Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adresa DNS?

Od: ateus* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, s nedávnou aférou (naštěstí se mě to netýká) kolem O2 a jejich údajnému "výpadku" DNS serverů mě napadlo se podívat na mé nastavení. Ale najednou v tom mám trochu zmatek.
Mám Win 7 a ve vlastnostech síťové karty mám DNS na automatické konfiguraci. OK, tak klasicky v cmd jsem zadal ipconfig /all a pod kolonkou DNS jsem našel adresu mého ADSL modemu - což by nebylo tak divné. Ale když jsem se dostal do konfigurace modemu, nikde jsem tam kolonku pro DNS nenašel. Akorát adresu brány ISP a podobné údaje (brána má jinou adresu než DNS).
Tak jsem si vyzkoušel změnit ty kolonky v nastavení síťové karty ve Win na nějakou blbost třeba 1.1.1.1 a pak na nějaký veřejný DNS, třeba google - 8.8.8.8. První varianta nefungovala, druhá ano. Takže vše v pořádku. Ale jak to? Myslel jsem si, že tohle určuje modem. Případně teda jeho nastavení Windows "ručně přepíšou". Ale já moje současný DNS v modemu nenašel (že bych špatně hledal?). Sice ho od poskytovatele "papírově" vím, ale kdyby ne - kde bych ho našel (kromě stránek poskytovatele)?
Díky za vysvětlení

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nu pokud má síťovka nastaveno automaticky tak si najde dns server v síti, což je řekněme router. Můžeš to ale dát napevno, když na to přijde tak ip, masku a bránu může přidělovat router a dns dáš klidně napevno jaké chceš.

DNS musíš mít na routeru v nastavení WAN- buď automaticky nebo napevno, ale bude to tam

ateus*
hodnocení

No, to právě nemůžu najít. V modemu/routeru mám v položce WAN pouze přuhlašovací jméno, heslo, PPPoE, VCI atd., typ modulace ADSL2+ a to je všechno. Pak jedině nadřazená karta Advanced, ale tam už jsou nastavení jako přesměrování portů, způsob připojování klientských pc, QoS atd. Fakt tam DNS poskytovatele nikde není...

doplněno 19.11.10 12:32:

Jediná adresa vedoucí k poskytovateli je tam Default Gateway (hodnotou je nějaká IP, ale ne ta co mám na papíru uvedenou jako DNS) a pod ní ještě Host Name a Domain (hodnoty oboje slovně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]