Nejste přihlášen/a.
Jak si pamatovat všechna ta hesla na různé služby? Používat všude stejné heslo není zrovna bezpečné. Do teď jsem to řešil tak, že jsem si psal hesla na různé papírky, což taky není zrovna dobré (i když lepší než stejné hesla).
Ono je to email, icq, jabber, skype, nějaká fóra, nějaké služby na internetu, twitter, google účet, microsoft učet, bla bla bla účet... no je toho hodně. Zvláště pokud člověk rád zkouší nebo hodně používá různé služby, cloud-ové aplikace, synchronizační služby atd. atd...
Jak si toto všechno ale pamatovat pokud nechci všude stejné hesla?
Vím že jsou různé prográmky na zapamatování hesel, ale jak mohu takovým programům věřit? Pokud používám více pc a k tomu mobílní telefon tak je to taky problém.
Co dělat? Jak to řešíte.
Mě se osvědčil následující způsob: Stanovte si určité číslo, třeba rok Vašeho narození. Kupříkladu 1988. Pak si pevně stanovte klíčování podle www adresy. Třeba 1. 2. a poslední písmeno. A pak to složte dohromady. Čili názorně pro www.poradte.cz by to heslo bylo: poe1988. Abyste ho posílil, tak si ještě můžete stanovit, že to první (druhé, poslední...) bude vždy velké, takže kupříkladu: Poe1988. Potom máte vždy originální heslo, poměrně silné, kdykoliv dostupné odkudkoliv z ciziny z internetové kavárny (kdysi moje potřeba) a přitom pro Vás snadno zapamatovatelné.
Silné heslo by mělo mít alespoň 8 znaků obsahující velká a malá písmena, číslice a speciální znaky. A čím delší heslo je, tím lépe. V této podobě bude mít velkou šanci, že nebude odhaleno slovníkovým útokem nebo hrubou výpočetní silou či jinou metodou. Současné programy na lámání hesel dokáž vyzkoušet i stovky tisíc hesel za vteřinu! Kdo se chce vyzkoušet, jak silné heslo má, může to zkusit třeba zde:
Kde berete jistotu, že program na uvedeném odkazu, mimo zjištění bezpečnosti hesla, toto zároveň kamsi neodesílá? Svoje pravé heslo bych takhle nikdy netestoval a pokud bude vymyšlené jen pro tuhle akci, nemá cenu cokoliv měřit.
Jestli jsem to dobře pochopil, tazateli nedělá problém, vymyslet heslo. Problém je si velké množství hesel pamatovat. Takže vytvoření řady hesel podle Vašeho návodu mu zrovna moc nepomůže (spíš naopak). Řeším to tak, že pro nedůležité věci (přístup na klubové stránky, ukládání fotek kamsi na server a t.d.) mám hesla stejná. Tam celkem o nic nejde. Choulostivé věci (banka) mám zaheslované samostatně a nepravidelně je měním. Takže se počet potřebných hesel výrazně zmenší.
Já asi nemám na této rubrice vůbec co dělat, můžu jen koukat a šoupat nohama. Ale měla jsem stejný problém a ten jsem nanesla jenomu ze svých mladých. A on mi stáhnul takový maličký prográmek. Když se na něho klikne levým myšítkem, tak je tam taková nesmyslná tabulka a když pravým, zadá se heslo a otevře se. No, a tam mám spoustu "tajností"
A pohoda!
Nejsem paranoidní a na všechno co používám mi stačí tři hesla.někdy si je pletu.Ikdyž v začátcích PC pokusů jsem to také měl leckde napsané.Internet banking nepoužívám.
taky si říkám, že už z toho dnešního světa za chvíli zblnu, heslo na mobil, na mail, na bankomat,
normálně to dělám automaticky bez přemýšlení, ale tuhlejsem měla okno a za boha jsem si nemohla vzpomenout na
číslo u bankomatu.
"sisa", pokud vlastníš PC, nebo ho máte doma, tak si vytvoř složku a tam si jednotlivá hesla ulož s poznámkou, co k čemu patří. - stařenka
Hesla zapisovat do notýsku a uscovat.Nebo použít program na správu hesel např download.chip.eu/...
Taky s tím mám problém, pamatovat si vešlerá hesla. Ale je docela dobrý způsob. Zvol si určitou kombinaci třeba 8 znaků 51Nj6sZz a tu používej všude. A když mám třeba icg 6.5- dodám 6.5, na facebooku heslo- ám třeba v ten okamžik 38 přátel dám za to 38. Jako je to složitý, ale základ je stejný a na to číslo zatim si rychle vzpomenu, protože čísla se mi pamatují líp
no jo, ale třeba na bankovní kartu, mi bylo heslo přiděleno, jen čtyři čísla, to taky asi není moc silná ochrana, co?
Na bankovní kartě mám heslo napsané. Hloupost? Kdepak je to sestava čtyř čtyřčíselných sad a vsadím se, že k prolomení by nestačil celý věk. Ono to totiž musí korespondovat s tou další šestnácti číselnou sadou, která je na kartě vyražená. Přitom pro toho kdo zná klíčování je to otázka pěti vteřin.
No, tohle já nedokážu pochopit, jak si někdo může napsat PIN na kartu. Pokud nějkaý zloděj Vám ji ukradne a uvidí, že tam PIN nemáte, tak mu to bude chvíli trvat, než PIN zjistí a Vy mezitím můžete kartu zablokovat. Takhle zloděj půjde k sousednímu bankomatu a vše vyluxuje během chvíle. A nebo pojede někam do Španělska a tam to vyluxuje.
Pusťte si toto › ceskatelevize.cz/...
No, je vidět, že jste toho nepochopil/a víc. Tak tedy takový malý testík a předesílám, že to je ta jednodušší varianta. Zjistěte mi čtyřčíselný pin když na tý kartě bude tato sestava čísel:
3928 4181 5235 7845
1151 3312 9286 6213
Pro upřesnění, ta spodní ředa jsou čísla na kartě vyražená a ta horní řada jsou čísla mnou dopsaná.
Tak směle do toho, luštění je zajímavější, než čučet na TV.
Ty sady mají být pod sebou, tady to formátování trochu posunulo.
To je pravda, ale jako vzor pro to klíčování je to jedno. Dávám to jako příklad, kde je ten PIN zakódován v osmi čtyřčíselných sadách.
My si asi stále nerozumíme...když ten zloděj z toho nepozná ten správný PIN, tak je mu ta karta k ničemu, né? A vo tom to je, přeci. Nehledě na to, že při třetím špatném zadání mu jí ten bankomat sežere. Ono pamatovat si PIN u jedné karty zase takový problém není, ale když pak máte kartu k osobnímu účtu, k podnikatelskému účtu a ještě třeba služební, tak holt někdy nastane čas, kdy máte "okno" a pak je taková pomůcka k nezaplacení.
To tesyk: To je skvělý nápad s tím zakódovaným pinem. Pochopitelně neznám algoritmus kterým ho z těch čísel dostaneš, ale nějaké postupy mě napadly .
Jinak nepovažuji za bezpečné si hesla a piny kamkoli zapisovat, stejně tak je nesmysl povolit, aby si počítač hesla pamatoval. Osobně používám asi deset hesel a všechna je nosím v hlavě.
Čistě pro kontrolu případným luštitelům, z tohoto klíčování by mělo jako správné PIN vyjít číslo 4418.
jo, tak já jsem nepochoúpila, jsak jste na to přišli. když mi pin přidělí a já soi ho změním, jak to vyluštíte teď?
Ewko, tak si jako pin dejte poslední 4 čísla z rodného čísla. Kdykoli zapomenete, podíváte se na OP a je to.
Systém ano, ale klíčování ne. A mimochodem, víte, že číslo za lomítkem u RČ je vůbec jedno z nejpoužívanějších hesel?
já chtěla jen vědět, jak vyluštíte ten pin, pokud si ho změním. podle toho kódování. to je přece nemožné, vždyť já si mohu vymyslet cokoliv a z čísel na kartě na to nemůžete přijít!
Bavíme se o kartě k bankomatu, u ní si sama PIN nemůžete změnit (ale i kdyby, tak na principu to nic nemění) Tu Vám vydají a je na ní vytištěno její identifikační číslo. Něco ve tvaru xxxx xxxx xxxx xxxx. A k tomu máte autorizační PIN ve tvaru yyyy. A jde o to, že za pomoci mojí sestavy zzzz zzzz zzzz zzzz a identifikačního čísla xxxx xxxx xxxx xxxx si umím zakódovat PIN yyyy tak, že pouze já vím jakým způsobem to vyluštím. Čili na kartě mám vlastně napsaný její PIN, ale kdo nezná způsob luštění, tak ten zprávný zkrátka nezjistí. V daleko jednodušší a průhlednější verzi se to dá praktikovat také takto: Správný PIN ke kartě budiž třeba číslo 1234, ale protože jsem blbej a nepamatuju si ho, tak si řeknu, že si jej na tu kartu poznamenám. Ale aby se přípaný zloděj nedostal k tomu správnému číslu, tak každou číslici zvětším třeba o 2. Pak na té kartě bude napsané číslo 3456. No a když ten zloděj tu kartu ukradne, tak si řekne"hleďme ho, blbce, napsal si na kartu PIN" a zkusí ho v bankomatu uplatnit. Ten mu ovšem napíše, že PIN není správný. Tak ten zloděj si řekne, že se asi překlep a zkusí to znova, ale výsledek je stejný. A tak bude chvíli koumat a pak si třeba řekne že se to musí zadat pozpátku a napíše 6543. No a protože tím vyčerpal tři pokusy, tak mu to tu kartu sežere a má po fialkách.
tak to jste asi génius. já sama jsem si již pin na kartě měnila a pochybuji, že byste se dobral správného pinu.
Nepoužívejte jednoduchý PIN
PIN pro přístup do služby nebo k čipové kartě můžete podle svého přání měnit. Volte proto vždy PIN, který není jednoduchý a snadno odvoditelný. Nepoužívejte zásadně data narození, části telefonních čísel, po sobě jdoucí číslice apod. Využívejte také největší možnou délku PIN.
bod č. 2 - Zásady pro bezpečné užívání ČSOB Elektronického bankovnictví
pokuste se odpovědět. zajímá mě to. jak vyluštíte pin, který si změním.tvrdíte, že to dokážete. obhajte to.
ewko, Vy jste ale vůbec nepochopila o čem ta debata je. Já přeci vůbec nechci luštit Váš PIN...
Existuje ještě jedna pomůcka pro tvoření silných hesel. Zvolte si větu, takových alespoň 6-8 slov. Takovou, která se Vám bude dobře pamatovat. Citát z oblíbené knížky, poznámku ze školy, nápis z plakátu doma na zdi, prostě jakoukoliv. No a z té věty použijte první(druhé, třetí), jaké chcete písmeno z každého slova. A máte docela silné heslo. Když ho doplníte na začátku nebo na konci datumem nebo rokem narození, máte poměrně silné, téměř neodhalitelné heslo. Doplnit ho někde, pro jistotu, o velké písmenko už není problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.