Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na zelí do sklenice

Od: xxxterina* odpovědí: 3 změna:
kdo me poradi recept, jak udelat zeli do sklenice... takove jako je v krámě - bile zeli sterelizovane v sladkokyselym nalevu.

 

 

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

varecka
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Ahoj, prubni tohle:

1 kg zelí, 20g soli, kmín, 2dkg cibule, 10g cukru, možno přidat hořčičná semínka.Zelí nakrouhat na max 5mm pásky, nacpat do kameninových nebo skleněných nádob, co to nejvic jde, tak udusat. (Aby tam nebyl vzduch). Nesmi byt zadny KOV!

Vse zatizit. Ulozit do tmave mistnosti s 20°C

Za 3-5 týdnů más hotovo a můžes sterilovat. Takže nic rychlého to není*smich*

 

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Zkus metodu našich babiček. Děláme to tak již několik let a jsme maximálně spokojeni. Nenakládáme do kameniny, ale rovnou do litrových zavařovacích sklenic. Nepoužíváme zimní, ale letní zelí, takže v době, kdy ostatní zelí teprve nakládají, my už je konzumujeme.No a tady je postup:

Asi 20 hlávek letního zelí z trhu, v červenci, kdy je asi po 6 Kč, rozkrouháme společně s cibulí do vaničky (cibule, sůl a kmín podle chuti, jak kdo má rád), dobře promícháme, popř.udusáme, ale není to potřeba, necháme 24 hodin přikryté"odpočinout"- pustí šťávu- a po 24 hodinách naplníme rovnou do sklenic. Zavíčkujeme a hlavou uzavřeme. Potom dáme do teplého skleníku nebo foliáku vykvasit. Přikryjeme tmavou pokrývkou, abychom zabránili přístupu světla. Zpočátku se víčka vyboulí a ze sklenic uniká šťáva. Je to i patřičně cítit. Asi po dvou měsících se víčka zase zatáhnou dovnitř a zelí je hotové. Konzumujeme ho celou zimu a zůstává krásně světlé, jako při nakládání. Jak už jsem napsal, v době, kdy ostatní zelí nakládají, my již jej konzumujeme. Mohu vřele doporučit.

 

nada1*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Odpovím ti na tvou otázku. Ty chceš klasické sterilované zelí. Né kysané. Takže, nakrouhej si zelí co nejvíce na jemno.Pak ho spař vřelou vodou. Přidej sůl cibuli a kmín dle své vlastní chuti a nacply vše do zavařovacích sklenic.Dost udusej a zalij vše nálevem na okurky nebo na sterilovanou zeleninu.Zavíčkuj a steriluj na 85°C po dobu 15 minut. Nálev na okurky dělám výhradně z v obchodě koupeného nakladače. Zelí je dobré a křupavé.Přeji ti dobrou chuť. Naďa

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]