Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Externí disk 1,8", 2.5" nebo 3,5"?

Od: kahsa* odpovědí: 11 změna:

Zdravím, potřebuji poradit. Mám běžný stolní pc a chci koupit externí pamět, ale narazil jsem že nabízejí víc druhů ( 1,8", 2.5"nebo 3,5") Konkrétně na této stránce eproton.cz/... . Tak jestli mi někdo můžete vysvětlit jaký v nich jsou rozdíly. Děkuji za odpověd.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

0x

Na roměrech externího disku nezáleží. Záleží na tom jaký vám bude vyhovovat. Všechny mají USB rozhraní (konektor přes který budete disk připojovat k PC) a tak záleží jen na tom jak velký (kolik dat) za vámi respektovanou cenu.

kahsa*
hodnocení

Takže to jsou pouze rozměry? v tomhle případě tlouštka?

kahsa*
hodnocení

Jěště mne zajímá, jsou tyto disky spolehlivý? Chci na něj ukladat rodinný fotky.

Na rozměrech záleží. Má to jeden prostý důvod- 3,5´´ disky nejdou napájet pouze přes usb, tedy jsou nejlevnější, ale musíš zapojovat ještě trafo do zásuvky, což může být u přenositelnosti problém

Jen doplním, že není zaručeno, že i externí HDD pouze na napájení z USB se chytne. Musel jsem zapojit USB přímo k desce a ne na čelní panel, jak by bylo pohodlné. Už bych koupil pouze s napajením ze sítě.

jo to zaručeno není, je to jen otázka kvality kabeláže. Mám několik USB kabelů o kterých vím že mi s externím diskem napájeným z USB nechodí. To samé platí o drátech které, přivádí USB z desky na čelní panel. Když se to všechno vychytá tak není problém. Mít externí HDD se zvlášť napájením je vopruz - velký a těžký a zdroj k tomu...

bruk600*
hodnocení

0x

No spolehlivost je "dostačující". To znamená, že většinou šlape, ale nikdo vám nezaručí, že disk vydrží určitou dobu, když odejde v záruce, tak vám vymění disk, ale o data přijdete. To platí pro všechny výrobce a nedá se říct, že některý je výrazně lepší, než druhý. Pokud chcete ukládat nějaká citlivá data, tak je třeba si dělat několik záloh. Třeba na takový externí disk a ty nejnejdůležitější ještě pro jistotu uložit ještě na flash disk. Největší problém zálohování není to, že by bylo málo prostoru pro data, ale to, že člověk postupně přestane dělat zálohy a když disk třeba po 4 letech odejde, tak od poslední zálohy uplynulo už hodně času.

kahsa*
hodnocení

hmm. takže nikdo nezaručí že ten disk vydrží. Píšete že zalohovat. to se dělá jak. jsem v počítačích uplně mimo.

bruk600*

Prostě soubor s důležitými daty (mohou to být třeba i fotografie) přetáhnete na jiný disk a ten si odložíte stranou. Po čase přidáte další data a tak dál.

ladinpraha*

Já osobně zálohuji fotografie tak, že je mám v PC na dvou různých discích (fyzických). Po ukončení nějaké série, třeba období jednoho roku, je vypálím na CD nebo DVD, pro sebe minimálně 2x.

hodnocení

0x

Při dnešní ceně paměťových karet není vůbec špatné mit zálohu na nich. Prostě nafocenou schovat, jako se to dělá s negativem. Na paměťovou kartu v ceně barevného filmu se vejde podstatně více fotek než na film. Spolehlivost paměťové karty je asi nejvyšší ze všech paměťových médií. Jen je dobré data z karty za nějaký čas ztáhnout do počítače, naformátovat a data nakopírovat zpět na kartu protože výrobci flash pamětí zaručují uchování dat kolem 10let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]