca hodinu jsem ho zapnul, a hned (žádný náznak startu w) hláška chyba čtení disku - ctrl alt delt. od té doby ať dělám so dělám tak se ukazuje jen tahle hláška, když dám to orig w cd do mechaniky, napíše press any key, tak pressnu a pak už je jen černý monitor. nevíte prosím prosím co by s tím šlo dělat? podle hdd self test je hdd ok. tak fakt nevim
Disk odpoj a dej zpět a zkontoluj jeho správné usazení. Při startu NB se dostaň do BIOSu a podívej se, jestli je disk správně detekován.
v system information popsán není, usazení jsem překontroloval, vzpomínám si, že při vypínání jsem z něj vytáhnul internetový kabel, v tom ale ten problém asi nebude...
...disk je IDE, může to být vadným kabelem? (notebook je už důchodce 2001) případně může vadný kabel likvidovat hdd? ...
Jasně, to dá rozum. Kabel vadný být může. Nicméně zarážející je, že ten disk není vidět v BIOSu. Je to tak? Můžeš to ještě prověřit?
no notebook jsem rozebral a zjistil že tam kabel nejspíš není, jen taková zástrčka (zadní polovina nechtěla povolit, silou se mi to páčit nechtělo). nejsem počítačově moc znalý, každopádně bios na tomto notebooku (b1) nevypadá moc podobně s klasickým biosem na miditoweru (b2). b1 aktivuju f10, b2 se aktivovával deletem, shodné je akorát že b1 i b2 jsou modré a bezprostředně po startu. mimo to tady v b1 (notebook biosu) mám pouze pramálo věcí na výběr - je tam ale možnost vybrat system information, kde jsou popsány devices jako ram, cd, proc, usb... ale hdd jsem tam teda neviděl.
počítač už sešroubovávám, můžu pak popsat podrobně co je tam v nabídce - není toho mnoho, když to bude k užitku.
f10 - ROM based setup, tak je tam teda (pod system information) jen manufacturer, model, procesor, memory, serial, video, keyboard a battery. pak mám security, pak tools - tam byl ten pozitivní hdd self test, a nakonec mám advanced kde je boot options a device options. v bo mám enable 1opti, 2hdd.., v do mám disable jen fan always a nějaký swap fn/ctrl keys.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.