Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeinstalace, prioritní disk

Od: dapis* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, mám rozdělený hard disk notebooku na C a D, kdy na C by měly být pouze programy důležité pro funkci počítače. Disk C se ale po čase zanesl a já si nejsem jistý, které programy a v jakém rosahu můžu odebrat či vymazat. Chci se zeptat jestli když přeinstaluji počítač tak se vše upraví a zase bude dost místa na Céčku, nebo je lepší to řešit jinou cestou.

Díky D

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x

Nejúčinnější je zformátovat a udělat novou čistou instalaci. Před tím si zálohovat důležitá data, např. dokumenty.

bena*

To sice ano, obávám se ovšem, že by to běžný uživatel nezvládl tak, jak by měl.

Já bych udělal několik proků

1) Otevřel bych si Ovládací panel Přidat nebo odebrat programy a odinstaloval bych vše, co nepoužívám nebo nepotřebuji.

2) Stáhnul a nainstaloval bych si CCleaner a vyčistil s ním jak disk, tak i registr. (uvolní se minimálně desítky MB)

3) Složku Dokumenty bych přesunul na disk D: (pokud je na C:) tak, že bych kliknul na ploše (nebo v nabídce start) pravým tl. myši na složku Dokumenty a na záložce Cíl bych dal do políčka umístění složky D:Dokumenty.

4) No a ještě by nebylo na škodu použít komprimaci disku. Klikněte na Místní disk (C:) pravým tl. myši, zvolte vlastnosti a dole je Komprimovat jednotku a šetřit tak místo na disku. Pozor! Disk, resp. diskový oddíl musí být v souborovém systému NTFS (což většinou bývává).

dapis*
hodnocení

Dobrý den, Ccleaner používám už dlouho, takže uvolňuji průběžně. Tak jsem dle vaší rady přesunul Dokumenty z C na D a vyčistil Disk ve formátu NTFS. Trochu místa jsem získal. Ale chtěl bych se zeptat, jak přehodit prioritu z C disku na D - myslím když dám při stahování cílový disk D, stejně se něco natáhne na Céčko a tomu bych chtěl zabránit. (pokud to jde)

Díky za odpověď

D

bena*

Záleží, jaký internetový prohlížeč používáte. V Internet Exploreru to lze nastavit, ale chce to více znalostí. Zasahuje se totiž do registru.

Ono, CCleaner vlastně čistí stopy po surfování a tak "resetuje" nastavení, kam ukládat. A tak to je to nejmenší, ne?

dapis*
hodnocení

To jo, s Ccleanerem se to dá uhlídat. Používám explorer ale vůbec si nejsem jistý, tak se do toho pouštět nebudu. Potřebuju prostě uvolnit hodně místa na Céčku protože se mi tam natahujou věci který jsem nainstaloval na Déčko kvůli mobilu. Teď mám na Céčku málo místa (je třeba alespoň 2 GB) a proto mi nefunguje (nemůžu plně využívat jeden program. Nějak se s tím budu muset poprat..

Díky za rady D

dapis*
hodnocení

Jsem počítačem políbenej jen z části... Mohl byste popsat JAK zformátovat a JAK udělat čistou instalaci? Případně poslat nějaký odkaz na návod.

Díky D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]