Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní dny v Excelu

Od: samuel222* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

mám v Excelu v buňce A1 hodnotu 1.1.2010, což bude datum vystavení faktury.

V buňce A2 potřebuji vzorec: =A1+14 pracovních dní.

Poradíte mi prosím někdo jaká je na to funkce?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Po instalaci doplňku mi to chodí, zkus =WORKDAY(A1;14)

samuel222*
hodnocení

Skvělé!

Díky Ti!

hop®

Neni zač, já už jsem nad tím přemýšlel, už jsem to někde potřeboval, akorát jsem se na to potom vybodnul...

Takže díky, žes mě donutil to vyřešit! ;)

samuel222*
hodnocení

A nevíš ještě, jestli se dá zařídit, aby se mi v uršité buňce zobrazil předem definovaný text pouze tehdy, až vyplním nějakou buňku předcházející?

Př. Zadejte datum - Zadám datum - v definované buňce se zobrazí text

Nezadám datum - nezobrazí se text

hop®

To by mělo jít přes KDYŽ. Jukneš na to, nebo se s tím mám trápit sám? ;)

doplněno 21.08.10 23:29:

Myslíš třeba takhle? =KDYŽ(A1="";"nic";"text") :)

samuel222*
hodnocení

Šikula. :)

Můj osobní firemní poradce. :)

hop®

Jj, zrovna jsem v kanceláři: *pivo**haha*

samuel222*
hodnocení

A aby tato buňka, resp. její barevná výplň např. blikala?

Vím, že v dřívější verzi Office to nějak možné bylo, nyní to nejsem schopen najít.

hop®

Teda ty mi dáváš zabrat! :) Jdu hledat...

doplněno 22.08.10 00:03:

Tak Excel to sám neumí, vyguglil jsem na to nějaká makra, ale nemám to zatím vyzkoušené, budu nad tím průběžně bádat, ale není to na 5 minut...

samuel222*
hodnocení

Ta makra jsem také viděl, ale doufal jsem, že se to dá vyřešit i nějak jinak.

No ani Excel není dokonalý i když je skvělý.

Tobě moc děkuji.

jip*

Ta makra jsem také našla cpearson.com/..., není blikání ale zbytečná paráda?

Jak psal kolega nize, pro tyto pripady pouzit podminene formatovani.
FORMAT - PODMINENE FORMATOVANI

hop®

Kejikl: Jak, prosím, pomocí podmíněného formátování donutí tazatel buňku blikat?!

Pravda, blikat neumi, jen obarvit bunku...*hi*

samuel222*

Dobrý den,

dobrý postřeh, děkuji za něj. nemá to cenu řešit, odpovídat zde mohou bohužel i neerudovaní lidé. Abych jim nekřivdil, možná dokážou buňku donutit blikat pomocí podmíněného formátování, ale asi ne...podm. formátování to nedokáže.

hop®
hodnocení

2x

S těmi pracovními dny to bude trošku problém, Vámi uvedený vzorec =A1+14 (jak určitě víte) připočte 14 kalendářních dnů, na rozlišení pracovních dnů by potřeboval aktuální kalendář. Mám Excel 2003, a v nápovědě mi to nabídlo nějaké starší kalendáře, ale nezkoumal jsem zatím, zda by pro Vaši potřebu šly použít. Excel rozliší třeba pondělí a neděli, ale na státní svátky je trošku krátký... Pokud nad problémem zvítězíte, podělte se prosím o řešení, dík! *palec*

pytel*
hodnocení

0x

Normální jak když sčítáš- SUMA

samuel222*
hodnocení

No to těžko. Suma sčítá i soboty a neděle.

hop®

Omluvám se, nevím jak tazatel, ale já jsem asi blbej, protože jsem Vaši radu nepochopil. Můžete, prosím, jako příklad uvést, jaký vzorec mám napsat do buňky A2, pokud tam chci mít o 14 PRACOVNÍCH dní vyšší datum, než v buňce A1? Děkuji!

doplněno 21.08.10 21:26:

*Omlouvám...

pytel*
hodnocení

0x

A1+NETWORKDAYS("1.1.2010";"20.1.2010")

myslíte takhle?

pytel*
hodnocení

0x

Ve vzorci který jsem napsal jdou vybrat svátky a nepočítá to pracovní dny (mam Excel 2010)

samuel222*
hodnocení

Pytle, já nemůžu mít ve vzorci 20.1.2010-

Splatnost faktury bude pokaždé jiná a já potřebuji, aby bylo vše automaticky. Zadám pouze datum vystavení faktury a propočty chci automatizovat.

pytel*
hodnocení

0x

Však když to roztáhnete na další buňku tak to jde. Datum se změní automaticky.

samuel222*
21.08.10 21:44
hodnocení

Cože?

pytel*

Když kliknete na bunku tak se vam v prvem dolním rohu bunky ukaže maly čtvereček. Tak na něho klikněte držte a tahněte dolu na další bunku ;) ve vašem případě na bunku A2

pytel*
hodnocení

0x

Můsíš použít podmíněné formátování

jip*
hodnocení

0x

Pro ty funkce WORKDAY a NETWORKDAY si musíš ještě sám udržovat seznam svátků a odkazovat na něj třetím parametrem

fik*

Mimo velikonoc jsou všechny svátky pevné a velikonoce se dají v excelu vypočítat:

mareklutonsky.blog.zive.c/...

V něčem to používám a je to spolehlivé. Jak to funguje nevím a nechápu.

jip*

To je hezké a praktické! Zkusila jsem hledat, a našla jsem výpočet velikonoční neděle popsaný ve Wikipedii: cs.wikipedia.org/... . U toho algoritmu ale uvádějí, že je pro 20. a 21.století. A že v PHP je na to fce easter_date ( pro roky 1970-2037 ).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]