Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, do mého PC se po třech letech dostal virus kvůli nějakému souboru. Hned po zjištění, že je v souboru virus, jsem soubor smazal. Ale podle všecho bylo už pozdě. PC jsem vypnul a při pokusu o dalším zapnutí se mi normálně začal načítat WIN (mám Windows XP Home Edition) a po načtení se neobjevila obrazovka s přihlášením nebo Vítejte, ale modrá obrazovka s nápisem Stop: c0000218 {Chyba souboru registru} Registr nemůže zavést podregistr (soubor): SystemRootSystem32ConfigSOFTWARE nebo jeho protokol nebo alternativní kopii. Okamžitě jsem to začal řešit. Podle tohoto návodu přímo od Microsoftu - support.microsoft.com/... jsem PC "úspěšně"zprovoznil. "Úspěšně"? ČTĚTE DÁLE.
Vše se povedlo a PC se úspěšně zapnul. Jenže při zapnutí jsem měl ve výběru účtů pouze jeden účet: Owner
Tento účet jsem v žádném případě nikdy před tím na PC neměl. Měl jsem pouze 2 jediné účty: Administrator a FaRaO. Ten účet Owner si určitě vytvořil ten VIRUS. Nejde ani internet. Před tím ale šel. Ale to je asi tím, že na tom účtu Owner neni nastavená IP atd. S virusy jsem už měl tu čest párkrát se setkat, jednou dokonce došlo i k reinstalu systému. Nebyla jiná možnost. Ale o tomto typu viru jsem nic neslyšel. Nic o tom nevím. PROTO VÁS PROSÍM O RADU: Co mám teď dělat? Na účtu Owner nebylo nastaveno moje obvyklé rozlišení 1440x900 ale bylo tam 800x600 asi tak nejak... Ani programy tam nebyly atd. Samozřejmě, je to jiný účet. Ale kdo ví, co ten virus je vůbec zač a co umí. CO MÁM TEĎ DĚLAT? Jaký je další postup? Ten účet Owner neměl heslo a je správce PC. Takže co teď? Mám ten účet smazat a projet PC antivirem nebo použít NĚJAKÝ PROGRAM? Pokud ho mám smazat, jak? Mám na PC důležité dokumenty a je v síti s firemními PC, ze kterých si v žádném případě nemůžu dovolit ztratit data! Virus by se mohl rozšířit po síti, proto jsem samozřejmě odpojil PC od internetu. Prosím poraďte mi, co teď dělat. Do teď jsem pouze opravil tu chybu registru aby mi šel spustit PC a zjistil jsem že se mi na PC vytvořil nový účet který požaduje aktivaci WIN. PROSÍM PORAĎTE
S pozdravem
Jakub
Nemyslím si, že by si vir vytvořil nějaký účet. Dnešní viry se snaží být nenápadné, aby se o nich uživatel nedozvěděl a toto by dalo uživateli dost jasně najevo, že je něco v nepořádku. Spíš si myslim, že jak jsi se snažil postupovat podle toho návodu pro obnovení, tak jsi to neudělal přesně podle toho, nebo tam nastala nějaká chyba a výsledkem je nějaký defaultní profil i když se zvláštním názvem Owner. Možná máš OEM verzi operačního systému, tak proto ten název, ale to jen hádám. Jak jsi přišel na ten virus? Většina antivirů ti snad nedovlí ten soubor ani spustit. Náhodou jméno viru jsi si nenapsal? Pak by se dalo dohledat, co ten vir dělá. Jak ti to psalo tu chybu, tak Microsoft k tomu píše, že to taky může být nějaká chyba na pevném disku.
Jestli tam máš nějaká důležitá data, tak bych si je zazálohoval pomocí Live CD na externí hardisk a pak bych se teprve v tom začal nějak šťourat. Ale pokud s tím nemáš zkušenosti a bojíš se, dej vědět někomu zkušenějšímu...
Ano ano charlies, tohle všechno vím Dostal jsem registry do defaultního profilu, proto ten Owner (asi). Jinak díky. Jo a data mám samozřejmě zálohované na externím HDD, při mé práci si nemůžu dovolit je ztratit. Důležitá data mám navíc na jném disku než je OS, takže by to mělo být OK. Řešení je jednoduché: HDD připojit k jinému PC, nekopírovat X-roků starý repair soubor, ale relativně nové (a aktuální) zálohy registrů ze system restore pointů. (Předpoklad je, žes měl povolenu službu obnova systému.). Tedy najdeš si poslední Restore Point v adresáři System Restore Information a v něm bude systémová podsložka. Stačí vzít a zkopírovat+přejmenovat soubory registrů. Prostě nakopíruju ty opravné body z data, ve kterém bylo vše v pořádku, ale v co nejaktuálnějším čase. Napiš co si o tom myslíš.
Jen malá rada, jak bych postupoval já. Na dálku toho asi jinak moc dělat nepůjde. Disk vyndat ven, a strčit ho jako druhý do jiného počítače(někde u kamaráda a pod.) s Antivirem. Vyhoda tohoto postupu je v tom, že máte k dispozici čisté nezamořené prostředí, s připojením na síť. A vir nemůže při správném postupu nijak škodit, nebo ovlivňovat odmoření.
Jsou samozřejmě různé jiné postupy(zavaděcí disk, nebo disketa, nebo Flashdisk) se systémem a antivirem, ale to už je, podle mě, složitější a náročnější na znalosti. Já protože jsem samouk, který toho moc nezná, volím tenhle jednoduchý postup.
Stáhnout antivir z avira.com/... . Software si vytvoří bootovací CD, pomocí kterého zkontrolovat systém. Očekávám, že uvedené problémy nebudou souviset s virem.
upřímně to vypadá zle fakt nezávidim pokud ti zde někdo neporadí jako že já fatk ne i když s PC umim ale v takoveto situaci i kdyz bych možná odhadl co dělat raději uvolním místo některému zkušenějšímu kolegovi ale pokud se potvrdí to že ten vir je opravdu nějaký svínak tak asi raději přez nějaký servis bych řešil.
Tohle by být virem nemělo. Jak jste postupoval podle toho návodu, tak tím jste "obnovil systém". Uživatel Owner znamená v překladu Vlastník. Systém tak pojmenuje uživatelský účet, kdysž uživatel počítače tam nezadá jméno účtu.
Programy by měly být v počítači - jukněte do složky, kam programy instalujete (ve Vašem případě by to mělo být C:Program Files).
Já bych zazálohoval vše důležité na nějaké nosiče (CD, DVD, USB disky, atp.) a nachystal si instalační CD/DVD Windowsů + klíč Product key (licenční číslo k windowsům) + IP adresu, DNS server, atp. (IP, DNS a to všechno najdete v ovládacím panelu Síťová a telefonická připojení. Tam kliknout na připojení pravým tl. myši a zvolit Vlastnosti. V okně Vlastnosti stačí kliknout na Protokol TCP/IP a kliknout na Vlastnosti. Tam vše uvidíte. Tak si to opište, pokud by tam byla nějaká čísla.) Pak vyjmout všechny nosiče a CD/DVD vložit do mechaniky a restartovat počítač. Z CD/DVD pak spustit instalaci. Pak smažte všechny stávající oddíly a vytvořte minimálně 2 nové - C: a D:. C: to bude systémový oddíl, tam bych dal tak 25-30 GB, zbytek pak dát na D:.Pokud chcete vytvořit víc oddílů, tak je klidně vytvořte. Windowsy nainstalujte na C: a oddíl C: naformátujte buď na NTFS (nikoliv rychle). FAT můžete klidně taky, ale FAT32 neumí pracovat se soubory většími 4 GB a má několik omezení. Ale jeho výhodou je, že můžete pak přes disketu spustit DOS a dostat se na disk. DOS totiž podporuje FAT32. NTFS ne. Nyní proběhne kopírování souborů, restart počítače, instalace zařízení, sítě,... Po dokončení instalace jako první nastavte síť, nainstalujte ovladače a po dokončení těchto úloh stáhněte a nainstalujte aktualizace pomocí služby Windows Update /klik Start> Všechny programy>Windows Update/. Až aktualizace stáhnete, nainstalujete a restartujete počítače, tak znovu se jukněte do Windows Update, jestli tam nejsou další aktualizace. Hlavně, aby jste měl nainstalován nejnovější Service Pack (pro Windows 2000 to je S.P.4 pro XP je to S.P.3, pro Vista to je S.P.2), nejnovější verzi Internet Exploreru (pro Windows 2000 to je I.E. 6 s aktualizací SP1, pro Windows XP to je I.E. 8 a pro Windows Vista to je I.E. 9 Beta 1, ale stačí, když budete mít verzi 8). Pak nezapomeňte na Zabezpečení, tj. antivir, antispyware a softwarový firewall (pokud nepoužíváte hardwarový). Pokud používáte hardwarový firewall, tak není třeba instalovat softwarový firewall.
Ve Windows XP se při nové instalaci systému vytvoří základní účet OWNER. Ten si přizpůsobte podle svého. Odpovídal by tomu i fakt, že po vás požaduje aktiwaci Windows, což po nové instalaci systému je opravdu požadováno. Otázkou je, kdo vám systém naisntaloval, když ne vy?
Pokud trváte na svém, že máte v počítači virus, který antivirový program nedetekoval a ani nový instalace, třeba jiného antivirového programu záhadný virus nemůže nalézt a vy z něj máte obavy, nezbývá, než naformátovat hard disk a znovu nainstalovat čistou instalaci systému. Pak už virus mít nebudete.
Pokud nechcete počítač prohledávat antivirovým systémem, který se pouze tváří jako antivirus, pak si stáhněte zkušební verzi NORTON 2011 z tohoto odkazu (30 denní verze zdarma, ale legálně)
nebo si přečtěte následující článek
a třeba se rozhodnete probeta verzi, která je zdarma do doby, než uplyne určitá doba, po kterou se bude software distribuovat (je tedy na déle)
Mám Norton a jsem s ním velice spokojen.
Co se týká Nortonu, tak proč nepoužívat,je to velice dobrý antivir ale je jen na 30 dní. Několikrát jsem řešil problémy s odinstalací. Myslím, že se to tu jednou řešilo na poradně, že jedna paní si ho nainstalovala, utekl měsíc, tak jej dala odinstalovat, ale pak počítač byl vzhůru nohami. Takže méně zkušený uživatelům bych ho zkoušet nedoporučoval. Jiakco takhle vím, tak Norton je(nebo alespoň dřve bývával) docela velký žrout systémových prostředků, tak bych ho na slabší počítač neinstaloval.
Spustte aktivaci a zvolte možnot Aktivovat pomocí telefonu. Zavolejte na telefonní číslo (nejlépe mimo špičku) 261 197 665 (standardní cena/minuta). Takto aktivujete systém po telefonu. Je to lepší než přes internet, protože přes telefon se Microsoft nedozví různé údaje, jen to nejnutnější. Navíc takto se dají v pohodě aktivovat nelegální systémy. Aktivace nepotrvá déle než 5 minut, já ji zvládnu za necelé 3 minuty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.