Zkus metodu našich babiček. Děláme to tak již několik let a jsme maximálně spokojeni. Nenakládáme do kameniny, ale rovnou do litrových zavařovacích sklenic. Nepoužíváme zimní, ale letní zelí, takže v době, kdy ostatní zelí teprve nakládají, my už je konzumujeme.No a tady je postup:
Asi 20 hlávek letního zelí z trhu, v červenci, kdy je asi po 6 Kč, rozkrouháme společně s cibulí do vaničky (cibule, sůl a kmín podle chuti, jak kdo má rád), dobře promícháme, popř.udusáme, ale není to potřeba, necháme 24 hodin přikryté"odpočinout"- pustí šťávu- a po 24 hodinách naplníme rovnou do sklenic. Zavíčkujeme a hlavou uzavřeme. Potom dáme do teplého skleníku nebo foliáku vykvasit. Přikryjeme tmavou pokrývkou, abychom zabránili přístupu světla. Zpočátku se víčka vyboulí a ze sklenic uniká šťáva. Je to i patřičně cítit. Asi po dvou měsících se víčka zase zatáhnou dovnitř a zelí je hotové. Konzumujeme ho celou zimu a zůstává krásně světlé, jako při nakládání. Jak už jsem napsal, v době, kdy ostatní zelí nakládají, my již jej konzumujeme. Mohu vřele doporučit.
Zpět na otázku: Recept na zelí do sklenice