DIA marmelády

Od: Datum: 16.06.16 06:22 odpovědí: 9 změna: 17.06.16 00:26
avatar

Dobrý den, milí rádcové,

ráda bych si letos uvařila DIA marmelády či DIA džemy. Z jahod a pak i z višní. Možná v sadech seženu i hodně zralé nestandardní broskve na svaření.

S cukrem je vaření marmelád snadné. Jak na to ale pro diabetiky? Prý se prodává želírovací cukr pro diabetiky, neviděla jsem ho ale nikde.

Jaké sladidlo bych měla použít místo cukru? A kolik? Cukr právě tu marmeládu "podrží", a zahustí, proto nevím, čím jej nahradit. Ani z receptů na netu jsem nebyla vůbec moudrá.

Pokud snad máte osvědčený recept s nějakým sladidlem, kde je marmeláda chutná a pěkně zhoustne, podělte se, prosím. Pomohli byste nejen mně, ale podělila bych se o výrobky i se svou 84 letou matkou, která je těžký diabetik na inzulínu. /ale pěkně mlsná ;)/.

Předem děkuji a jedu na ty jahody! :) Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 16.06.16 08:49
avatar

Bez diaželírovacího cukru marmeláda nezhoustne. Takže u nás se zavařuje jen s tímto Doporučuji si ho objednat aspoň přes internet, když není nikde k mání v kamenném obchodě. Zkušenosti ale mám jen s červeným a černým rybízem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.06.16 10:04

Už jsem to tup psal několikrát - naučte se číst etikety a počítat si sacharidy (nejen cukry) do daného denního jídla. U uvedeného želírovacího cukru pro diabetiky zjistíte, že na 100g obsahuje: sacharidy 97g z toho cukry 95g!

Takže v tom 250g balení je 237,5g cukru resp 242,5g sacharidů!

Jestli chcete diabetikovi udělat marmeládu, tak zvažte všechny položky a sečtěte jejich sacharidy, pak zvažte celý uvařený kastrol, vydělte to a zjistíte kolik má marmeláda sacharidů a započítejte mu přiměřenou dávku do diety. Ideální je snížit potřebné množství cukru použtím kvalitnějšího ztužovadla (3:1) potřebující menší množství cukru

Diabetici pro zjednodušení počítají v tzv výměnných jednotkách (VJ). 1VJ je 12g sacharidů a ty obsahuje zrovna 12g cukru nebo 160g jahod, 120g broskví, 110g meruňek, 100g třešní, višní nebo jablka, ... ale i 25g pečiva, 75g masa, květáku, smažáku nebo čehokoliv smaženého v trojobalu, ... další najdete v tabulkách na netu.

Takže když do marmelády dáte 1000g jahod, 350g cukru a gelfix 3:1, tak budete mít v hrnci 6,2VJ z jahod (1000/160) a 29,1 VJ z cukru (350/12) + asi nějaké sacharidy z gelfixu. Odhadnu, že z toho získáte cca 1500g marmelády, která bude mít cca 36VJ (6,2+29,1+gelfix).

1VJ vyrobené marmelády tak bude mít cca 41g (1500g/36VJ) resp 41g marmelády bude mít 12g sacharidů. Pro srovnání s kupovanými - 100g naší marmelády bude mít cca 29g sacharidů (kupované mají 60g a víc).

A když má diabetik k večeři přidělené 4VJ, tak si může dát jednu housku (50g=2VJ), 20g marmelády (0,5VJ), a třeba 150g jablka (1,5VJ) .

Diabetik 1.typu si to může dát zcela bez obav kdykoliv. Diabetik 2.typu jako zpestření (možná po poradě s diabetologem), ale zásadně by mu to uškodit nemělo, protože ta 20g porce marmelády obsahuje jen 0,5VJ tedy 6g sacharidů, z nichž je ještě část fruktóza z ovoce a zbytek cukr. Ten cukr by teoreticky šel nahradit sladidlem nebo stévií, ale možná to zkazí chuť a možná se to bude kazit, ale bacha i tak to bude obsahovat sacharidy z ovoce, tedy fruktózu.

Zapomeňte na nesmyslné DIA výrobky a naučte se počítat sacharidy a sestavovat jídelníček.

... a diabetik 1.typu a 2.typu se nerozlišuje podle toho jestli si píchá inzulin nebo bere prášky.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 16.06.16 16:54
avatar

Svatá pravda, není co dodat. Snad jen to, že já diabetička, dělám džemy normálně s cukrem, ale nepřežírám se jimi. Namažu si občas na chleba jen slabou vrstvičku a cukr je v pohodě.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.06.16 17:27
avatar

Tondac, vy máte který ten typ diabetu?


doplněno 16.06.16 18:46:

No jo, Tondac. V něčem máte pravdu, ten cukr až tak nevadí (v rámci diety ovšem, omezeně a vyjímečně) u diabetu u I. typu. Ale diabetik II. typu by se užívání cukru měl zcela vyhnout. A to tady vůbec nezaznělo a diabetici II. typu pak mohou mylně nabýt dojmu, že si cukru mohou užívat, co libo, a nic jim nehrozí. A to není pravda.


doplněno 16.06.16 20:56:

Tondac a vy máte nová scripta? Lépe řečeno, jste MUDr.? A nemám ten pocit, že si diabetik I. typu může dát cukru, co hrdlo ráčí. Alespoň u nás doma to tak nefunguje. Vždy je to nutné vyvážit jednotkami inzulinu, což diabetik II. typu na prášcích udělat nemůže, a v tom je ta zrada. Tuhle mi jeden vyprávěl, co na pitevně viděl uřezaných diabetických končetin s gangrénou...z čeho to tak ti diabetici měli?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.06.16 18:15

Já zatím žádný, ale jedno dítě má DM 1.typu a ona ta edukace v diabetických centrech je trochu na jiné úrovni než u obecního diabetologa.

Navíc když jde o dítě, tak Vám není líto času stráveného hledáním možností, jak mu ten život trochu osladit.


doplněno 16.06.16 19:46:

Já jsem ale psal, že diabetik 2.typu si to může dát jako zpestření (možná po poradě s diabetologem).
Uvedený diaželírovací cukr podle složení také obsahuje cukr.

Ale pro ty jedničkáře asi máte stará skripta, protože diabetik 1.typu si to může dát zcela bez obav kdykoliv.
Jedničkář nemá problém s cukrem, ale s inzulinem. Prostě mu imunita zabíjí betabuňky v kterých se inzulin tvoří a je třeba ho do těla dostat jinak. Ale vnímavost k inzulinu je stejná jako u zdravého člověka. Ty dvě nemoci jsou úplně jiné a pro jedničkáře by bylo lepší, kdyby se to jmenovalo úplně jinak.

Snažím se upozornit na to, že většinová společnost si myslí, že DIA výrobky jsou pro diabetiky bezpečné a můžou si jich dávat kolik chtějí. Nebo jim doporučí slaný dort plný sachariů z mouky, případně chipsy, které ve 100g obsahují 50g sacharidů.
Podle mě je DIA obchodní trik na sajrajt plný ztužených tuků a je lepší se naučit počítat svoji dietu a občas zařadit něco kvalitního. Toť vše.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.06.16 19:04
avatar

Nojo Eulálie, ale Jaga tu marmeládu uvařit chce a já si myslím, že má Tonda velkou pravdu. Protože jinak bychom museli napsat, aby na veškeré marmelády Jaga zapomněla. Prostě její babka je mlsná a marmeláda bez cukru nejde upeldat. Tak bych se řídila radou Tondy a babce nemazala centimetrovou vrstvu na chleba, ale uvážila bych množství marmelády pro denní spotřebu. Zrovna doma také vařím jahodovou. Přece ty jahody nevyhodím a mražené mi nechutnají, pouze v podobě zmrzliny. A tu už jsem si udělala do foroty.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 16.06.16 21:01
avatar

Suzy, mně je to celkem jedno, ať si klidně každý se svým zdravím dělá, co se mu líbí. Jenže - cukrovka nebolí, ale tiše zabíjí toho, kdo dietu nedodržuje. Ono se řekne, dám si trošku něčeho s cukrem, ale ten diabetik (pokud si neměří pravidelně hladinu cukru v krvi), tak nevím, že se mu cukr v krvi zvýšil nad 15 jednotek, že to má takto zvýšené pořád a že se mu kvůli tomu ničí cévy, ledviny apod. Diabetik na inzulínu je si schopen zvýšený cukr snížit připichnutím jednotky inzulínu, diabetik na práškách nikoliv...


doplněno 17.06.16 07:44:

Pro Tondac: DM1 i DM2. Proto mám srovnání... Kromě toho, vy máte DM1 u dítěte, tam se to chová trochu jinak... O proužcích mi nemusíte nic vyprávět, vím kolik stojí a kolik se do toho dá ročně peněz navíc mimo těch, co jsou na pojišťovnu. Můj diabetik DM1 je disciplinovaný, dietu držící a pravidelně několikrát denně si měří glykémii... před jídlem, po jídle. Nesladí, cukru se vyhýbá, protože jakýkoliv cukr mu enormně zvedá cukr v krvi, takže jen při nižší hladině v krvi si může dovolit kousíček cukru. Hypoglykémii rešíme užitím medu, máme to to vyzkoušené, že to nejrychleji zabere...Pokud je diabetik na inzulínu, může si upravovat jednotky tak, aby si udržoval hladinu cukru v krvi jakž takž na dobré úrovni. Ale diabetik II. typu na práškách tuto možnost nemá. Když se mu zvedne cukr vysoko, prášky to nesrazí ihned dolů... proto by diabetici II. typu se výrobkům s cukrem měli zcela vyhnout. Slepota, špatný stav cév, selhání ledvin, nohy s gangrénami za to opravdu nestojí. Bohužel, lidem se toto nevysvětlí, jak jsem psala, diabetes mellitus nebolí. Ale napsat, že diabetik si může jíst cukr v rámci diety, jak se mu zlíbí... to bych si tedy nedovolila. Každý má jinak cukrovku kompenzovanou, navíc vy ji máte u dítěte, takže to je zase jiná věc. Tak asi tak. Máte vůbec pojem o tom, co dělá v těle vysoká hladina cukru v krvi - tedy z lékařského hlediska z pohledu patofyziologie?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.06.16 00:26

Elulalie, doktor nejsem, ale troufnu si neskromně tvrdit, že mám o DM 1.typu lepší znalosti než 3/4 zdravotníků (ne diabetologů). To není nic proti nim, oni musí znát milion jiných věcí a mě trápí jen tahle jediná. A proto pročítám různé knížky, publikace a hledám novinky o léčbě.
Nikdy jsem nepsal, že DM1 si může dát cukru co hrdlo ráčí, ale že se má naučit počítat sacharidy a sestavovat jídelníček. Automaticky počítám s tím, že si diabetik pravidelně měří glykemii a že si nebude dávat marmeládu, když má vysokou hladinu cukru. Neškodí ten samotný cukr ale jeho zvýšená hladina v krvi a způsobuje vše, co uvádíte.

Jestli se nepletu, tak diabetik na prášcích má ze zdravotního pojištění nárok na směšných 100 testovacích proužků do glukometru, 2x denně na inzulinu na 400 proužků, min 3x denně na inzulinu 1000 proužků a děti a těhotné min 3x denně na izulinu na 1800 proužků.

Syn se měří 5-10x denně podle toho, kolikrát zrovna cítí hypoglykemii. Za rok spotřebujeme kolem 2500 proužků. Takže dokupujeme kolem 700 proužků ročně, které nás při ceně 50ks za 400Kč vyjdou na cca 6tis ročně.
Nejsem zastánce připíchávání, ale zařazování kvalitních chutných potravin v rámci diety.
Kromě 5-10x vpichů denně do prstů při měření si syn 4x denně píchá inzulin a 6x denně počítáme a vážíme dávku jídla podle nastavených výměnných jednotek pro dané denní jídlo.
Když má k obědu 150g řízku v trojobalu (2VJ) a 130g brambor (2VJ), tak už si žádnou dobrotu nepřidá. Když má přírodní maso (0VJ) a 130g brambor (2VJ), tak mu zbyde 1VJ třeba na nanuka mrože a 1VJ třeba na 160g jahod.
A když má hypoglykemii, tak se řeší rychlým hroznovým cukrem, který prodávají v lékarně jako lék a kde 4bonbony jsou většinou 1VJ.

O kvalitě kompenzace vypovídá tzv glykovaný hemoglobin (dlouhodobý cukr) a syn ho má většinou kolem 45. Když mu nezařadíme do jídelníčku nějaké dobroty, tak bude hřešit potají a bude na tom ve výsledku podstatně hůř. A podobné to asi bude s našimi rodiči nebo prarodiči.

Důležité je pochopit, že průmyslové diapotraviny nejsou řešením. Píšete, že dáváte do marmelády diaželírovací cukr, ale asi nevíte, kolik má ten výsledný produkt sacharidů a nemůžete ho správně započítat do diety.

Vy máte v rodině DM1 nebo DM2 na inzulinu?


doplněno 17.06.16 10:59:

Elulalie, píšu, že si DM1 může dát cukr kdykoliv, ale ne jakékoliv množství - musí ho započítat do jídelníčku a opakuju, že DM2 by se měl poradit s diabetologem. A když se pravidelně měří, tak pozná, jestli mu to škodí nebo ne a podle toho by se měl rozhodnout.
Pokud má Váš DM1 problémy s reakcí na cukr, tak má asi i nějakou další komplikaci, možná způsobenou tím, že nebyl za mlada správně kompenzován. Vím, že za socíku se doma musely vyvářet jehly, stříkačky a hlavně hladina cukru v těle se té době doma zjišťovala až z moči, takže před tím už pěkně dlouho cukr koloval v krvi a škodil tělu. Představu o působení hyperglykemie na tělo mám, ale nevím, co mi tím chcete sdělit.

Rozdíl mezi dětským DM1 a dospělým DM1 může být tak v tom, že dítě ještě může být v remisi, ale to u syna po 3letech už asi bohužel nehrozí. Samozřejmě je ve vyšším věku větší pravděpodobnost dalších nemocí, jejichž vznik ale nesouvisí se správně kompenzovaným DM1.

Jak dlouho už tu DM1 má a od kolika let?

Píšete, že DM2 by se měl cukru úplně vyhnout. Jak tedy doma Vašim DM1 a DM2 zařazujete do jídelníčku tu marmeládu z želírovacího cukru (podle výrobce vhodného pro diabetiky)?
Čím dalším jim ještě zpestřujete jídelníček?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zirafka
Datum: 16.06.16 20:17

Džemy vyrábím už 30 let. Dříve žádný želírovací cukr nebyl a ani dnes ho vůbec nepoužívám. K cukru krystal přidám dle návodu pouze Pektogel. Dávám poloviční množství cukru a přidávám umělé sladidlo koupené v Penny. Na závěr přidám pouze malé množství kys. citronové. Nikdy se mi nestalo, že by mě džem nezhoustl, dnes jsem dělala jahodový, chystám se na meruňkový a angrešt s rybízem.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.