Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Photoshop - přibložování fotek

Od: chelsi* odpovědí: 17 změna:

Ciao,
jen malej dotaz - když vložim do PS fotku a přiblížim ji, tak se zčtverečkovatí - víte, co myslim... Nu a když koukám na nějaký videa třeba na YT - nějaký návody na PS, tak oni si tu fotku přiblížej a tu fotku mají prostě normální, bez těch čtverečků - jak na to? Nevíte?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Čauky, v podstat záleží na tom, v jakém rozlišení je fotka uložena. Čím vyšší rozlišení (počet pixelů), tím větší objem dat a tím více můžeš fotku přibližovat než začne kostičkovat. Například když stáhnu z foťáku docela kvalitní fotku, tak zabírá asi 3,5MB, a můžu si ji docela slušně přiblížit. Ale pokud ji chci dát na net, třeba zrovna na poraďte, tak ji zkomprimuju třeba na 30kB (aby se nahrála rychleji a nezabírala na serveru tolik místa). Ovšem taková fotka již nejde zpětně vrátit do původní kvality a při zvětšování začíná kostičkovat daleko dřív, než původní foto. Kapišto? ;)

chelsi*
hodnocení

Ahá, tak to pak ju. Děkuju hope*dril*Jsem zase o něco chytřejší. ;)

hop®

OKI, jsem rád, že jsem Ti mohl poradit! *slunce*(Přece si ty zkušenosti nevezmu do hrobu...) *smich*

chelsi*
hodnocení

Jj, tak to má být :)

jofa*

S tím rozlišením má -hop- pravdu, jen s objemem dat to tak není. Není pravda, že čím více dat, tím více mohu fotku přiblížit. Data jsou velká podle toho co se s fotkou dělalo (upravovalo). Fotka o objemu dat 29 MB (ůprava v RAWU) nelze bez ztráty kvality více přiblížit než o objemu dat 5.3MB. Ty data jsou i o něčem jiném, nejen rozlišení.

hop®

Souhlasím, díky za upřesnění, ale Chelsi není profifotografka, aby ji zajímaly "nadstardandní" formáty. Orientačně "velikost" fotky odpovídá její "kvalitě" a možnosti zvětšení bez kostiček.

chelsi*
hodnocení

To nejsem nu, ale vůbec by mi nevadilo, kdybych byla :)

hop®

Možná by Ti to začalo vadit, kdyby Ti došly peníze. Pokud profesionální fotograf(ka) neničí svůj talent focením nesmyslných dementních reklam, tak se většinou svojí vlastní kvalitní uměleckou tvorbou nemá šanci uživit! *stop*

chelsi*
hodnocení

Tak určitě bych nebyla jen fotografka, musela bych mít ještě jiné zaměstnání, protože focení beru jako koníček a nemyslím si, že bych se vůbec někde chytla :) Nemám na to ani foťák, mám jen obyčejnej, tedy vlastně není ani můj... Baví mě to, zrovna dnes se chystám, že si ho vezmu s sebou a budu fotit nějakou zimní krajinku, ale nevím, třeba se mi pak chtít nebude - jít do tý zimy *smich*

Hope

Není to zcela přené, zpětně to lze interpolací zvětšit bez kostičkování, samozřejmě obrysy a detaily jsou pryč. Ale velké pixely při 100% velikosti? To by se muselo přepsat DPI.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Slyšel jsi někdy něco o velikosti, rozlišení a pixelech? Zkus si něci vygůglit. Ciao.

chelsi*
hodnocení

Aha, právě proto píšu sem, abych to nemusela strachat někde jinde. No nic, tak to je tu potom celá poradna na ho*no, když každýmu napíšete, ať si to dá vygůglit...

jofa*

Možná se mýlím, ale řekl bych, že je to jinak. Laicky řečeno.Pokud si fotku upravuješ v měřítku (lupa), tak se k jednotlivým pixelům (kostičkám) dopracuješ a rozeznáš je. Vložený obrázek ve filmu ale jen přibližuješ a uvidíš jen silně zvětšený obrázek v rozlišení ve kterém byl do videa vložen. Už ho prostě přiblížením video nerozkostičkuje.

patronka*
hodnocení

0x

Aspoň vidíš, jak vypadají ty pixely.

hodnocení

0x

Nesmíš tam dávat fotku 200x200 px. Pokud si tam dáš větší fotku, tak to do jistého okamžiku nebude dělat.

chelsi*
hodnocení

Však tam takovou nedávám. Jen jsem chtěla vědět, co s tim...

A jak velkou fotku tam dáváš a na kolik % to zvětšuješ?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]