Nejste přihlášen/a.
Ahoj potřebuju odinstalovat windows vista a nevim jak prosim poradte potom tam naistaluju windows xp vsechno original díky
Jestli jste to nikdy nedělal tak se do toho nepouštějte. Zajděte raději někam za známým nebo kamarádem.
Ale pokud má možnost druhého PC nebo NTB, aby mohl být on-line, zvládneme to i tady přes poradnu
Nevím, nebude-li lepší přes nějaký program, nebo stačí formátování po kliknutí pravým myšítkem na disk, který chcete formátovat a v nabídce stisknout formátování.
doplněno 17.08.10 16:45: Pokud nemáte více oddílů disku, třeba "C" "D" ...atd., nezapomeňte na zálohování dat, o která nechcete přijít
1) Zálohujte důležitá data
2) Vložte CD WinXP a připravte si kód Product key, IP adresu, výchozí bránu a DNS server, pokud na tom počítači je internet )tyto údaje jsou kdyžtak ve smlouvě s internetovým operátorem, kterou máte doma)
3) Restartujte počítač
4) Nabootujte WinXP z CD
5) Vyčkejte až se zinicializují ovladače a to všechno
6) Až se dostanete k výběru disku, kam nainstalovat systém, tak všechny dosavadní oddíly smažte a vytvořte minimálně dva nové - jeden o velikosti 20-30 GB pro systém a zbytek pro dokumenty, fotky, filmy, hudbu, atd.
7) Pak vyberte ten první, systémový oddíl (C a stiskněte Enter, jako že chcete nainstalovat ttam ten systém.
8) Systémový oddíl naformátujte na NTFS (nikoliv rychle)
9) Nyní proběhne kopírovaní souborů a restart počítače
10) Systém po Vás bude chtít kód Product key (25místný) a údaje (jméno, na koho systém má být registrován, heslo pro účet Administrator (to by měl běžný uživatel raději nechat prázdné)
11) Nyní proběhne instalace sítě
12) Nyní proběhne instalace systému a programů (Internet Explorer, Malování, Defragmentace disku, atd.)
13) Nyní proběhne restart
14) Nyní bude po Vás vyžadovaná aktivace systému. Přes internet systém neaktivujte a raději zvedněte telefon a vytočte číslo 800 100 074 nebo pokud nemáte pevnou linku, tak vytočte toto: 261 197 665 (to co tam je napsáno v tom okně je špatné číslo, to, co jsem teď psal je to správné). Aktivace netrvá déle než 5 minut, já ji zvládnu většinou za 3 minuty. Doporučuji si zapnout Handsfree, pokud neumíte dvě věci na jednou, tj. držet telefon a zároveň psát čísla, která Vám budou diktovat, ať je tam vyťukáte (já jako chlap to umím). Aktivace přes internet trvá chvilku, ale Microsoft při odesílání těchto informací pošle i ty, co by neměl.
15) Nyní je instalace systému dokončena.
Další doporučení a tipy pro zrychlení a zpružnění systému:
1) Aktivujte kompresi na všech diskových oddílech (soubory budou zabírat méně). Kompersi uděláte tak, že kliknete na disk pravým tlačítkem myši a zvolíte Vlastnosti. Tam zaškrtněte komprimovat jednotku a šetřit tak místo na disku (pro jednotku, složky, podsložky a soubory)
2) Pokud máte více jak 256 MB RAM (což ano), tak zabraňte stránkování jádra. WinXP ukládají jádro systému do souboru PAGEFILE.SYS. Tomuto procesu se říká swapování. Cílem je uvolnit základní paměť RAM. u počítačů s méně než 256 MB se to vyplatí, ale u více to spíš naopak zdržuje. Swapování proto můžete zakázat. Klikněte na Start → Spustit a napište regedit. Otevře se editor registru. Přejděte na klíč HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetSession ManagerMemory Management. Označte DisablePagingExecutive a nastavte ji hodnotu 1.
3) Nainstalujte antivirový program. Pokud chcete něco co je zadarmo a kvalitní doporučuji buď avast! Free nebo Microsoft Security Essentials. Pokud chcete něco placeného a kvalitního, tak doporučuji avast! Pro nebo TrustPort nebo NOD32.
4) Nainstalujte antispywarový program. Pokud chcete něco kvalitního a zadrmo, tak můžu doporučit Spybot Search & Destroy nebo Windows Defender. Pokud chcete placený a kvalitní program, můžu doporučit SpywareDoctor. O Spybotu se můžete něco dočíst zde> zive.cz/... (je tam i návod, jak jej pooužívat)
5) Nainstalujte firewall. Pokud chcete něco kvalitního a zadarmo, můžu doporučit Sunbelt Personal Firewall (dříve Kerio PF)nebo Outpost Firewall Free nebo Comodo Firewall. Pokud chcete něco placeného a kvalitního, můžu doporučit Comodo Firewall nebo Sunbelt Personal Firewall nebo Outpost firewall Pro nebo Lavasoft Personal Firewall. Návod na nastavení firewallu od Sunbelt najdete zde> emag.cz/...
6) Doporučuji preventivně proti případnému nebezpečí zapnout Zabránění spouštění dat pro všechny aplikace. Tuto funkci zapnete tak, že přejdete do Ovládacích panelů, tam otevřete položku Systém. Otevře se okno Vlastnosti systému. Tam přejdete na záložku Upřesnit a v oddíle Výkon klikneme na tlačítko Nastavení. Otevře se okno Možnosti výkonu a tam přejdete na záložku Zabránění spouštění dat (DEP). Tam kliknete na Zapnout omezení spouštění dat pro všechny programy a služby kromě. Pak stačí kliknout na tlačíko Použít a funkce je zapnuta pro všechny programy.
7) Nainstalujte všechny důležité aktualizace. Aktualizace stáhnete kliknutím na Start> Všechny programy> Windows Update.
A kdyz pustim tu instalci po restartu a dostanu se k vyberu hardisku kam to mam naistalovat tak mne to pise ze je volnej 42 gb a to stejny stav jak ta mam ted to se potom dal naformatuje nebo to musim nejak predtim?
Takže máte všechno zálohovaný a dostal jste se sem.
Takže musíte odstranit všechny existující oddíly a vytvořit nové (jeden o velikosti 20 GB (20480MB) a druhý o velikosti 22GB(zbytek)).
Nyní se vytvořily oddíly. Najeďte na ten první (C: o velikosti 20 GB) a tam dejte instalovat. Disk se naformátuje automaticky, jen vyberte možnost NTFS (nikoliv rychle)
Když budete mít jeden, tak riskujete toto:
Nastane-li havárie systému, tak se bude muset všechno vymazat. Takhle bude stačit vymazat jen systémový oddíl a dokumenty, zálohy a to všechno zůstane nedotčené.
Když je vše na jendom oddíle, tak počítač je nepatrně pomalejší.
...
Takže naistaluju windows na ten jeden disk a na tom druhem se mi uvolni misto nebo kde budu mi zbytek mista? Pamet mam 290 gb
Těch 290GB bude nejspíš pevný disk a né paměť,že!?:D Při samotné instalaci Vám bude nabídnuto rozdělení disku, takže budete mít jeden hardisk se dvěma oddíly, ve Vašem případě třeba 100GB a 190GB ( "C" a "D")
doplněno 17.08.10 21:58:"C" bude místo pro systém, Windows XP ve Vašem případě a "D" bude záloha (fotky, videa, instalačky ... atd.)
Tak 290Gb?
Tak dejte 30GB na systém a zbytek si rozdělte jak chcete.
Já to mám například takto 160 GB disk je rozdělen na
C: 30 GB Systém WinXP
D: 30 GB Programy
E: 40 GB Dokumenty, obrázky, filmy, hudba
F: 20 GB Virtuální počítač s Windows Vista a Windows Millennium Edition
G: 20 GB Zálohy
Měl by jsem mít 290 gb ale pri te instalaci se mi nabizi jen 40 gb ( ten starý windows vista tám ještě mám aji všechny programy a nevím jak je mam odstranit a prave se ptam jestli se ten hardisk po tom naformátuje nebo to budu muset odstranit sám )
Vložím cd windows xp a restartuju a potom musim staisknout libovolnou klavesu zacina instalace a potom se to zacne pripravovat a potom muzu vybrat instalci windows a nebo opravu konsole instalaci windows a konec dam prvni a nabizi se mi kam to mam naistalovat a jenom disk c kde je 40 gb volneho jak to mam aji ted dal jsem jeste nesel
Díky moc přečetl jsem si to celý ale furt mně záráží že mam k dispozici 40 gb a az naformatuju ten pevny disk tak budu mit k dispozici tu svou pamet 290 gb?
Jestli těch 40GB není minimum, co potřebují W XP pro instalaci.Já to tak měl u W Vista, že oddíl "C" byl automaticky velikosti 120GB a zbytek šel na vytvoření oddílu "D".
Zeptám se takhle já mam počítač kompletní furt visty všechny programy zabírá to 250 gb a to mám nějak pročistit nebo to ta instalace procisti?
Pokud vám PC funguje, jen nejde internet tak musíte provést novou instalaci routeru nebo toho, jaké méte připojení.
Ještě jeden détaz ted od vcerejsi noci se zacina sekat treba se kousne a musim restartovat nebo vypnout cim to bude?
A co ji v době mezi tím co ti to jelo v pohodě a poté začalo sekat instaloval? Máš už nainstalované všechny nutné ovladače? (zjistíš ve správci zařízení)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.