Nejste přihlášen/a.
Takze, heres the thing:
Zajima me, zda na ceskem internetu existuje diskuze, kam clovek "prijde" s nejakym napadem a pobavi se o nem s lidmi kteri tomu konkretnimu oboru rozumi, ci proste vyslechne nazory sirsiho publika, rozvede diskuzi atd. Mozna to pisi moc komplikovane, tak priklad: jsem obycejny obcan maleho mestecka, rad bych treba obcas ozivil deni a prispel svou trochou do verejneho zivota, mam treba obycejny napad: usporadat treba nejaky maly koncert, sportovni, ci kulturni akci, atd, moznosti je spousta, ze. Chtel bych se tedy pobavit s lidmi, co maji s temto vecmi zkusenosti, jak se to dela, ci co by treba bylo vhodnejsi pro moje male mestecko atd. Konec prikladu. Dalsi priklad: mam napad na nejakou verejne prospesnou sluzbu, ci treba webove stranky, ktere by mohly byt uzitecne ap, a chci se o tom pobavit s lidmi, co o tom neco vedi, ci proste vyslechnout nazory, rozvest diskuzi o moznostech ci rozvoji toho napadu, pozmeneni atd, proste tak, aby treba bylo mozne dojit k nejakemu zaveru a ten napad[treba s temi konkretnimi lidmi se kterymi jsem o nem diskutoval] uskutecnit, uvest do praxe... V podstate tedy jde o web sdileni, diskuze, rozvoj NAPADU. Nejsem si jen jisty, jestli nejsem jen naivni, ci zda jiz nastal cas v ceske spolecnosti pro takovy druh sluzby.
Kazdopadne diky za tipy, postrehy, rady.
Matej
neříká se té "službě" diskuzní forum na dané téma? Třeba chci diskutovat o rybaření, tak zadám do Googlu
"forum rybaření" (raději bez uvozovek) a mám to.
ano, delat ze me pitomce, to je pekne, no nevadi. Ne tak me vazne jde o rozvoj, diskuzi o napadech, vedoucich k urcitym akcim, cinum. Kdyz zadam do googlu "jak usporadat koncert v Netvoricich" tak vysledek je jiste zarucen, ja nevim, asi to pisi slozite, rozhodne mi nejde o diskuzni forum, o kterem pises, ale dekuji za snahu.
Omlouvám se, nechtěl jsem urazit, ale ty příklady se mi na diskuzní fóra hodily. Znám totiž pár lidí, co se dostali k nějakému menšímu projektu právě přes diskuzní fóra...
v poradku, ja se pokusim jeste trochu vice priblizit, o co se snazim. Ja, jakozto sporadany obcan mensiho mesta, bych chtel pro sve mesto ve svem volnem case take neco delat, mam ruzne napady, jedine co mi chybi je know-how. Tudiz, by mi prislo jako uzitecne, na jednom webu, sdilet tyto informace, rozvijet, diskutovat o napadech, myslenkach, postupech, sdileni zkusenosti, zjednoduseni dlouheho diskutovani a hledani informaci atd.
Tak tedy dalsi priklad znovu:
Chtel bych v nasi vsi usporadat maly festival, akci pro verejnost, ci neco podobneho. Na tomto webu by se tedy vytvorila databaze otevrene pristupneho know-how, takze kazdy kdo chce treba poradat koncert na vsi by nemusel travit cas zjistovanim co a jak, ale videl by prehledne, co je treba pripravit, zaridit atd sepsane nekym[ci vytvorene spolecne vice hlavami], kdo ma zkusenosti. Dale by se kazdy konkretni postup mohl vylepsovat uzivateli, rozvijet, vest diskuze atd. Z kazdeho napadu[myslenky], ktery by se tedy dockal realizace, fungoval by, ci by byl ostatnimi uzivateli potvrzen jako fungujici[napr. tedy postup: jak usporadat koncert, nebo turnaj v kuzelkach] by tedy mohl cerpat kdokoliv jiny, jenz by chtel neco takoveho realizovat, mohl potom treba pridat sve zkusenosti, vylepseni, napady a tim by prispel k zjednoduseni dane veci atd.
Nevim, jestli to je srozumitelnejsi, asi to radeji sam zkusim vytvorit pro lepsi pochopeni.
poradte.cz je dobry web, ale nevystihuje presne co mam na mysli. Jde tu o rady jednotlivcu, na specifickou otazku jednotlivce, kazdy prihodi nejaky svuj nazor, radu, ale nevznikne zadny obecny postup reseni urciteho problemu[po otazce vznikne vice ci mene neprehledna diskuze s zadnym konkretnim zaverem, coz je pro tento druh webu asi normalni, na specifickou otazku specificka odpoved slouzici jednotlivci] nedochazi tu k rozvoji napadu[tedy alespon myslim, jsem tu asi tak popate, takze se pripadne omlouvam]. Castence ovsem system poradte.cz je me predstave blizke, napriklad po zodpovezeni urcite otazky, ktera by mela nejaky obecny vyznam a kterou by bezne mohlo resit vice lidi[ne tedy napr. otazka typu: Mam si koupit kamase nebo radeji investovat do topeni?] by byl jeji vysledek shrnut do jedine jasne odpovedi, ci postupu na kterem se shodli odpovidajici, vytvoril by se proste univerzalni postup reseni teto otazky, prehledne, jednoduse, na zaklade nazoru odpovidajicich. Tento postup by byl ulozen do databaze, ze ktere by potom mohl kdokoliv cerpat a k tomuto postupu potom treba pridavat komentare a dale vylepsovat pripadne atd.
Rozumim. To ale neni jednoduche realizovat. Na neplacenem webu, kde muze prispivat vpodstate kazdy, nikdy nezarucic, ze budou odpovidat pouze lide, kteri skutecne k rozvijeni myslenky prispeji.
Dejme tomu, ze se ale v navalu myslenek podari (nekomu, ale komu?) odstranit zrno od plev. Pak se napriklad rozvine nekolik moznych linii reseni problemu / chces-li obecnych postupu a kdo pak urci, ktera ta linie ci vicero linii je spravnych a meli by tedy platit za mustr a byt ulozeny, jak Ty rikas, do databaze? To by si pak musel ke kazdemu tematu mit nekoho zkuseneho / odbornika, ktery to jednoznacne urci a doporuci.
Takovi lide samozrejme jsou (i tady), jenze jejich nazor se lehce ztrati v prilivu dalsich. A na neplacenem webu se muzes spolehat pouze na reputaci, kterou si kdo ziska (stejne jako tady).
Druhym problemem je, kdo by to do Te databaze daval (pripadne odmazaval / promazaval zbytecne). Nekdo to musi:
1) schvalit, pac jak to tam jednou bude, tak to musi byt 100% pravdive. Zadne hospodske vymysly. Jinak je to k nicemu.
2) predstav si, ze pri kvantu otazek (napr. zde na poradte.cz) je nekdo bude neustale prochazet, vytahovat z nich uzitecne schvalene informace a ukladat. To je prace na plny uvazek pro nekolik lidi, kteri navic musi byt v danem oboru zbehli.
Podle mne system, jakym je to vedeno napriklad zde (vim, ze furt tento web predhazuju, ale neber to jako reklamu, muze to byt jakykoliv jiny obdobny web) je dostatecne dobry. Akorat tazajici se si z toho musi umet vytahnout pro nej podstatne informace. Ale ten obecne platny vytah informaci, tak aby za neco stal, neni vubec jednoduchy. O nej se kdokoliv muze pokusit v ramci jedne otazky. Ale u vsech...?
Navic, vzdy, kdyz si nekde prectes obecny postup, tak budes mit jiste minimalne nekolik doplnujicich upresnujicich otazek, ktere se budou tykat primo tveho konkretniho problemu. A jsi zpatky u nutnosti se ptat dal.
Zkus to promyslet a treba prijdes na system, jakym by sli vyse uvedene problemy vyresit...
diky za pripominky, rozhodne to zkusim promyslet dal. Jasne, jako nejvetsi problem te me myslenky asi vidim jak ty rikas: oddeleni zrna od plev. Je pravda ze tady se jedna predevsim o osobni otazky, tykajcici se konkretniho problemu, konkretniho cloveka a je asi tezke z techto pripadu udelat univerzalni reseni pro kazdou otazku. Umim si ale predstavit, ze existuji otazky, ktere se casto opakuji, tykaji se, nebo by mohly zajimat vice lidi a je mozne na tyto otazky vytvorit jakysi obecny postup, voditko, tak, aby dalo cloveku predstavu o beznem postupu reseni takoveho problemu, ktery funguje, je overen zkusenostmi cloveka, poskytlo inspiraci, moznost zapojeni vlastni hlavy, prizpusobeni postupu svym potrebam a pokud si vazne nevim rady, prijdu sem, na poradte.cz. Ale to je asi hloupost, proc bych se snazil, kdyz na poradte.cz je to jednodussi. Asi ted budu trochu fantazirovat, kdyztak dal nectete, pisu si to mozna jen pro sebe. Coz tak treba to udelat takto: skoro kazdy clovek vice, ci mene rozumi jiste problematice, ma urcite zkusenosti ze sveho oboru, ktere by mohly byt k uzitku ostatnim. Na tomto webu by tedy takovy clovek mel prostor pro sdileni svych zkusenosti, toho v cem je dobry, cemu rozumi. Ostatni uzivatele by pote hodnotili jednotlive prispevky, cimz by se oddelilo zrno od plev, a take by samozrejme mohli pridat svuj komentar, zkusenost, nazor, rozvinout myslenku, postup autora atd. Moc mi to ted nemysli, takze nejsem moc schopny objektivniho hodnoceni toho co jsem tu ted sesmolil, ale coz, dekuji za postrehy pripadne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.