Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po výměně základní desky nenajede BIOS

Od: mcmarek29* odpovědí: 30 změna:

Do svého počítače jsem si koupil novou základní desku ASUS M4A785TD-V EVO spolu s novým procesorem AMD Phenom II X4 Quad-core Black edition 965 a patřičnými paměti Kingston DDR3 1333MHz. Po namontování do skříně jsem zapojil všechny součásti, včetně monitoru.Neobjeví se mi však na monitoru žádný obraz, jakoby nenajel ani BIOS. Jediné, co se rozjede je větráček od procesoru a roztočí se hard disky, ty však nevykazují žádnou činnost. Monitor mi na jiném PC jede (odzkoušeno).
Myslel jsem, že jsem koupil vadnou základní desku, proto jsem do počítače namontoval svou původní základní desku MSI K9N6GM s původním hardware. Jenomže se vyskytl ten samý problém. Na monitoru se mi neobjeví nic, jen tma, větráček od procesoru jede a hard disky se roztočily.
Může mi někdo poradit v čem je problém?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cipeks
hodnocení

0x

Nejsem upnej expert ale třeba všechno cos dal dohromady není něco z toho kompatibilní s BIOSEM

mcmarek29*
hodnocení

Součásti jsou kompatibilní, protože jsem podle typu základní desky koupil i příslušný procesor a paměti, které ona základní deska požaduje.

Kromě toho jsem po neúspěšné instalaci vrátil zpět tu původní desku i s původním hardware a zde jsem se setkal se stejným problémem.

bruk600*

Co grafická karta? Ta je stejná? Třeba bios u obou desek najede, ale není to vidět. Máte připojený repráček od bedny? Při startu se detekují chyby a podle toho odkud přijde problém zapípá určitou sekvenci a tím se nechá určit kam se zaměřit.

mcmarek29*
hodnocení

Grafická karta je u obou desek integrovaná.

Jestli najede BIOS ale není vidět nedokážu posoudit, protože neslyším žádné tóny z repráčku, speaker nemám pravděpodobně zapojen, protože nemůžu nalézt kablík, který od něho jde. Mám jen tři dvoupinové kablíky z předního anelu a to RESET SW, HDD LED a SLEEP SW. Pak ještě z čelního panelu vedou dva 9pinové kablíky, které se tváří, že by měly být zapojeny na interní USB (a u původní desky to tak skutečně bylo). Ty 9pinové jsou napojeny na čelním panelu na dvoj USB hub dole a čtečku paměťových karet s USB. Proto jsem je na základní desce napojil na interní USB.

Od grafické karty mám instalační médium. Zde bych chtěl podotknout, že po zapojení té nové základní desky ASUSM4A785TD-V EVO se DVD ROMka chove jinak, než při napojení na tu starou od MSI. Rozdíl je v tom, že při té staré se při otevření DVD zůstane otevřené, dokud ho nezavřu a u té nové se při otevření ihned zavře (intslační médium samozřejmě stihnu vloýit, pokud chci). Zkoušel jsem spustit počítač s vloženým instalačním diskem, ovšem počítač na ten disk nereaguje, stejně jako nereaguje na systém. Proto se domnívám, že BIOS skutečně nenajede.

Základní desku mám zakoupenou přes internetový obchod zabývající se výpočetní technikou SOFT COMP. Proto hledám rady zde na internetu, abych produkt nereklamoval zbytečně. Reklamace je zdlouhavá. Právě proto, že i při instalaci té původní desky mi BIOS nenajede, si myslím, že je chyba někde u mně například v zapojení.

Co se týče šroubků, kterými je základní deska přimontována ke skříni, tak jsem použil ty původní, které jsou kovové s kovovýma podložkama. Je i zde nějaké pravidlo, které se musí dodržet?

bena*
hodnocení

0x

Zkuste se podívat, zda-li je správně zapojena grafická karta.

mcmarek29*
hodnocení

Jestli je grafická karta zapojená správně nebo ne nedokážu posoudit, protože na obou deskách je grafika integrovaná.

Zkontrolovat RAMky, případně vyndat - zandat, bez ramek nenaběhne nic. Pokud je obsazeno víc slotů pro RAMky, tak nechat pro jistotu jen jednu na zkoušku.

mcmarek29*
hodnocení

Ty starší RAMky jsou v pořádku a jsou správně zasunuté tak, že dosedly. U té nové základní desky od ASUSU je ještě vlastní paměř ROM, takže i kdyby ani jedna paměť nesloužila, tak deska použije svou vlastní integrovanou. Spíš mám něco špatně zapojené z předního panelu, protože každá deska má jiné označení přípojek a kablíky taky neodpovídají popisu.

No integrovaná ROM je asi k ničemu ;) Přípojky z předního panelu by neměly mít na funkci vliv. Odpoj všechno a začni od začátku - pamětí, zdroj, monitor , víc do desky nezapojuj a zkus.

mcmarek29*
hodnocení

Ano, ale aby mi vůbec deska najela, musím stisknout tlačítko na předním panelu a tady se popis označení kabelu liší a také se liší označení konektorů na základní desce. Možná zde je problém. Kablíky od předního panelu mám označené RESET SW, HDD LED a SLEEP SW. Který z nich je od spínače (zapnutí)?

07.11.10 15:18

SLEEP SW

mcmarek29*
hodnocení

výborně, znamená to, že další kablíky z čelního panelu zapojovat nemusím

RESET SW je na reset počítače - ten se používá když už nic nereaguje a počítač je zamrzlý, HDD LED je kontrolka pracujícího harddisku - obojí není pro práci desky potřebné.

troja*

Prostuduj manuál k základní desce. Ani manuál nemusí být přesný, neboť se dělají revize na ZD a mohou být odchylky. Také připojení kablíků na ZD je značeno barevně, většinou souhlasí s koncovkami kablíků od předního panelu. Při práci - montáži pracuj s čistýma, suchýma rukama a pravidelně si vybíjej svoji statickou elektřinu do ústředního topení, nebo jiného uzemnění.

Pokud je to tato deska, alza.cz/... tak tam moc barevných informací není ... v klidu vše odpojit a začít připojovat postupně podle manuálu k ZD

08.11.10 08:47
hodnocení

0x

Zdroj?

mcmarek29*
hodnocení

Chtěl bych poděkovat všem přispivatelům do diskuze. Základní deska mi už funguje bez problémů (stará i ta nová).
Těžko říct, co přesně pomohlo, ale každopádně jsem tentokrát při zapojování ostupoval opatrněji, než předtím. Na základní desku jsem nepřipojoval žádný jiný hardware,než jednu paměť, procesor a zdroj. Použil jsem radu jednoho z přispivatelů a před prvotním spuštěním jsem nejen vypl na vypínači přívod 220V, ale kabel jsem od počítačové skříně odpojil, spínačem odpojený zapl a zase vypl a teprve potom jsem zapojil kabel 220V a spínačem zapl. Po spuštění mi po chvíli začal najíždět BIOS, proto jsem počítač vypl a napojil hard disk, kde jsem měl již dříve nainstalovaný systém (Windows Vista).
Zde jsem trochu tápal v komunikaci s BIOSEM v angličtině, řídil jsem se instinktivně a BIOS mně postupně navedl až na spuštění systému z hard disku. Další instalaci jsem pak provedl podle návodu k základní desce (instalace ovladačů apod.). Po spuštění a následném restartu se systém nechoval stabilně (pravděpodobně existencí starých ovladačů), proto jsem se rozhodl pro novou instalaci systému, abych začal odznova, což bylo stejně tak jako tak vhodné, protože neustálými změnami v instalovaném software jsem měl v softwaru nepořádek, takže jsem si následně (již zkušeněji) nainstalovat pouze software, který jsem chtěl.
Dnes mi základní deska jede naprosto v pořádku již týden a čtyřjádrový procesor si za tu cenu nemohu vynachválit.Především při pročesávání disků antivirovým programem či konverzi videa je zde znatelný rozdíl. Dnes se již nemusím omezovat v počtu spuštěných programů a mohu pohodlně pracovat s objemnými daty. Také integrovaná grafická karta mně překvapila, že je rychlejší a efektivnější, než dobré grafické karty, které se instalovaly do PCI slotu a prakticky za nižší cenu i se základní deskou v ceně.

hafushvolnycz

Také mám stejný problém. Točí se pouze větráky a HDD a BIOS nenajíždí. Černá obrazovka.

GK i zdroj jsou OK.

Máte radu?

mare*

Ano. Zapojte jenom minimum hardware, to znamená, že na základní desku zapojte pouze jednu paměť, kterou vložte správným způsobem do prvního (levého) slotu, dále hard disk (pokud možno čistý sformátovaný) a nasaďte správným způsobem procesor do příslušné patice. Zapojte zdroj (24pin a 4 pin), zapojte procesor a větrák do příslušných konektorů a z počítačové skříně správně apojte tlačítko POWER, RESET a HDD LED., dáel kabel od monitoru a to je vše. Před startem je možná vhodné ještě úplně vypojit šňůru 220V, bez takto zapojeného přívodu proudu zdroj naprázdno zapnout a znovu vypnout a teprve potom přívodní šňůru znovu zapojit. Zapnout a na počítačové skříni stisknout tlačítko ZAPNOUT. Chvíli počkejte a BIOS by měl najet. Pokud ne, pak něco není zapojeno správně.

hafushvolnycz

Procesor mám zapojený dobře.

Paměť je dobře.

Větráky jsou dobře. Točí se.

HDD je dobře. Je slyšet, po zapnutí tlačítka ne bedně,jak si cvakne. Nevím,jestli je pro najetí BIOSU potřeba.

Kabely z bedny by snad také měli být ok , ale pro přesnost se zeptám : stačí mi pouze POWER?

Myslím,že HDD LED a RESET nepotřebuji pro to, aby mi najel BIOS.

Na monitoru prostě není ani písmenko.

Na zapínací tlačítko bedny ale reaguje a po přidržení cca 4s se vypne.

Po zapnutí se pouze točí větráky a monitor nic neukáže.

Deska nemá pípák, tak ještě pokusím sehnat speaker abych věděl jestli si alespoň pípne.

Mám tuto desku : eu.msi.com/...

jaar

ahoj nejak mi ten tvuj link na desku nejde:). Na zpusteni nepotrebujes zapoj. HDD. Zapoj CPU-RAM -GK a staci mit jen ten POWER. Ten speaker by byl celkem vhod.;) mej se

hafushvolnycz

Omlouvám se za špatné vložení linku.

Jedná se o MSI K9N Neo (PCB 1.0)

eu.msi.com/...

Takže musím mít : ZDROJ , HDD , CPU , RAM a POWER.

Baterku k BIOSU jsem měl venku celou noc a stále na monitoru TMA.

Zajímavý poznatek: nevím jestli to pomůže, ale teď jsem PC vypnul Powerem a zapoměl jsem vypnout i zdroj, vytáhl jsem GK a jakmile jsem ji vyndal,tak PC začlo znovu nabíhat jako po stisku power sw, ale zase jen do stavu roztočení větráků a HDD. Monitor TMA.

DÍKY ZA JAKÝKOLI NÁPAD JAK PROVĚŘIT KDE JE CHYBA

mcmarek29*

Co je to za zkratka GK?

hafushvolnycz

GK= grafická karta

hafushvolnycz

Už se bojím toho,že nic nepomůže a bude vadná základová deska K9N Neo, kterou jsem koupil na Aukru jako funkční.

Koukal jsem,že ty jsi tam dříve také měl nějakou MSI K9. Nezbylo ti něco na prodej, protože stavím synovi (14let) PC k vánocům a bohužel jsem to kvůli těmto problémům nestihl. Máš -li nějaké zbytky,nebo rady můžeš mě kontaktovat na emailu : hafush@volny.cz

Díky

jaar

ahoj , chlape ten HDD byt nemusi zapojen , pokud ti staci zpusteni PC pouze do BIOSu, no a k tvemu,, poznatku" Asi bych zkusil jinou GK ,ale to uz te napadlo. ;) Jinak pokud se kdykoli kochám - vrtám - a jinak tvořím v PC , dělam tak , jako by tam bylo minové pole a zatím vše jede v pohodě. Napis co maš za CPU- RAM-GK-ZDROJ. ...

hafushvolnycz

MB : MSI K9N Neo (pcb.1) eu.msi.com/...

CPU : AMD Athlon 64 X2 3800+

RAM : A-DATA DDR2 / 800 2x1GB a zkoušeny i jiné Trascend DDR2 / 800 2x1GB.

GK : Geforce 8800GT a zkoušena i jiná ATI Radeon X700.

Zdroj: obyč MAXPOWER 450W a zkoušen i jiný MAXPOWER 400W.

Z toho dedukuji,že je buďto vadné CPU , nebo vadná deska , nebo problém v biosu, kde nesedí údaj o RAM nebo nastavení grafického výstupu, nebo neakceptování CPU vlivem starého biosu.

Když mám grafiku připojenou přez DVI , tak je TMA a jakmile kabel odpojím, tak to monitor registruje a píše,že chybí signál.

Nevím jestli BIOS nenabíhá,nebo to jen nevidím na monitoru.

Díky za vaší péči , už jsem z toho zoufalej.

hafushvolnycz

Ještě přidám,že zkoušením na druhém PC mohu zaručit, že ZDROJE , GRAFIKY a RAM jsou OK.

Ještě mě napadlo , jestli to nemá souvislost,že obě grafiky mají 2 výstupy.

8800GT má 2xDVI a nejede to na obou a X700 má VGA a DVI,kde jsem zatím nezkoušel VGA kvůli tomu,že u sebe momentálně nemám VGA kabel.

mcmarek29*

Ano, já jsem měl taky problém se základní deskou MSI, ale jednalo se o typ K9N6GM. Napište přesný typ vašeho procesoru Athlon X2 (uvedeno na krabičce). Možná ho ona deska nepodporuje, možná je špatně usazený v patici, možná se vám při nasazování ohly jehličky, možná ale taky máte špatně zapojeny kabely z počítačové skříně. Zkoušel jsem Vaši základní desku najít, ale většina obchodů ji už neprodává. Chtěl jsem se totiž podívat, zdali nemá integrovanou grafickou kartu jako ta moje MSI. Pokud integrovanou grafickou kartu má, nezapojujte pro první najetí žádný zbytečný hardware, tedy ani ne vaši grafiku. Nezapojujte ani zbytečně USB atd. Nezapojujte pro první najetí ani HD.

hafushvolnycz

Odkaz na stránky MSI je o příspěvek výše,kde je i CPU podpora, kde je uveden i můj CPU

Athlon X2WindsorADA3800IAA5CU3800+89w

Integrovanou Grafiku deska nemá.

Pokud pro najetí do biosu je potřeba jen Power SW , tak to asi mám zapojeno dobře,protože se větráky a HDD rozjedou.

hafushvolnycz

Takže jsem postoupul zřejmě až ke konci.

Nas desce vyzkoušeny :

2 zdroje, 2 kity pamětí , 2 procesory a stále TMA.

Takže zkouším sehnat novou desku, protože i když by byla chyba pouze v Biosu,tak já to i po odstranění baterie nedokážu zprovoznit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]