Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Start PC

Od: winci* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den. V nedávné době mě štve moje PC, protože když ho chci zapnout, tak se mi to podaří až na několikátý pokus. Při spouštění mi při hledání bootovacích zdrojů naskočí hláška "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Při tomto problému jsem se díval do BIOSu a byli v něm pouze 2 bootovací zařízení: FLOPPY DISK, CD/DVD. Třetí možnost, na niž je většinou ten správný kandidát (HDD?), tam bohužel nebyla. V době, kdy se PC ještě spouštělo bez problémů, tak jsem zaznamenal pokles rychlosti jeho spouštění. Je možné, že by problém byl v procesoru? Děkuju za jakoukoli pomoc :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

4x

Velmi pravděpodobně je špatná baterie zálohující paměť BIOSu - obvykle je to CR2032, něde na mainboardu - je potřeba ji vyměnit a znovu nakonfigurovat BIOS. Pokles rychlosti - v tomto kontextu, může taky indikovat nevhodné nastavení BIOSu...

Taky je možné, že PC ´zpomalilo´ díky přehřívání - takže, když už bude ´krabice´ počítače otevřená, je velmi vhodné vyčistit chladič a větráčky od prachu (opatrně vysavačem povysávat vnitřek kisny, nejlépe včetně zdroje - po odpojení napájecího kabelu)...

doplněno 07.11.12 16:54:

Baterii CR 2032 lze nejsnáze koupit ve fotopotřebách či elektru - cena je cca 30,- Kč - žádná horentní suma...

:-D

winci*
hodnocení

Jak se to dá potvrdit? Abych zbytečně neinvestoval do baterie a zjistil pak, že je chyba jinde. Je možné aby byl problém s baterii, i když se mi třeba teď podařilo PC rozchodit? Jaká je popřípadě cena baterie? Můžu ji sehnat v každém obchodě s PC produkty?
Mimochodem jsem se díval na teplotu CPU v BIOSu a pohybuje se kolem 40-50°C.

hansschuman*

U teploty záleží o jaký CPU se jedná.

Napětí na baterii zjistíte v BIOSU nebo jednoduše dgitálním Multimetrem

doplněno 07.11.12 16:57:

Jaké je stáří komponent PC? HDD? apod...

Kdyby nešel vůbec zapnout ani po výměně CPU, zdroje, RAM atd. tak mám osobní zkušenost- Zatlačené tlačítko reset...

Opravoval jsem příbuznému PC a stále to nechodilo...a pak mě napadlo...není neco s case? kouknu a totálně zaražené tlačítko RESET...no pak to má chodit... :-D Vživotě jsem to u nikoho na PC nezažil :-D

ALe to asi Váš případ

winci*
hodnocení

Staří odhaduju zhruba na 5 let. Grafická karta, HDD a RAM je o pár let mladší (zhruba 2-3 roky).

Tlačítko RESET je v pořádku, v tom problém nebude *smich*

NEVYSÁVAT! Vyfoukat.

Vysávací hubice produkuje statickou elektřinu. Zejména neroztáčet proudem vzduchu (ať už vysáváním anebo i foukáním) větráčky. Jejich elektromotor funguje opačně jako zdroj napětí!

winci*
hodnocení

2x už jsem PC vysával, ale myslím že to ten problém nezpůsobilo. Každopádně do budoucna si to budu pamatovat. :)

praivo*

Trubička na spreji se stlačeným vzduchem nabíjí také ;)
Možná by to šlo řešit uzemněním hubice vysavače.
Větráčky po roztočení neprodukují dost velké napětí na to, aby se něco poškodilo. Spíše se mohou poškodit ložiska, pokud se vrtulka roztočí na vyšší než jmenovité otáčky. Takže - párátkem nebo jiným předmětem zablokovat vrtuli, přidržet všechno, co by mohlo odletět a klidně vysávat/vyfukovat (podle toho, co je k dispozici - ne každý má doma zásobu stlačeného vzduchu a bombičky jsou celkem drahé)

doplněno 07.11.12 19:41:

U dnešních počítačů ty komponenty zase tak extrémně náchylné nejsou, běžně nosím druhý interní disk do notebooku v tašce už půl roku a nic mu není. Ale preventivní "vybití se"je třeba. Souhlasím s výhýbáním se kobercům a dekám, ale například u dřeva by neměl být problém.
Antistatický náramek je k ničemu, pokud není k čemu ho připojit, což je docela častý případ. Krokodýlek nejde přicvaknout na topení a věci jako lab. zdroj s uzemňovací zdířkou každý nemá.

Fyfukování je daleko efektivnější, než vysávání. Proto není potřeba se tolik přibližovat ke komponentům jako vysavačem. To, že se doposud nic nestalo neznamená, že je to vyloučeno. Ale nakonec je na zvážení každého soudruha, jestli chce oželit dvě stovky za plechovku vzduchu (připouštím, že je to zvrácenost) anebo dva litry za případné poškození desky.

winci*
Jak jsem sliboval, tak přináším nové info. Baterii jsem si koupil, vyměnil ji za tu starou, ale bohužel, žádné zlepšení. Spíš naopak. Monitor přestal komunikovat a HDD (věc nahoře vlevo s větrákem) vydává vrčivé zvuky, což tu předtím nebylo. Můj osobní typ je, že se můžu rozloučit s už druhým harddiskem a PC opravit koupí nového. Jaké jsou vaše názory?
doplněno 08.11.12 19:35:

Ještě jsem zapoměl dodat:

Při vytáhnutí zdroje a jeho následném prozkoumání jsem si všiml zajímavého zápachu. Něco jako spálenina. Že by zdroj vyhořel?

mowla*

"věc s větrákem" není HDD, ale zdroj...

Pokud odešel zdroj, je nový otázkou pár stovek - doporučuju aspoň 400 - 500 W...

doplněno 08.11.12 18:19:

Jo - i vadný zdroj je možnou příčinou...

Nejlíp je vyzkoušet jiný, pokud nemáš možnost si půjčit, objednej na netu (do 14 dnů lze vrátit)...

doplněno 08.11.12 19:39:

Pokud zdroj otevřeš, koukni na desku (na součástky) - možná by stačilo vadné přepájet... ;)

winci*
Ok, sekl jsem se. Dá se nějak potvrdit tahle diagnóza?
doplněno 08.11.12 17:53: Vysvětloval by poškozený zdroj i předešlé problémy?
doplněno 08.11.12 19:48:

Zas tak moc do toho vrtat nachci. Bojím se že bych to ještě víc domrvil.. *hi*

hansschuman*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Pravděpodobně bude problém právě v harddisku nebo kabelu kterým je připojen k desce.

V horším případě se může jednat o základní desku nebo řadič..

V první řadě bych se pokusil zkontrolovat řádně připojení kabelů (jestli nejsou volné, poškozené atd..) zkontrolujte také napájení

Případně vyměnit kabely

Točí se disk?

Může být i porouchaný zdroj.

Zkusit připojit jiný funkční HDD jestli se bude hlásit v BIOSu, poku, pokud ano, vina bude na straně starého HDD.

Pokud ne, tak je problém pravděpodobně v řadiči na desce, příp. napájení/zdroj.

Pokud by byl porouchaný CPU, tak by s největší pravděpodobností nenaskočil ani bios.

Je spousta možností, jak se pc chová...co píše, pípá?

S pozdravem

Hans S.

doplněno 07.11.12 16:50:

zkontrolujte také baterii biosu

doplněno 07.11.12 16:51:

Co se týče zpomalení může se jednat o chybné parametry v BIOSu, přehřívání způsoběné zanesenými chladiči atd.

doplněno 07.11.12 18:33:

PC nikdy nevysávat!

Pouze stalačený vzduch a pokud možno odpojit větráčky a nebo je přidržet aby se netočily proudem vzduchu - riziko zkratu.

Při vstupu do vnitřku PC být uzeměn, nemít na sobě nic co by produkovalo statickou elektřinu.

Buď se použije speciálního stolu, příp i náramku. nebo trochu prehistorické sáhnutí na topení nebo vodovod před prácí na PC.

Nikdy nepracovat s komponenty na koberci nebo dekách.

Pokládat jen na antistatiké podložky.

Většina komponentů je silně náchylná na statické výboje

winci*
hodnocení

Třeba teď vám odepisuju z onoho PC a jsem v normálním režimu Windows. Většinou se mi to na několikátý pokus podaří rozchodit.

HDD je už druhý, který v této sestavě používám. Ten první odešel úplně a z ničeho nic. Takže myslím že stářím to asi nebude, pokud se nemusí vyměňovat pravidelně.

Zkusím se podívat na propojení kabelů uvnitř caseu.

hansschuman*

Jestli by nebylo na čase koupit si nový zdroj s aktivním PFC a s ochranou proti zkartu z výstupů

doplněno 07.11.12 18:27:

Spoustu vašich problémů může způsobit zkrat ve zdroji nebo jiná jeho nestandardní funkce.

Slušný zdroj za rozumné peníze je např tento:

interlink.tsbohemia.cz/...

doplněno 07.11.12 18:49:

Rád bych Vám napsal PM ale bohužel nejste zjevně registrovaný

winci*
hodnocení

Zas tak do PC zasvěcený nejsem. Poučte mne :)

winci*
hodnocení

Jak to tak vidím, tak bych nejspíš potřeboval odborný názor a rozbor mého PC. Nejspíš má mnoho nedostatků. Ovšem problémem jsou finance. Takže se budu v prvé řadě snažit vyřešit problém s jeho klasickým během a možná později se vrhnu na dokupování chybějících či lepších komponentů. Ještě jsem se neodvážil ho vypnout, abych prozkoumal zdroj problému (vybitá baterie BIOSu nebo špatná propojení kabelů). Zítra bych možná mohl dát vědět, jak to dopadlo...

winci*
hodnocení

Zatím se vrhnu na registraci, protože tenhle web je hodně užitečný :)

Zkus se zeptat tady, tam tě kluci rozeberou a poradí. Ale hned při otázce jim tam rovnou hoď konfiguraci tvé sestavy, protože se tě na to tak jako tak zeptají.

pcporadenstvi.cz/...

winci*
hodnocení

PROBLÉM VYŘEŠEN!

Byla to nejspíše opravdu baterie BIOSu a ten další problém způsobila špatně nasazená grafiká karta.. :)

Děkuju všem za pomoc. Bez vás bych na to nepřišel. :)

hansschuman*

Kdykoliv se zde obrať.

Vždy se tu najde slušná rada.

Hans S.

winci*
hodnocení

Je to tak. :)

Za nedlouho budu nejspíš potřebovat poradit s nákupem nové grafické karty, ale nejdřív budu muset našetřit nějaké peníze samozřejmě. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]