Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je lepší když je bedna od PC zavřená, nebo když je jedna strana otevřené(bez krytu)? V nastavení win 7 lze nastavit pasivní chlazení Kdy se vypnou větráky? Když odpojím větrák od cpu teplota se nijak nemění(bez větší zátěže)proč se tedy větráky neustále točí? Vyřešil bych to speedfanem, ale když ho spustím tak se kompletně zasekne pc nereaguje ani na reset, vypnutí... musí jít ze zásuvky.
Vím že je těch dotazů mnoho ale mohl by mi někdo poradit?
Pokud bedna bude otevřená, tak ju budete muset častěji čistit od prachu. Ale já mám běžně svůj počítač takto otevřený.
No, pokud odpojíte větrák od CPU, tak CPU se bude rychleji zahřívat, stejně jako chladič.
Reset=krátkodobé přerušení napájení (tj. je to stejné, jako když počítač vytáhnete ze zásuvky a pak ho připojíte).
Speedfan jsem na Windows 7 nezkoušel, nicméně ho může blokovat nějaký program (antivir, antispyware nebo jiný). Vím, že Speedfan jede bez problémů na Windows 98 SE až po Windows Vista 32bit.
Myslím, že konstruktéři při vymýšlení bedny přihlíželi i k proudění vzduchu okolo jednotlivých komponentů při zavřené bedně, nikoli při otevřené. Nicméně i z vlastní zkušenosti vím, že uzavřený (a přeplněný periferiemi) počítač se občas přehříval více než otevřený. Ale pokud máš v PC standartní konfiguraci, asi není důvod mít bednu otevřenou.
Je divné, že PC v případě zaseknutí nereaguje na reset. Zkoušel jsi zapínací tlačítko podržet aspoň 10 sekund?
Zkoušel jsem i podržení vypínacího tlačítka. PC prostě na nic nereaguje. Jde mi spíše o snížení hluku Zkusím to v biosu: podle návodu svethardware.cz/...
Toť otázka, výrobce asi ví co a jak dělá, má to spočítané, i jak jde proudění v bedně. Takže to nejspíše bude narušeno. Přidávajjí se další větráky. Spíše bych se podíval, aby to nebralo prach z okolí, kde je bedna umístěna. NB berou vzduch kolikrát zespodu! takže ten mám zvýšeně + ext myš, klávesnici, monitor. A časem vyčistit.
Bočnice by měla zůstat zavřená, aby nebylo narušeno proudění vzduchu ve skříni. Ten vpředu vstupuje, ochlazuje jednotlivé komponenty a vzadu vystupuje ven. Je dobré mít vzadu jeden přídavný ventilátor, aby nebyl zbytečně namáhaný ten ve zdroji. Pro žhavější GPU, MB či CPU bývá někdy možnost ochlazovat tyto komponenty ještě dalším větrákem umístěním v bočnici.
Takže: vypnul jsem antivirak, google descop...prostě vše co není potřeba. Spustil speedfan a při načítaní se to vždy(i teď) zasekne na položce "scanning intel SMBus at $0500" netuším co to je.
Teprve teď jsem si všiml, že to pokládá náš malý experimentátor... jsi se zase díval na střeva, co
Takže to "scanning intel SMBus at $0500" hoď do gugla...
V biosu lze nastavit buď povolit automatická regulace ventilátoru nebo zakázat a jet na plno. je nastaveno že se má rychlost sama nastavopvat, ale vše jede zbytečně moc. CPU by nepotřeboval větrák vůbec když není žádná zátěž. V speedfan mi nejde měnit rychlost i když dám 0,20,100 tak jedou furt stejně. Na cpu je větrák se 4-mi kabely.
Takže 4x jsem zapnul speedfan a z toho 3x jsem musel vypnout a zapnout pc(vytáhnout ze zásuvky)
doplněno 06.01.11 13:28:Ta auto. regulace nastavená v biosu funguje, ale stejně se to točí přehnaně moc.
Ještě jsem zjistil, že když je v biosu nastavené automatické nastavování otáček tak speedfan funguje(nelze upravovat rychlost) a když je v biosu vypnuto automatické nastavení rychlosti tak speedfan se vždy zasekne. Podle mě když by bylo automati. vypnuto tak by to speedfan nastavil. jenže ho nerozjedu když je automa. vypnuto.
Takže zde uvedu nejnovější informace: Naistaloval jsem speedfan Beta6 a jede bez problémů. Zdlouhavým nastavováním speedfanu se mi povedlo aby speedfan řídil rychlost větráku na CPU podle teploty. jenže když dám 0% tak se větrák točí asi 800RPM proč? U kamaráda se zastavil když se dalo 0%. nelze ovládat větráček na čele počítače ani na grafice ani ve zdroji. Ten ve zdroji jen ukazuje rychlost.
doplněno 06.01.11 19:12:netušíte co je temperature 3? Je to asi teplota základní desky. Kde je to měřeno. Když je zatížení větší je i 50°c a když nic nedělám a je v místnosti otevřené tak je viz obrázek.
Nejjednodušší je koupit nové větrčky s fluidnimy ložisky a je to stačí jeden 12x12 na bočnici a je to a PC má teplotu do 45°C. Ja mám v PC nstalované dvá větraky na bočnici oba nastaveny, aby vzduch foukali dovnitř k desce a hlavní ve zdroji odvadí teply vzduch z PC ven. A hlučnost je normální aspon je vidět že je Pc nadupany.
Dal bych jeden větráček na bočnici a jeden dozadu. Kam je zapojím? Můžu je napojit na 12V ze zdroje(4 pin který se zapojuje do HDD, mechaniky... Je tam 12V.)?
doplněno 06.01.11 20:39:na základ. desce jsem nenašel další přípojku na větrák. Je tam jen jedna a nad ní je nápis CPU fan. Více jich tam ale není.
Jo muže se to napojit na zdroj vetšinou větrak bere 6V, tá 4 pin stejné se zapojí jen na dva pini aby bylo 6v. ale už nebude řízen deskou pojede furt na plno
Asi jsem blbej, ale u PéCéček na tom čtyřkolíku ze zdroje byly dvě země, jednou +5V a jednou +12V. Že by se něco změnilo?
Zaleží na větráku vetšinou větší větraky maji možnost napojit normalně na 3 pin na desku nebo na tenhle zpusob jenom to jede na 5v asi nwm určitě ale dělá se to. nebo se dají koupit redukce.
Na redukce ze zdrojových kabelů se dá napojit ledacos, ale jiné napětí tím asi nezískáme, a regulovat výkon fofrníku taky asi nebudeme. Pokud píchneme větrník přímo do desky, je to samozřejmě o něčem jiném, ale ta deska na to musí mít volnou "tu správnou dírku"
Našel jsem doma větráček na 12V. Připojil jsem ho k prázdnému napajecímu kabelu(onen napájecí co se používá k hdd mechanice) a jel pěkně hlučně naplno. tak jsem ho přepojil do 5V a jel dobře a tiše. Chtěl jsem ho použít na bočnici, ale kdybych ho tam našrouboval tak by foukal ven a ne dovnitř. proto ho namontuji napevno dozadu a připojím na 5V.
doplněno 06.01.11 21:16:Asi ještě nepojede jen ho namontuji. Poběží až v létě když bude horko.
neznám konstrukci ventilátorku, ale nešel by směr foukání vyřešit otočením větráčku?
...a snad nezačne protestovat zdroj kvůli přetížení...
Ještě pár testů a uděláš z toho vodíkovou bombu :D
NA 98% dělá kravál větrák CPU..ten je svým způsobem poddimenzován, sice uchladí ale s kraválem..
Pokud chceš opravdu ticho musíš koupit něco "težšího"s heatpipe systémem a pořádným žebrováním..
Teoreticky bys našel odpověď v Alfacompu, tam moš teoreticky kousek..z náměstí republiky pojedeš směrem na prostornou a na ní vystoupíš...sice je to dýl co jsem tam byl ale ve výloháh můžeš očumět lecos..a za rozumy tě nevyhodí, opravdu příjemný shop.
Tady máš jeden z těch kde hlučnost je nižší než hlučnost některých HDD.
doplněno 07.01.11 00:28:Jinak otevřená bedna se lépe chladí...a toho prachu o tolik víc není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.