Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Multifunkční tisk na skenování diapozitivů

Od: marcono odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, schání multifunkční tiskárnu na scan diaků. Můžete mi poradit jaký tip vybrat? Díky Martin

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Skenování diapozitivů a filmů je poměrně specielní záležitost. Existují na to specielní scenery - jsou ale drahé. Já jsem to řešil skenerem Canon Scan 5600. Může skenovat normální dokumenty a také diapozityvy nebo negativní filmy 35 mm. Ta toto skenování se uprostřed víka odejme střední část, která prosvítí skenovaný diák nebo film. Pochybuji, že toto zvládá multifunkce.

marcono
hodnocení

No já jsem zatím dohledal jen Canon PIXMA MG8150, tak nevím, jestli existuje ještě od jiné firmy.Díky M.

Ta ale skenování diáků a filmů nepodporuje!

marcono
hodnocení

no myslím že jo. Má ve vlastnostech s možností snímat 35mm film.M.

Hoď sem link.

doplněno 18.01.11 11:09:

Pardon, našel jsem to. Vypadá to dobře. Pokud nemáš tiskárnu, je to asi dobrá volba. Mě ten samostatný skener stál cca 3000. Je to už ale 3 roky.

marcono
hodnocení

marcono
hodnocení

Stojí ted cca 3tis. taknevím,asi ji vezmu. Normální tiskárnu mám, jen jsem myslel, jestli není neco nevejšího. Asi bude mít lepší rozlišení i kvalitu...tak ji asi koupím;)

korunka.cz/...

petr123*
hodnocení

0x

Záleží na kvalitě. Dnes už řada obyčejných scannerů zvládne diáky, ale kvalita bývá dost mizerná. Fotky jsou neostré a "poškrábané". Speciální scannery pro filmy mají kromě lepší optiky totiž i speciální režimy kdy používají různé části barevného spektra a dokáží už při skenování odfiltrovat škrábance a podobné vady.

Obyčejný skener to nezvládá. Film, nebo diák se musí prosvítit!

petr123*

U řady skenerů (i těch celkem levných) jsou součástí základního příslušenství nástavce, které se právě o to prosvícení postarají.

hodnocení

0x

Mnohem lepší výsledky jsou přefocováním a je to rychlejší, ale chce to pár udělátek.

To nikdy nemůže být lepší a kvalitnější, navíc si nedokážu představit takovým udělátkem fotit 500 diáků a několik tisíc negativů.

petr123*

No jestli máš na mysli takovouhle dardu tak si na to vezmi dovolenou, skenování filmů ve vysoké kvalitě trvá v řádu desítek vteřin na kus. Rychlost která se u skenerů udává na letácích bývá často jen při nejnižším rozlišení.

Skoro bych si tipnul že naopak bys to pravdu rychleji přefotila než přeskenovala - nezaponeň že skener to snímá "bod po bodu", foťák to cvakne najednou :)

hodnocení

0x

Ja jsem to řešil pomocí zvětšováku. Vyjmul jsem tubus s objektivem, zvětšovák sklopil do vodorovné polohy, zakládal diáky a zasunutým digit. aparátem fotil na makro. Pak ořez a vyčištění ve fotoeditoru. Zatím mám 800 hotových a čeká mě jěště 200 diáku. Bez nákladů, i přes pracnost ta kvalita za to stojí.

hodnocení

0x

jamaca:

pokud nemáš speciální skenr jenom na film který je dost drahý, tak přefocování je o hoooodně lepší a rychlejší. Já mám udělaný adaptér ze zvětšováku s barevnou hlavou. Foťák připevněný mezikroužky a přefocuju diáky a negativy. Dělat to normálním skenerem, byť přizpůsobeným na filmy je doslova ztracený čas.

doplněno 18.01.11 11:54:

Pokud dělám negativy, tak pomocí barevné hlavy si vykompenzuju masku na filmu a výsledky jsou o hodně lepší než řešit masku softwarově.

Je pravda, že je darda ten čas skenování. Jinak bych ale neměnil. Nezkoušel jsem to fotoaparátem, ale zlepšení kvality s tím aparátem mě vůbec nemrzí, protože staré negativy zpracovávám jenom proto, abych mohl vytvořit alba pro PC a web.

jirbar*

Teda mám zvětšovák i barevnou hlavu pokud se to tak dá nazvat. Je to hlava na vkládání jednotlivých subcrativních filtrů, nikoliv ta modernější, kde se filtry zasouvají do světelného spectra jen částečně.

Ovšem diapozitivy masku nemají a nevím jak bych odfiltroval masku na negativu.

Tento však slouží perfektně

mironet.cz/...

doplněno 18.01.11 13:31:

Nemusí být špatná byť asi již nezvládne formát 6x6 či 6x9 jako Epson

shop.softcom.cz/...

marcono
hodnocení

Děkuji za tipy,

rád bych doma vymenil starší tiskárnu multifunkční za neco nevejšího na ty diaky.

Nebo nechám starou a koupil pořádný scaner, tak ještě počkám na pár tipů a rozmyslím se, ale na výber asi moc nemám. Díky

hodnocení

0x

jirbar:

mám vyzkoušené, že stačí vložit takovou kombinaci filtrů, aby se negativ jevil celkově jako šedý, pak stačí na prvním snímku provést ruční kompenzaci bílé a fotit. Pak jen převést do pozitivu a nemusí se na to víc šáhnout. Je fakt, že vkládáním filtrů je to dost těžký úkol, ale s tou hlavou to jde krásně, točím patřičnýma knoflíkama až zabarvení masky zmizí - až je šedá.

jirbar*

Jak říkám. Pořídil jsem si skener a to jen proto že jsem nedoděl dost barevných fotek. Kdo je dělal ví co to bylo zač. No a v minilabu to staré ORWO nechtějí. Ty měly myslím masku. Pamatuji, že sám jsem druhým osvitem a glycinovou vývojkou "vyráběl" šedou masku v jedné vrstvě k zdůraznění červené. Vše se doma válí. I aditativní karusel pod objektiv a spousta chemikálijí.

jirbar:

všechny barevné negativní filmy mají masku už asi 70 let ;) . ORWO žluto-hnědou, Agfa oranžovou a Kodak a v dnešné době všichni výrobci co přešli na horký proces - hnědou. Taky jsem se zabýval barevnou fotografií, diáky a 8mm filmem, taky mám ještě kompletní vybavení a chemikálie. Proto jsem využil co mám a přefocuji, navíc je to rychlejší.

jirbar*

Vím jen to co mi našeptal "Kulhánek" a ta černobílá maska co jsem se zmínil to byl jeho postup a o žádné jiné masce se nezmiňoval takže nebudu hodnotit. U novějších filmů jsem tu oranžovou masku viděl. Barvu jsem začínal v roce 1961.

Jinak mám ten starý Magnifax snad číslo 1 ještě s pevnými maskovacími rámečky. Dokoupeno bylo posuvná maska, mezikus pro vkládání subtraktivních filtrů, vložka na menší kondenzor a místo objektivu 105 objektiv 55 neboť 50 neměl šanci.

Uvádím to proto, že by mne docela zajímalo technické provedení ofocování. Určitě to chce nějaké přípravky a na zdroji (v mém případě snad asi 150Watů opálová žárovka, kdo ví zda se ještě sežene) i možná záleží na jeho vycentrování.

černobílá maska u barevného filmu byla asi k ničemu *smich*, "Kulhánka" si asi při našeptávání špatně slyšel *smich*. Já jej mám i s "Tauskem" dost naštudovaného.

Na to přefocování stačí kroužek na chycení objektivu za filtrový závit do zvětšováku a mezikroužky pro prodloužení výtahu objektivu. Opálová žárovka se u novějších zvětšováků nestředila.

jirbar*

Ukončíme to. Kulhánek byl nejznámější v oboru barevné fotografie alespoň v roce 1961 (a taky myslím Tomášek). Tausk jsem v životě neslyšel. A než tvrdit že černobílá maska byla k ničemu tak je třeba vědět jak se dělala. Film se po vyvolání bez ustálení (ale nějaká lázeň tam byla) znova osvítil červeným světlem a znova vyvolal v slaboučké glycinové vývojce černobíle. Tento černobílý obraz který pochopitelně nebyl jednolitý potlačil při zvětšování doplňkové barvy k červené.

A co se týče kroužků k uchycení, tak asi těžko kdejaký digitální fotoaparát "propojím"se zvětšovákem.

doplněno 18.01.11 23:16:

Sorry Křivánek

antikvariat-trutnov.cz/...)

antik-holy.cz/...

Omlouvám se - to má logiku.

Ty kroužky mám z dob kdy jsem měl Prakticu a na současné digi zrcadlovky jsou samozřejmě použitelné. Jinak - přefocovat jsem začal kompaktem i kompakty mají možnost našroubovat filtr...

Jo na Tomáška jsem zapoměl - podle něj jsem se vlastně učil a ten Kulhánek mi byl trochu divný, toho mám spojeného s ČB fotografií.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]