Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyčistění case (prach)

Od: alien8* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Než mě začněte kritizovat, že takových topiců je tady a na dalších kvanty fórech milión, tak bych se rád s části obhájil.

Moje case je opravdu už extrémně zaprášená a chystám se ji v nejbližších dnech vyčistit ovšem otázka je jakou metodou?

Pročetl jsem snad všecko co šlo a na všecky čistící metody co sem narazil bylo mnoho negativních názorů.

Tam kde se objevovalo, že se čístí case stlačeným vzduchem (Nebo kompresorem a dalšími tlakovými věcmi), tam se i objevovalo, že pokud s tím nemáte zkušenosti, tak to vystřikuje jakousi podivnou směs, která škodí komponentům a to nemluvě o názorech, že samotný tlak extrémně poškozuje komponenty. Tak kde se objevovalo, že člověk case luxuje vysavačem a projíždí kosmetickým štětcem, tam se také objevovalo, že u hadice vysavače vzniká statická elektřina, která může ve zlomku sekundy poslat váš PC do věčných lovišť. Další věci jako čistění ubrouskem atd... To stejné, že vzniká statická elektřina ...

Case sem ještě nečistil a abych požádal někoho zkušeného kdo mi to vyčistí.. Mno to bych si musel nějakej ten týden počkat. Nemůžu si dovolit odrovnat PC, protože pochybuji, že by mi to někdo opravil a navíc mám starej šunt a jen potřebuji aby mi ještě půl roku vydržel než si složím nový PC. (Už teď se mi kriticky vypíná Pc kvůli přehřátí CPU)

Dále metodu se stlačeným vzduchem a další speciální vysavače bych rovnou vyřadil s mých možnosti, protože by to bylo náročné na čas a já to potřebuji opravdu vyčistit rychle. Správcuji spoustu webů, takže musím být "online".

Prosím vás tedy jestli byste mi nemohli poradit nějakou metodu čím bezpečné očistím kabely, chladič na CPU, samotné CPU,dno case, zdroj.. no prostě a jednoduše celý case.

Budu si těchto rad vážit opravdu převelice. DĚKUJU.

doplněno 08.01.11 03:05:

Jen ještě k tomu kompresoru.. Klasický pístový kompresor (Který máme doma a snad každý člověk, kterého znám) vyfukuje spolu se vzduchem jakýsi olej, což není pro elektroniku nic dobrého.

doplněno 11.01.11 22:22:

Takže úklid proběhl skvěle, case je jak nová. Použil jsem nehořlavý stlačený vzduch, antistatický štětec (aby prach povolil), a i vysavač (nalepil jsem na náhubec to brčko jak to bylo v nějakým videu)

Trvalo to asi hodinku.. Doufám, že tenhle topic bude všem nováčkům přínosem. DĚKUJU všem ostatním za rady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravdomluvny*
hodnocení

1x

Já čistím vysavačem a štětcem. Existuje ale stlačený czduch "spray", který lze k vyfoukání case opoužít.

alza.cz/...

doplněno 08.01.11 09:03:

Opr.: stlačený vzduch

vraxan*
hodnocení

0x

Dobrý den,

já běžně čistím case vysavačem, velmi opatrně, bez toho, aby jsem se dotýkal ústím hadice počítače. Tu a tam přiložím konec hadice k radiátoru aby případná statická elektřina přeskočila a snažím se, aby se hadice při luxování moc netřela o koberec či o cokoliv, co by mohlo způsobit statický náboj.

Ještě mne napadlo, že by šlo na konec hadice nasadit gumený nástavec, ten by myslím neměl mít takovou tendenci k přeskakování statické elektřiny, jako kov či plast.

jaar
hodnocení

0x

zdravím, v mém případě jsem všechna PC které prošly čištěním dělal kopresorem , vysavač tak počitač nevyčistí. A pokud se jedna o velky tlak? Snad se da na něm regulovat. Pokud něco vyfukuje? Pokud vím na dně vzdu. nádrže je vypouštěcí ventil na kondenz. vodu, olej by to snad neměl být...

v stlacenom vzduchu sa moze nachadzat kompresorovy olej, tento sa spolahlivo odstrani namontovanim odkalovaca na vystup kompresora.Vacsinou byva sucastou regulatora tlaku.

pravdomluvny*

vlado: řekl bych, že to zařízení se jmenuje odlučovač oleje, nikoli odkalovač.

ano, mas pravdu, mal som na mysli filter.

celp*
hodnocení

0x

Zdarec.Pokud máte obavy z poškození tlakem nebo emulzí z kompresoru rozeberto to železo na komponenty a vyčistěte štětcem s jezevčímy chlupy.Předejdete i působení statické elektřina na minimum.Bohužel trvá to déle než pouhým stlačeným vzduchem,ale zase je to zajímavá činnost s nejistým výsledkem.A potom ta spokojenost se sebou samým když se bedna rozjede je nenahraditelný pocit.

rv*
hodnocení

0x

Vzít ven a citlivě kompresorem s ofukovací pistolí. Proud vzduchu odstraní více prachu, než odsávání vysavačem. Dělat venku, nebo se doma udusíte.

ar*
hodnocení

0x

Léta čistím PC komresorem a nikdy žádný problém. Je jasné že tam člověk nemůže naprat velký tlak, přímo z hadice, ale pomaleji s nižším tlakem a ofukovaí pistolí a hlavně venku.

Jak je vidět na foto (typuji Zlaté piesky u "Blavy" ) , tam to řeší po svém.

Vyčistění case (prach)

alien8*
hodnocení

Nakonec jsem se rozhodl koupit si Stlačený vzduch s nehořlavou směsí a antistatický štětec. Akorád jediné co bude problém, tak oddělování chladiče od CPU.. To jsem ještě nikdy radši nezkoušel.. navíc nemám pastičku.

ar*

Chladič od procesoru nemusíš odpojovat, pod chladič se žádný bordel nedostane a z vrchu ho ofoukáš.

hop®

Souhlasím s Arem, mezi chladič a proc se bordel nedostane, stačí vyfoukat okolí a žebra chladiče! Nedoporučuji demontovat, je to fakt zbytečné. Jinak se stoprocentně přikláním k přetlakovému vzduchu oproti vysavači...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]