Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, potřebovala bych zazálohovat data z počítače, v počítači bych je normálně nechala (používala bych je z něj), koupil bych externí hdd a dala bych je na něj.. Má otázka tedy zní, když koupím disk a data na něj dám, pak ten disk dám do šuplíku a nebudu ho používat řekněme 5 (nebo více) let stane se s daty něco? Potřebovala bych data (jako fotky, kterých mám kvanta, ale nechce se mi je ukládat kamkoliv na net) zazálohovat třeba i na 8 i 10 let.. je to tedy spolehlivé? Prostě bych ten disk nepoužívala vůbec, sloužil by jen jako jakási jistota, že kdyby se mi rozbil počítač, tak nebudu muset platit drahé vytahování dat... Jaký na to máte názor?
Spousta lidí řekne, že sem zbytečně paranoidní (ale to neznamená, že po mě nejdou ) starý blázen - data, o která nechci přijít (v minulosti už se stalo) - fotky a pod, zálohuji současně na několika externích discích a to tak, že udělám kopii a uložím ji na ostatních discích "do kříže". Při každém přidání nových dat na místo základního (běžně pro práci používaného) uložení provedu vzájemnou synchronizaci (na to používám free program, kde si to jen odklikám). Vyplatilo se mi to zrovna nedávno - jeden z ext. disků se rozhodl nenaběhnout - normálně bych byl na nervy, takhle jsem jen udělal další novou kopii zas na jiný disk a zas jsem měl original a 2 zálohy k dispozici. Že by klekly současně 3 disky je už opravdu hodně nepravděpodobné.
Já si myslím, že pevný disk má při "normálním" domácím provozu životnost tak 6 roků (maximálně těch 10 roků). Už po asi 3 letech je pevný disk hlučnější.
Takže pokud bude disk uložen na bezpečném místě (kde nehrozí mechanické nebo magnetické poškození) tak určitě po deseti letech bude funkční.
Já preferuji domácí síťové úložiště, na které nahrávám to co potřebuji.
Pokud chcete jistotu, tak si pořídíte dva disky a nastavíte na nich zrcadlení (když jeden zhavaruje tak máte ještě druhý disk). A je lepší disky průběžně používat a po pár letech koupit novější.
To si myslím já.
Co mám otestováno tak když disk neodejde do 2-3 let tak by měl vydržet "dost" dlouho a odcházejí až "stářím". Většinou co se dostanu k technice tak všude odešly ty nejmladší disky Toť klasické disky, u noťasu to ještě záleží na používání, tam přeci jen trpí na otřesy a vyšší teploty, takže tam bych to raději tak nespecifikoval...
Mám doma stále funkční disk z roku 94, s originálními nainstalovanými WIN 3.11... HDD považuju za velmi spolehlivý, pokud bude na místě bez častých velkých otřesů a nebude vystavován velkým výkyvům teplot
jedná se o WD Caviar 1210 s kapacitou 212 MB
Tady spíše záleží na uživateli a jeho zacházení s ním,pokud ho budeš mít v šuplíku,tak to by ještě trochu šlo. Ovšem pokud čekáš od HDD nějaký výsledek,nekupovala bych si zrovna ten nejlevnější co na trhu je.Když si trošku připlatíš,máš větší šanci na to aby ti tam ty data zůstaly.Ale to ti bohužel nikdo nepotvrdí
Snad jen technicka poznamka: mel bych trochu obavu, zda za tech 10let bude jeste existovat kompatibilni HW, ktery takovyto disk precte...
z toho bych zase strach moc neměl. Myslím že Serial ATA jen tak rychle nezmizí, zatím se pořád jen inovuje a jsou zpětně kompatibilní. Ten disk co mám už 19 let (výroba '94) má rozhraní ATA a ikdyž dnes už nové desky většinou ATA (IDE) nemají, není problém takovou sehnat a drtivá většina je v PC pořád má.
no nad tm jsem uvažovala jenže dvd má dle mého názoru mnohem menší životnost než třeba ten externí HDD mám doma fotky na dvd asi 3 roky a už v pc dělá problémy.. :
DVD nedoporučuji. Zatímco u prvních vypalovacích CD se dalo hovořit o kvalitě (mám několik CD z roku 1994 a jsou bez problémů dneska čitelná), DVD média byly odjakživa šunty. Když už, tak se mi osvědčila média DVD-RAM, která mají strukturu více podobnou pevnému disku. Tato média jsou sice přepisovatelná, ale používám je výhradně jednou a uskladňuji je na tmavém místě. Za těchto podmínek mají velmi dobrou trvanlivost záznamu.
jsem přesvědčen, že HD je rozhodně na dlouhodobé zálohování spolehlivější než CD, DVD nebo SSD disky. O CD a DVD se ví, že stárnou na světle, že jim škodí UV záření, SSD disky jsou v podstatě paměti a nikdo neví co to udělá za 10 let. Kdežto HDD je odzkoušená technologie, typy HD jsou známé a rozdělené na "ty dobré" a "ty co odcházejí hromadně".
mám dobrou zkušenost s disky WD, ikdyž teď mám Samsung a taky si nestěžuju. Určitě nebrat nějaké ultra velké kapacity, jak už to zaznělo, přijde mi (a nejen mně), že jsou k chybám náchylnější. Pro zálohu fotek musí např. 160 GB bohatě stačit.
Jeden 80GB disk mám už taky 7 let v provozu (WD800JD) a dodnes šlape bez jediné chyby či vadného sektoru má naběháno něco přes 10000 hodin, možná je mírně hlučnější, ale těžko posoudit za tu dobu
Navíc pokud bude disk ležet v šuplíku (no, osobně bych ho dal někam, kde se nebude zbytečně pohybovat, ono když se denně několikrát třískne šuplíkem nadoraz, tak to taky nebude to nejlepší!) tak bude pořád prakticky nový.
Napíšu to takhle. Mám PC pět let staré, původní HDD, 12000 hodin natočeno (cca 6,5 hod denně průměr). Podle parametrů by disk měl být na hranici životnosti. Systém Vista nabíhá za 50 vteřin. Fotky bez problému.
Takže myslím, že jakýkoli magnetický disk k uložení do šuplete je volba. O rozhraní nemějte obavu, věřím, že bude vždy nějaká možnost to přehrát i za padesát let.
Bohužel tomu tak není. Onehdá jsem viděl výsledky nějakého reálného testování a vyplynulo z toho několik zajímavých věcí. Mimo jiné to, že v časovém horizontu 10 (natož více) let neexistuje domácnosti dostupná spolehlivá zálohovací technologie. Jediné, co je relativně spolehlivé, jsou magnetické pásky - pochopitelně správně uskladněné a pravidelně kontrolované. Pokud si vyberete cokoliv jiného - flash paměti, HDD, CD, DVD, BluRay, je to použitelné pouze pro několik málo let, pak prudce stoupá riziko. To samozřejmě neznamená, že nemůžete narazit na spolehlivý kus.
Osobně mohu doporučit kombinaci více různých techologií na více místech a pravidelně kontrolovat stav záznamu. Tedy nic takového jako strčit disk na 10 let do šuplíku a nechat jej tam celou dobu ležet. V případě nutnosti překopírovat data na nové médium.
No nvim. Pouzivam mimo jine dva disky starsi deseti let, kdy kazdy bezi minimalne 10 hodin prakticky kazdy den, z toho jeden i v dosti namahanem NTB a disky stale spolehlive funguji vcetne cteni velmi starych dat. Takze tolik k realnemu testovani vs. realnemu pouziti.
Nerikam, ze tomu tak musi byt vzdy, ale o to ani tolik nejde, protoze -
V praxi je podle mne vhodna jakakoliv zaloha, at uz HDD, CD, DVD, SSD, Flash, protoze behem nekolika malo let si stejnak temer kazdy poridi novou vypocetni techniku, do ktera si data zkopiruje z te stare...atd atd. Zkratka stale dochazi k pravidelnemu obnovovani dat na dalsi a dalsi media a neni problem si po 7-8 letech udelat opet novou zalohu, tak aby se vzdy prekryvali alespon dva spolehlive funkcni zaznamy.
No mám náhradní PC z 1998 pověšený na intu s WIN 98 a jede, pak HP Vectra VL5 166 s W95 a též jede a myslím, kdybych pustil PP06, tak pojede takéé.
No já jsem tedka vlastně za 5 let vyměnila 3 notebooky tedy minimálně jednou za 5 let elektroniku vyměnuji, jde mi spíš o to, že kdybych ntb nedej Bože posílala do reklamace už mi nikdo nezaručí, že ho vrátí s plným diskem zpět, takže bych ho eventuelně měla třeba 5 let a pak když bych vyměnila pc tak i disk, jinak děkuju moc za všechny rady, chtěla jsem kupovat Verbatim, ale asi koupím WD koukala jsem a ani ta cena se mi nezdá hrozná ... Děkuji všem moc.. pro jistotu ještě fotky vypálím na dvd..
Do servisu se nikdy neposílají disky Pěkně vyšroubovat kryt a vyndat disk. Druhá věc je pokud servis notebook opravý, tak si sám umět poradit s přeinstalací a nebo jen obnovou systému.
No, ono to né vždycky jde. Viděl jsem i notebook (Asus EEE), který má záruční nálepku umístěnou tak, že se k disku vůbec nedá dostat. Konkrétně 1005HA, nevím jak to mají ostatní, ale u tohoto opravdu není možné vytáhnout disk bez porušení záruky.
doplněno 25.02.13 00:02:gumidek: jo, 1005 to má přesně jak říkáš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.