Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mi Windows XP nenaběhnou

Od: kopera* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den - poslední dobou se mi stává, že mi po zapnutí PC nenaběhnou Windows XP - začnou nabíhat, pak monitor zčerná a párkrát probleskne modrá a místo aby to po mě chtělo heslo, tak monitor zčerná a objeví se jen hláška OVER FREQUENCY H:85,9 KHz V:85,0Hz. Pak už s tím nejde dělat vůbec nic, ani restartování nepomůže. Takto je to třeba několik dní, zkouším to několikrát denně a nic a pak to třeba 1 den funguje normálně, ale jak PC vypnu a druhý den zapnu, tak to zase nejde. Nevíte někdo, čím to může být? Bohužel se v počítačích téměř vůbec nevyzám, tak předem děkuji za rady kopera

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tohle vypadá na problém s grafickou kartou, případně i s monitorem. Zkus PC restartovat do nouzového režimu, jestli se tam dostaneš a dej vědět.

kopera*
hodnocení

Díky za radu, ale nevím co je restartovat do nouzového režimu, ten počítač nemůžu vůbec ovládat myší ani klávesnicí, takže to můžu restartovat pouze zmáčknutím tlačítka RESET na bedně a poté to začne normálně nabíhat , ale výsledek je furt stejný - ta hláška. Jinak měnili jsme monitor, ale ten novější, co mám teď zapojený šel normálně asi týden, než to začalo takhle blbnout. Takže to může být tím monitorem?

Těsně před tím, než začnou nabíhat Windows stiskni klávesu F8. Zobrazí se několik voleb a z nich vyber Nouzový režim.

q3.cz/...

kopera*
hodnocení

Tak jsem přivlekla z garáže ten starý monitor, zapojila ho - a ono to normálně naběhlo. Díky moc za radu, asi to bylo fakt tím monitorem, ale je divné že týden šlapal a pak jak kdy. Nevíš co ta hláška o té frekvenci konkrétně znamená?

Hlásí, že tuto frekvenci není možno monitorem zpracovat (zobrazit).

nroot

Nechci vas strasit, ale mozna vam to funguje s tim jinym monitorem jen nahodou. Uvidite po par restartech, jak to je.

Jde o to, ze graficka karta podporuje urcita rozliseni obrazu pri urcitych zobrazovacich frekvencich. Pak je tu na druhe strane monitor, ktery podporuje pouze urcita rozliseni pri urcitych frekvencich. Mezi tim stoji operacni system s driverem pro grafiku a pripadne i pro monitor. Pokud jsou Windowsy nakople, muzou prehazovat rozliseni a frekvenci na hodnoty, ktere neni monitor schopen zobrazit. V podstate se ani nemusi korektne natahnou pri startu spravny driver. Existuje i urcita autodetekce pres Plug and Play. Dale je ve hre moznost vynuceni fixni frekvence v Directx pres override. Pak muze byt i vadna graficka karta. Tech duvodu je mnoho. To by jste ale musela uz angazovat nejakeho experta, aby to proveril. Uvidite.

kopera*
hodnocení

Díky moc, ale tomu už fakt nerozumím. Seženu někoho, ať se na to podívá dřív, než to klekne úplně. Ještě jednou děkuji za radu kopera

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]