Nejste přihlášen/a.
Ahoj Všem a prosím o radu.
Nevím, jak na následující vzorec. Potřebuju, aby se buňka se vzorcem v poli A1 přepočítala jenom, když se v dalších dvou buňkách A2 a A3 objeví určitý text (např. v jedné hrušky v druhé jablka). A pokud v A1 nebo A2 bude něco jiného, tak aby se buňka nepřepočítala. Vzorec v buňce A1 je dejme tomu =A2+A3.
to může mít dva tvary, buď hrušku a jabko =KDYŽ(A(A2="hruska";A3="jabko");(C1*D1);0) nebo obecně =KDYŽ(A((JE.TEXT(A2))=PRAVDA;(JE.TEXT(A3))=PRAVDA);(C1*D1);0)
vzorec je v A1 slova se píší do A2 a A3, hodnoty k počítání (zde násobení) do C1 a D1)
Možno je samozřejmě vymyslet i další varianty.
Děkuju za snahu a čas. Ten vzorec jsem měl taky, ale pořád to ještě neřeší problém s tím, když se v buňce A2 nebo A3 objeví něco jiného než jabka a hrušky. Potom by podle tohoto vzorce byl výsledek 0, ale já potřebuji, aby se tam zachoval výsledek když tam ještě ty jabka a hrušky byly. Prostě v tomto vzorci =KDYŽ(A(A2="hruska";A3="jabko");(C1*D1);0), místo té 0 bude něco jiného, ale netuším co.
obecná varianta která kašle na hrušky též nevyhovuje? Co to vlastně má řešit? Co vypnout aut. přepočet?
Vypnutí automatického přepočtu to nevyřeší. Chtěl jsem to nějak popsat, ale těžko bych svůj popis možná sám pochopil, tak bude lepší to přímo ukázat na příkladu.
Jde tam o to, že výpočet vzorce ´´a´´ (všechny vzorce vedle červeného pole), je pořád stejný jenom se mění na základě změny zelených polí. Po každé změně zelených polí se přepočítají všechny vzorce, ale to zrovna nepotřebuju. Nejlíp by bylo, kdyby se každý z těch vzorců ´´a´´ se počítali jenom tehdy, když vyhovuje zadaným kritériím. Ale stačilo by klidně i kdyby tam zůstala první spočítaná hodnota odpovídající dané buňce¨.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.