Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dálkový příjem WiFi

Od: tesyk* odpovědí: 8 změna:
Zdravím všechny rádce, přeji pěkné Vánoce a ptám se. Mám notebook s vestavěnou WiFi. A potřeboval bych nějak elegantně vyřešit dálkový příjem. Tím mám na mysli směrovou anténu YAGI a třeba indukční vazbu na vestavenou anténu. Zásah do PC ve smyslu vyvedení externí antény bych řešil až jako další eventualitu. Má tady s tím někdo zkušenost? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Některé wifiny uměj nastavit vysílací výkon (mno spíše než některé by se hodilo říci málokterý),ale předpokládám že to u tvého noťasu asi neni co...jinak to co jsi řikal tak netušim...
Také pěkné vánoce...já jdu testovat bluetooth *smich*
tesyk*
hodnocení

Rada nad zlato. Díky. Sice jsi mi neporadil jak s wifi, ale zato jsem pochopil jak se dají zvyšovat body za odpovědi. Tak mnoho úspěchů s modrým toothem.
Ale ale...nějaká blbá nálada ne?
Řekl jsem že některé umění zvyšovat vysílací výkon...takže co z toho plyne? Zjistěte zda to umí ta vaše...i když hádám že ne...
Neni to snad k tématu?
Co má plno lidí s těma bodama?
To můžou odpovídat jen lidi co maj málo bodů či co...ber ty body tak že je to jen určitý koeficient počtu odpovědí (by voko děleno třema)
Na jiných fórech to počítá odpovědi,tady body v čem je rozdíl?
Zrovna od vás bych to tedy nečekal :( OT v závěru odpovědi by nikomu vadit nemělo
tesyk*
hodnocení

Podívejte Maveriku, s regulací výkonu to bývá obvykle takto: na začátku hledání možnosti připojení se využívá maximální výkon pro navázání spojení. Dojde-li k žádánému propojení, pak automatika vyhodnotí sílu signálu a na základě zjištění ubere na vlastním vysílacím výkonu. Toto probíhá po nějakou dobu (ovšem v řádech milisekund), až do okamžiku kdy se obě strany shodnou na potřebném výkonu. Z toho logicky vyplývá, že wifina z počátku dělá co může, tudíž, že jede svým nejvyšším výkonem a proto postrádá smysl se jí snažit přesvětčit k ještě vyšším výkonům. Wifi není Stachanovec! Její maximální výkon je předem dán a žádná iniciativa ani uvědomělost ho nezvýší. Proto jsem nastínil řešení s pomocí externí antény. Neboť jak je radioamatérům známo, je anténa nejlepší zesilovač . Očekával jsem proto odpověď typu: Ano lze to tak provést, je potřeba vytvořit laděnou indukční smyčku s těmito parametry... Á nebo: Nelze to tak provést protože si to představuješ jak Hurvínek válku. Ovšem odpověď: ...to co jsi říkal, tak netuším... mě, přiznávám, vyvedlo z míry. Takže, všecko dobrý, jo?
Právě že lze vysílací výkon zvýšit...s tim principem pravdu máš ale prostě jde zvýšit...sice je to na hraně (za hranou) ne zákona ale norem pro wifi...kapišto? Nikdy jsem to nezkoušel ale vim že to uměj některý routery/spíše APčka, proto mě to napadlo jako jedna možnost.
Pochopil jsi mě ještě špatně jinde a to- anténa jasně je supr,ale jelikož nejsem radioamatér tak mi nic neřiká laděná indukční smyčka,tím jsem ti chtěl říci že z tohohle tématu přehled nemam a tudíž se k tomu těžko budu vyjadřovat
tesyk*
hodnocení

Maveriku, netrvej tak urputně na tom zvyšování vysílacího výkonu. To by k ničemu nevedlo. Vysvětlím Ti proč. Wifi komunikace probíhá obousměrně. Takže i kdybych zvýšil výkon svého vysílače třeba 100 násobně, docílím maximálně toho, že mě protistanice uslyší. Potud je to v pořádku, ale nemám absolutně žádnou šanci zvýšit vysílací výkon i u protistanice a tudíž jí i nadále nebudu slyšet a tudíž i nadále nemůže dojít k dohodě mezi oběma wifinami...kapišto? Proto se používá směrových antén, které nejenomže zvyšují sílu vysílaného signálu v jednom směru na úkor směrů ostatních, ale zároveň i naindukují více signálu od směru kam směřují. Zářným příkladem nesmyslnosti jednostranného zvyšování vysílacího výkonu jsou třeba CB-čkáři co si pořídí koncový zesilovač třeba 100W. Ti potom řvou na pásmu desítky a stovky kilometrů, ale poslouchat mohou jen své okolí. (pakliže i ti vzdálení ovšem nemají 100W konce) Ještě vysvětlení pro neradioamatéry. Když si budou chtít spolu povídat dva lidi a jeden bude hluchej, tak ten druhý může řvát jak na lesy, ale odpovědi se nedočká. V tom případě se namísto směrové antény použije klacek, tím se ten hluchý upozorní a on následně začne odezírat. Tímto se všem hluchým omlouvám.
Mno hádat se nebudu, neni to moje parketa tak bych tohle téma neuhádal...
Ale tak mě napadlo něco jiného...o mobilitu ti asi tolika nejde když chceš vytvářet nějaké antény...takže mohlo by tě zajímat koupit apčko a to připojit na LAN port v noťasu, výhodou je že APčko má možnost jiné externí antény (ono už ta základní bude lepší jak v noťasu) a další výhodou je možnost připojení kamkoliv kde je síťovka...
Nevýhoda je že to je dražší,ale nic jiného mě nenapadá *smich*
tesyk*
hodnocení

Tedy, co se potřeb týče. Jde o to, že dost často jezdím do ciziny a potřebuju se přihlašovat k netu. V každém městě, jak jsem zjistil, je spousta otevřených přístupových bodů, ale jejich dosah je v praxi tak 100-200 metrů. Dneska to řeším tak, že zkrátka bloumám po městě a najdu-li parkoviště, tak zkouším signál. Bohužel ale ty nejlepší signály jsou vesměs v centru a tam je zase problém s parkováním. Tak jsem si říkal, že by bylo ideální zastavit někde poblíž centra cca 1km a ten chybějící signál dohnat anténou. Ta Tvoje myšlénka s externí wifi mě taky napadla, něco do PCMCIA, ale nejdřív hledám shůdné levnější řešení. Ale i tak Ti děkuju, že to se mnou konzultuješ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]