Rybízovo-jahodová šťáva

Od: Datum: 15.06.16 06:39 odpovědí: 7 změna: 16.06.16 22:51

Chtela bych udelat stavu ze ZMRZLEHO rybizu a jahod nasledujicim zpusobem. Rozmrazene ovoce bych lehce povarila s vodou a cukrem ( na 1000 gr ovoce dat 400 gr cukru a 100 ml vody). Pak bych vymackala pres starou uterku a stavu nalila do sklenic a sterilovala 20 minut na 85 stupnu.

Mohu misto klasickeho cukru pridat cukr hnedy?

Nepridavala bych zadnou kyselinu citronovou.

Po sterilovani mam sklenice otocit dnem vzhuru az do vychladnuti, jako napr. okurky?

Stavu jsem jeste nedelala, proto se ptam .


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 15.06.16 07:01
avatar
Občas dělám sirup. Ve vašem postupu bych vynechal vodu, tu tam doplníte až při spotřebě. Určitě vodu navíc nepotřebujete skladovat a redit tím cukr a jeho konzervační účinek.
Když už ji budete jednou vařit do varu, tak bych ji nakonec nechal krátce zavřít ještě na konci, hned dal do sklenicek, zavřel a dnem vzhůru. Po 5min otočit zpět. Doporučuji klasické sklenice na marmeládu nebo med. Nejsou tak estetické, ale jsou spolehlivější.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: veronica
Datum: 15.06.16 08:44

Cukr je lépe dát až do hotové šťávy, jinak ho hodně zůstane v odpadu. Do šťávy dejte alespoň 35% cukru - hmotnost šťávy vynásobíte číslem 0,538 a vyjde hmotnost cukru. Jinak sirupu je jedno, jestli ho dáte dnem nahoru nebo ne. Tam není potřeba nic promíchávat nebo sterilizovat víčko, když zavařujete klasickým způsobem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.06.16 10:35
avatar

Zmrzlý rybíz dám ve skleněné míse do mikrovlnky atak dlouho,až pustí šťávu.Stačí tak 7 - 8 min na 1 kg.Pak ho přepasíruji přes hustší síto a šťávu zpracuji přidáním cukru.Ohřívám znovu v MW protože tam je tepelné namáhání mnohem menší,než na sporáku.Horký sirup naleju do sklenic s víčkem.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.06.16 11:52
avatar

Dobrý den, dá se takto prosím zpracovat i jiné ovoce na šťávu? Popřípadě čerstvé nezmražené? Děkuji za info ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 16.06.16 22:40

Ovoce prosypat cukrem zasyrova. Nechat déle, pustí šťávu. Pak prolisovat a zavařit jako kompot. Počítejte s tím, ze rybíz želíruje a může šťávu zhustit. Ale to nemění chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 16.06.16 22:48

Někdo psal, že je škoda vyhodit proslazený odpad /slupky a zrnka/. Tak tuhle hmotu propláchněte malým množstvím vody, pak ji slijte do sklenice a vypijte ten zdravý nápoj.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: balzerka
Datum: 16.06.16 22:51

Někdo psal, že je škoda vyhodit proslazený odpad /slupky a zrnka/. Tak tuhle hmotu propláchněte malým množstvím vody, pak ji slijte do sklenice a vypijte ten zdravý nápoj. Cukr hnědý asi ano. Má trošku jinou chuť, pokud je opravdu třtinový. Obracím jen sklínky s džemy, kompoty a šťávy ne.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.