Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konfigurace nového PC

Od: ozzi* odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny!

Plánuji si postavit nové PC a nějak tak jsem dal dohromady konfiguraci. Chtěl bych jen od kohokoliv slyšet nějaké konstruktivní připomínky a návrhy. Takže sestava by měla být asi tato:

MB: ASUS Crosshair IV Formula

CPU: AMD Phenom II X4 Quad-Core 970, 3.5GHz, AM3

GK: Sapphire HD 5850 Vapor-X, 1GB GDDR5, 256bit, PCI-E

RAM: Patriot Gaming Series DDR3 4GB (Kit 2x2048MB) 1333MHz CL7 (7-7-7-20)

HDD: Western Digital WD10EALS Caviar Blue 1TB SATAII/300 7200rpm 32MB

Chlazení CPU: CoolerMaster Hyper N520, nebo Arctic Cooling Freezer XTREME rev.2

Zdroj: Fortron Black Power 550W, 85+, Akt. PFC, modular, nebo Seasonic S12II-620W - 620W, 80+ BRONZE, Akt. PFC

Chtěl bych se lehce začít zaobírat tuněním, ale nijak do extrému, tak bych byl rád, kdyby mi někdo řekl, co by šlo pozměnit atd. Přemýšlel sem i o Phenomu šestijádře, ale to mi přijde zbytečné. Taky sem dlouho dumal jestli nestavět na Intelu, ale nakonec si myslím, že za ty peníze dostanu přecejen trochu víc od AMD.

Jinak sem se chtěl zeptat ohledně grafické karty, krom uvedené jsem ještě přemýšlel nad nějakou s čipem nVidia GTX 470, např.: Asus ENGTX470/2DI/1280MD5, 1280MB GDDR5, 320bit, PCI-E, ale pořád nějak tíhnu k ATi a myslím že tam dostanu něco více...nebo by bylo lepší sáhnout po nVidii?

K těm RAMkám...myslíte, že by mohlo 4GB stačit? Já spíš tak nějak počítám, že bych to osadil alespoň 8GB. Tam sem se chtěl zeptat jen na takovou hloupou otázku - když koupím dvakrát ten set RAMek, co uvádím nahoře, bude to to samé, jako kdybych koupil sadu 4x2GB do dualu, že? Potom taky vyvstává otázka, jestli by nebylo lepší koupit set 2x4GB...? Všechno je to ale o financích.:(

Ještě k těm RAMkám sem se chtěl zeptat - je lepší hledat nižší latenci, nebo vyšší frekvenci? A k frekvenci mě zajímá - ta deska podporuje i rychlejší paměti než 1333MHz, ale u těch už má v závorce (O.C.) - moc teda nerozumím, co budu muset taktovat, pokud bych chtěl desku osadit rychlejšími pamětmi...znamená to, že pokud tam takové paměti nainstaluji, při továrním nastavení mi nepoběží?

U HDD jsem se díval, že se už dělají i pro SATA III...ale předpokládám, že tady nemá cenu těch pár stovek utrácet, vyšší rychlost stejně nedostanu, že?

Zdroj sem snad, doufám, vybral dostatečný. U těch chladičů na CPU budu rád na nějaké jiné návrhy v podobné cenové relaci.

Každému budu moc vděčen za jakoukoli radu! Díky!

Ondra

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lordslayer*
hodnocení

0x

No měl bych jen pár připomínek

- pokud hledáte výkon, imho bez SSD z té sestavy nikdy nevymáčknete maximum

- 8 GB paměti se neztratí

- grafiky asus mi přijdou daleko méně uřvané než ATI

- nejlepší ale bude zkusit nejaké specializované fóra na výpočetní techniku, kde se určitě najde dost lidí s praktickýmy zkušenostmi

mirdik
hodnocení

0x

co zkusit grafiku gigabyte? dale jsme zastance presto drahych intelu i7 jsou fakt drahe ale co jsme videl phenom x4 si proti nim moc neskrtaji a to ze reknete ze to nataktujete no a co kdyz nataktujete i7? a jak vidim vam jde o vykon a tech 8gb by se neztratilo ale stejne ja bych nechal 4gb cims usetrite a na vykonu to tak znat nebude preci jenom na normalni veci staci i 2 gb na hrani 4 a pro opravdu narocne 8 v cemz ale nevidim nic tak zazracneho usetrete na ramkach a radeji investujte do intelu.

mirdik
hodnocení

0x

www.alza.cz/intel/...

slucna cena stoji stejne jak i7 930. pravda stejne je to 2 litry navrch. ale myslism is ze nebudete litovat. Nezalezi jenom na frekvenci

ozzi*

No tak ono jde o to, že mám nějaký finanční strop - cca 20K za holé PC bez periferií...a nevím, jestli bych se tam vešel s i7...ohledně intelu jsem přemýšlel o i5 760...

jaar
hodnocení

0x

ahoj vybral sis peknyho ,,mazlicka";), snad k tem RAM-kam.ty co jsi vybral bych bral, jsem zastance kingston, ale to ja na tobe a penezence,temi zavorkami se zatim nemusis trapit. Protoze jeste nevis jestli system bude rychlejsi s nižším časováním nebo vyšší frekvencí. A to bude trochu sranda protoze tato zakladni deska zrovna na nejaky lehky taktovani neceka,spis naopak.Predpokl. ze jsi nejaky O.C. delal. snizit delicku na RAM-kach.- pretaktovat CPUdo posledni stabilni frek. -nastavit delicku RAM-ek co nejblize vyrobni frekvenci- a snizit časováni. projet MEM-testem.snizoval bych dokud nevyhodi mem-test chybu.Udelat nejaky bench.(toho nastavovani je vic:) )

Ted bych zkusil dat casovani RAM-ek na auto a zvysit deliku lehce nad vyrobni frek. a projet mem test. ...skoncis az u bench.jak pred tim a porovnas.Nekde jsem cetl ze AMD ma rado nizke casovani a Intel vyšší frekvenci,ale v mem prípade to neplati.Musis v tomto trochu laborovat Na to chlazeni CPU bych vzal czechcomputer.cz/... a zdroj ten seasonic...hodne stesti...jeste neco na cteni:) pctuning.tyden.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]