Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem tady,
kdo mi poradí jak má získat spouštěcí disketu na xp pro.A nebo jak mám rozjet hdd
Děkuji
Já doporučuji toto:
vyjmout disk, na jiném počítači stahnout data přes tento USB adaptér, vrátit disk a přeinstalovat OS. Bude to nejistější a nejbezpečnější.
Tak na první část dotazu odpovím nejspíš zcela přesně - neporadí Ti nikdo. Nikdo asi nepochopí co chceš.
Tak já to vysvětlím spadl mi systém xp a nechci přijít o data tak se ptám co s tím mám dělat.
co to je spadl? Co dělá či nedělá? Co F8 při startu, nouzák taky nejde? Ty máš mechaniku pro diskety? Instalační CD máš?
Jesltiže systém nenastartujete ani v nouzovém režimu, tak se nedá svítit, budete se muset do harddisku dostat jinou metodou.
Spouštěcí disketu můžete udělat na jiném počítači. Stačí kliknout na Disketu 3,5 palce v okně Tento počítač pravým tl. myši a zvolit Naformátovat. Tam pak stačí zaškrtnout Vytvořit spouštěcí disketu.
Pamatujte, že DOS (systém ze spouštěcí diskety) umí jen s FAT32 a FAT16. Lidé dnes už většinou na XPéčkách a dalších systémech rodiny NT upřednostňují NTFS se kterým DOS neumí.
Takže já bych doporučil si stáhnout a vypálit nějaké Záchranné CD. Můžete zkusit například toto: uloz.to/...; uloz.to/...; nebo nějakou Linuxovou distribuci (Slax, OpenSuSe, atp.).
Až zachráníte data, tak vložte CD Windows XP Professional do mechaniky a restartujte počítač. Z toho CD pak spusťte instalaci (Libovolnou klávesou spustíte instalaci z CD). Až se dostanete k výběru oddílů, tak všechny stávající vymažte a vytvořte alespoň dva nové - C: (pro systém a programy o velikosti +/- 25 GB) a D: (pro dokumenty, filmy, hudbu, obrázky, atp. o velikosti /zbytek/) Pak až Vám spadne systém, tak dokumenty, hudba, atp. zůstanou nedotčené, protože budou na Déčku, pak stačí jen vymazat a znovu naformátovat Céčko.
Oddíl C: naformátujte na NTFS (nikoliv rychle!). Pak si můžete skočit udělat kafíčko, protože se začnou kopírovat soubory. Pak po Vás bude chtít instalátor Klíč Product Key (25místný, bývává nalepen na boku bedny případně vzadu nebo nahoře na bedně). Jestliže se jedná o notebook, tak klíč product key bývává nalepen vespod. Až zadáte klíč Product key, tak po Vás instalátor bude chtít název počítače, nastavit čas a nainstalovat síť. Většinou doporučuji typické nastavení, pokud ovšem ale máte pevnou IP adresu, tak zvolte Vlastní nastavení a zadejte ji tam spolu s DNS serverem a dalším. Po (úspěšné) instalaci, pokud to bude třeba, nainstalujte ovladače ke komponentám. Pak aktivujte systém, pokud možno telefonicky, protože je to bezpečnější a soudruzi z Microsoftu se tolik nedoví o vašem počítači. Vytočte (nejlépe mimo špičku, je to levnější - od 19:00 do 7:00) číslo 261 197 665. Pak se řiďte pokyny operátora. Proces aktivace by neměl trvat víc jak 5 minut.
Po aktivace klikněte na Start→Všechny programy a tam otevřte Windows Update. Aktualizace se nainstalovat musí, jinak systém by byl děravý a méně stabilní. Až nainstalujete aktualizace přes Windows Update, tak bude určitě nutné restartovat počítač, tak ho restartujte a znovu otevřte Windows Update. Těch aktualizací je mraky. Určitě nainstalujte Service Pack 3, Windows Internet Explorer 8 , Silverlight 4.0 a další aktualizace).
Nezapomeňte nainstalovat antivirový program (pokud za něj nechcete platit, mohu doporučit avast! Free, nebo Microsoft Security Essentials, nebo případně AVIRA, nebo BitDefender Free). Dále je třeba nainstalovat antispywarový program (pokud za něj nechcete platit, mohu doporučit Spyware Terminator, nebo Spybot Search&Destroy, nebo Windows Defender, nebo případně Ad-Aware). Pokud nepoužíváte hardwarový firewall, tak doporučuji nainstalovat softwarový (programový) firewall. Pokud za něj nechcete platit, mohu doporučit Sunbelt Personal Firewall, nebo Outpost Firewall Fre, nebo Comodo Firewall, případně ZoneAlarm, nebo PrivateFirewall.
Pak nainstalujte další programy a obnovte ze záloh. Fotky a to všechno zkopírujte nebo přesuňte na D:
Ten USB adaptér na PATA / SATA disky je neuvěřitelně dobrý. Už mi mnohokrát pomohl. Například externí disk, který se choval jako mrtvý a jeho USB připojení bylo bez závad (jiný disk v té krabičce fungoval), tak po připojení na tento adaptér se začal alespoň hlásit. Pomocí záchranného software jsem pak obnovil 100% obsahu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.