Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na co využít domácí server?

Od: samuel222* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, chci se zeptat na co se všechno se dá využít domácí server. *klik*

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud třeba například hodně fotíte a zabýváte se tím, můžete tam mít velká množství fotek a pracovat s nimi a zároveň je sdílet s dalšími připojenými PC. Stejně tak to platí pro ostatní data: projekty, výkresy, filmy, databáze, prostě co Vás napadne. Uvažoval bych však o tom pokud opravdu máte potřebu spravovat velká množství dat např. 1TB a víc.

hodnocení

0x

Jak uz bylo zmineno, tak to muze byt datove uloziste - souborovy server.

Taky to muze byt webovy server aneb muzes si doma rozebehnout webove stranky, v podstate si doma zridit intranet bez pripojeni do internetu. Proste, kdyz budes mit treba lokalni sit, ktera neni pripojena na internet, tak to neznamena, ze nemohou lidi pristupovat na WWW stranky, ktere budou ulozeny prave na webovem serveru.

Dale to muze byt herni server - zde jsem slaby v kramflecich, takze to nebudu rozebirat, ale opet si muzes doma vytvorit malou LAN sit a v ni mit herni server, ke kteremu se ostatni pripojuji ze svych pc a hrajete spolecne nejakou multiplayerovou hru.

Aplikacni server - misto toho abys mel v aplikace nainstalovane na xx pocitacich, tak nainstalujes aplikaci na server a klienti se pote jen pripojuji.

Databazovy server - jak nazev napovida, urcen pro databaze. V domacim prostredi si asi primo DATABAZOVY server nezridis, ale i tak ti pro beh ruznych webovych aplikaci musi na serveru bezet nejaka databaze, ktera se stara o data ... mysql napr.

Proxy server - umoznuje "anonymni" pristup do jinych siti. Aneb pozadavek z tveho pc jde pres proxy a z ni do internetu na cilovy pc(server) . Ten server vidi, ze ma odeslat nejaka data na proxy, ale nevi, kdo si je za proxynou vyzadal ...

Jeste jsou dalsi servery jako print server, fax server atd ale pro domaci pouziti vyuzijes ty co jsem psal. Takze ti na tvym domacim serveru pojede webovy server s databazi a proxynou a firewallem a to cele pripojene do internetu. Pak muzes mit v lance jak herni prostredi, tak intranet, tak i anonymni pristup do internetu.

Snad jsem to popsal tak nejak spravne a chapave :)

doplněno 07.12.10 10:34:

Jinak server je od toho, ze je prizpusoben tomu, ze je vykonnejsi a stabilnejsi a je u nej predpoklad, ze bezi nonstop 24/7. Takze na nem muze bezet prave nejaka aplikace hlidajici treba ja nevim poplasny system v baraku, zavlazovaci system zahrady, otvirani dveri, ovladani osvetleni, proste cokoliv. Otazka je, na co chces mit domaci SERVER.

samuel222*
hodnocení

0x

Děkuji za odpovědi.
A aby se do mého datového ůložiště mohl z internetu připojit můj zaměstnanec, musím mít asi veřejnou IP adresu že?

...hmm...ne zcela :)

Samozrejme nejbezbecnejsi a nejspolehlivejsi bude mit verejnou IP, ale existuji zpusoby, jak se pripojit i na PC s neverejnou IP.

Prikladem budiz služba LogMeIn.

Popis + download -> studna.cz/...

Návod -> exac.cz/...

samuel222*

Děkuji za návod i odkaz k softwaru. V tomto případě se ale můj zaměstnanec připojí do datového úložiště, ale jak bych to řešil, pokud by na svém pc spustil klientskou verzi nějakého softwaru a bylo by nutné, aby aktuální data čerpal z mysql databáze, která by byla uložena na datovém úložišti?
Já se v tom fakt nevyznám *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]