Nejste přihlášen/a.
Dobrý den - prosím, hned mne nekamenujte.Bylo mi líto vyhodit PC stařečka, který mne před patnácti lety stál 5O tis.,tak jsem ho vzala na hry na chalupu.Jemu se to asi nelíbí a stávkuje.Po zapnutí se rozsvítí 4 kontrolky- Num,Caps a Scroll Lock a On Line, zůstanou svítit, na monitoru kontrolka bliká a to je všechno.Někdo říkal, že to může být grafická karta, ale než ho začnu rozebírat, raději se zde poptám na další možnosti.Je to první Pentium - ve své době byl opravdu jednička.Jaroslav Uhlíř zpívá " neopouštěj staré věci pro nové", tak se tím řídím.Dík.
Na závadu by se dalo usuzovat také podle zvuků. Pípá to třeba nějak, když to zapneš?
Nějaká zvuk. hlášení BIOSů zde:
doplněno 30.08.10 14:31:Mám tu na skříni čtyři staré vykopávky. U všech odešla grafika
Máte je na skříni? Znamená to, že se Vám taky nechce je vyhodit?Já to PC musím určitě rozebrat a až vyčerpám všechny možnosti, teprve ty rozebrané díly dokážu vyhodit. Dělám to tak pokaždé, když mi nějaký přístroj vypoví poslušnost, ať je to vrtačka,flexa,tuner,gramofon nebo magneťák.Nepípá, jen svítí a bliká.Ve vlhku není, myši si tam hnízdo taky ještě neudělaly a když sme ho sem v dubnu přivezli, fungoval normálně.Ráda řeším záhady.
Po tolika letech může být příčinou ledacos. Pravděpodobně jsou asi vyteklé kondenzátozy na základní desce. Ta by se možná dala sehnat bazaru nebo na inzerát. Větší investice se nevyplatí, cena tohoto stroje v podstatě nulová.
Možná nulová, ale co nostalgie.Nakonec já už taky nejsem nejmladší.Ale vážně - jsem připravena to celé rozebrat, možná se něco naučím, ale tady mne zajímalo, po čem se mám dívat.Grafickou kartu bych už měla poznat, vyteklé kondenzátory taky a co by tam ještě mohlo být zajímavého?A co bych tedy mohla nabídnout do bazaru, dík za inspiraci.
Patronko. Plně s vámi souhlasím. Proč jej vyhodit? Není to přece auto, které zrezaví a rozpadne se. Když jsem kdysi kupoval svůj první počítač říkal jsem si, že počítač nezestárne. Stárneme jen my. Jen budu muset na tom počítači hrát jen hry a programy z té doby. A nebyly to žádné škaredé hry. Jen jiné rozlišení v menších oknech. Takže pohledejte CD z doby kdy jste jej koupila a věřte , že všechny hry vám pojedou uplně stejně jako tehdy. Jen si musíte uvědomit, že nejsou tak graficky nádherné, ale jsou mnohdy jednodušší a naopak lépe hratelné. Dnes v chodičce ( hra ) uděláte chybu a jste hned vyřazeni ze hry ( zabiti ). Kdysi jste mohli procházet třeba půl hodiny a nebylo to tak drastické. Je plno starších her. Arkanoidy, kde odráříte míčky a bouráte s ním desky, nebo skákačky, nebo i strategie. Civilizace1 , RailRoad Tycoon, Hospital - tedy strategie. Jednoduché, hratelné, na pobavení. .. .. .. Taky mám dodnes schovane ATARI personal computer ( tedy PC ) , na který jsem si musel vzít pujčku na 3 roky Nevzdávejte to. Ohledně poruchy PC. Možností je mnoho. Takto na dálku těžko poradit. Může to bát maličkost nebo zásadní problém. Většina problému na starých počítačích se dá vyřešit za minimum peněz výměnou součástky za jinou funkční z bazaru ..
Děkuji spřízněným dušičkám a hned zkusím poslat fotečku ( nejdřív prezentaci, ale to asi nepůjde).S tím souvisí moje podotázka - můžu fotku přesunout do maování, nebo jen naskenované obrázky.
Nějak jsem na to zapoměla, ale problém jsem ještě nevyřešila.Pošlu fotku celku, mám i detaily.Prosím o radu co mám vymontovat.Děkuji.
To jsou napájecí konektory a pokud nic dalšího není poptřeba napájet, zůstanou volné. Vyndat se dá zvuková karta (ta je k ničemi, protože snad všechny současné desky již mají zvukový čip přímo implementován) a grafická karta. Ta je často již též součástí základní desky. Navíc tato je určena do slotu PCi, který pomalu z desek mizí. Časem byl nahrazen slotem AGP a pak PCI-E.
Můžete mi to prosím přeložit do blbštiny´? Ta deska vzadu - kolmá k podlaze je ta základní deska?Je grafická karta 2.odspodu, kde je port na monitor? Když ji vymontuji, může se nahradit novou?Co je to slot?Já si vzpomínám, že když jsem se rozhodla získat aspoň minimální počítačovou gramotnost, chytré hlavy kamarádů se daly dohromady a nechali mi počítač smontovat.Pak se tam ještě něco doplňovalo.Teď se já i PC nacházíme v pustině a poradit se můžu leda s veverkami.Já se ale zatím nevzdávám, v nejhorším si změním nick na" luiza" ( promiňte lujzi).Já to chci zkusit zprovoznit! Závislá na něm nejsem, mám ještě jiné - 2 stolní a netbook, jinak bych se nemohla připojit na net.
Ano, základní je ta "velká" deska, sloty jsou ty konektory, do kterých zasunujeme karty (zde zvukovou a grafickou), na zákl. desce jsou čtyři černé (ISA) a čtyři bílé (PCI), AGP tam nevidím. Grafická karta je druhá odspodu, možno povolit šroubek (vlevo), desku vyjmout, očistit kontakty - někdo používal jen hadřík namočený v lihu, někdo předtím "přegumoval" kontakty tvrdou gumou, nechat oschnout a zpětně zamontovat (při neúspěchu zkusit v jiném slotu).
Grafická karta se dá vyměnit za jinou, pro plné využití jejích možností ale bylo (u některých) třeba nainstalovat její ovladač (software).
Závada ale může být i jinde, ve zdroji PC, v konektoru zdroje, v monitoru...
Dík, no konečně začínám chápat.Grafickou kartu jsem demontovala, kontakty očistila hadříkem a lihem - nic.Znovu jsem demontovala, zasunula do jiného slotu - nic.Nakonec jsem PC spustila bez G karty - podle zvuku nabíhá plynule ( je to typ,kde se monitor napájí z počítače), na klávesnici svítí ty 4 kontrolky, ale na monitoru kontrolka přestala blikat, svítí. Znamená to něco?G kartu vezu domů a poptám se na novou.
Každá rada drahá - ono s každým zásahem do sestavy trochu roste riziko, že se do zařízení vnese ještě závada další. Kontrolka monitoru v normálním provozu (se signálem) svítí trvale zelená (snad většinou). Pokud kontrolka monitoru svítí trvale (žlutě?) bez připojení do PC mělo by to být normální. Chyba tedy je, že místo té zelené bliká.
Přijde mi ale, že by se PC bez gr. karty spustit neměl - měl by začít pípat "pc speaker". Nebo si to pamatuju špatně?
Tohle chápu. Já si myslím že spousta lidí ještě rádo zavzpomíná na svou první 286, 386 u mě teda až 486 a 66 MHz. V čem by to mohlo být netuším, ale nemohlo se stát, že při převozu se něco uvolnilo? Třeba nějaký kablík vevnitř, nebo nevyskočila grafická karta? Zkuste všechno zatlačit a pořádně zasunout kablíky.
Jen mě tak napadá, co se na něm dá zahrát? Náš další komp po 486 bylo pentium 366 MHz a ten jsme měli až do doby, než jsme měli Athlon 3 GHz. No a teď už jsem si koupil svůj vlastní noťásek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.