Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Psaní Y a Z

Od: 123mirek® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, potřeboval bych vědět, jestli se dá v PC nějak změnit klávesnice " ZY " a " YZ ". Abych byl přesnější, v některém notebooku píši " Y " při klepnutí na " ZY " a na některém píši " Z ", při klepnutí na stejnou klávesu. Potřebuji to sjednotit.

doplněno 10.09.10 19:18:

Díky moooooooc za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

V nastaveni klawesnice je treba prepnout z ceske qwerty na ceskou qwertz ...ovaldaci panely/app ma disku

hodnocení

3x

Vpravo dole v modré lište je ikona Jazyk, pro češtinu CS, po kliknutí na ikonku pravou myškou označit Nastavení, v záložce Nastavení kliknout na Přidat a tam vybrat České QWERTY a OK

potom se může buď druhé české odebrat nebo přepínat buď klávesovou zkratkou nebo klikáním na ikonku...
doplněno 10.09.10 19:16:

je tu další možnost, naučit se používat nápovědu, která je v každém počítači...

Start - Nápověda - Vlastní nastavení počítače - Klávesnice a myš ... a tam např.
Přepnutí jazyků nebo klávesnic pomocí hlavního panelu

1. Otevřete ovládací panel Místní a jazykové nastavení.

2. Na kartě Jazyky klepněte ve skupinovém rámečku Jazyky a služby pro zpracování textu na tlačítko Podrobnosti.

3. Ve skupinovém rámečku Předvolby klepněte na tlačítko Panel jazyků.

4. V dialogovém okně Nastavení panelu jazyků zaškrtněte políčko Zobrazit další ikony panelu jazyků v oznamovací oblasti.

5. Třikrát klepněte na tlačítko OK.

6. Klepnutím na ikonu jazyka nebo klávesnice na hlavním panelu zobrazte nabídku.

7. Klepněte na jazyk nebo klávesnici.

Poznámky

• Chcete-li otevřít panel Místní a jazykové nastavení, klepněte na tlačítko Start a na příkaz Ovládací panely a potom poklepejte na panel Místní a jazykové nastavení.

• Ikona jazyka je k dispozici, pouze pokud jste pomocí ovládacího panelu Místní a jazykové nastavení přidali více jazyků nebo rozložení klávesnice.

• Při vkládání textu lze současně používat klávesnici a technologie rozpoznávání řeči a psaného písma, aniž by bylo nutné mezi nimi přepínat klepnutím na některé tlačítko.

• Písmena na této ikoně představují aktivní jazyk. Písmena CS například představují češtinu.

a také používat kláves F1, tam se člověk hodně dozví...

Psaní Y a Z

pravdomluvny*
hodnocení

2x

Nemáš někde zapnutou Anglickou klávesnici?

hodnocení

To nemám.

doplněno 10.09.10 18:37:

Abych byl konkrétní. Psal jsem na PC mého kamaráda a on má ty klávesnice " Y " a " Z " přehozené a mně to mátlo. On by to rád změnil a neví jak a já taky ne.

hop®
hodnocení

0x

Pokud máte W nainstalovaná podobně jako já, bude fungovat Ctrl+LShift...

fidonet*
hodnocení

0x

Mirku, nevím jak máte nastavený NB nebo PC? Ale pokud tomu moc nezozumíte a "nerejpete "do toho, tak je to jednoduché : Někde v pravo, u hodin, máte modrý čtvereček s nápisem CZ / CS nebo EN. To je přepínání anglicky a česky rozložených kláves. Pokud budete mít na čtverečku EN, máte tedy nastavenou češtinu a bude se vám tedy všude psát Z i Y na stejném místě, Jinak se to nastavuje v nastavení v ovladacích panelech , ale to už máte vysvětleno nahoře. Nejjednodušší je stisk modrého čtverečku a zvolit češtinu :) Jinak samozřejmě existují programy, které vám umožní jakékoli změny, třeba mít tečku vedle nuly :) ( jako to mám já )

p.s. pokud to tam nemáte ( ten modrý čtvereček ) tukněte dolu na lištu a stistněte zobrazit panel jazyků . .. . . . .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]