Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jídelníček pro seniory-pomoc

Od: marecek® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den všem rádcům,

nevím, zda jsem otázku umístila správně...

sestavuji jídelníček pro seniory v našem domově, chci aby to bylo pestré a vyvážené, ale už mi nějak docházejí nápady (podílejí se i klienti). Většina oblíbených jídel se opakuje, ale ráda bych zařadila něco, co nás nenapadlo a vás ano.

Takže vás chci poprosit o tipy na nějaká jídla, včetně polévek, která jsou vhodná pro starší lidičky (70-90 let věku)

:)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Co si pamatuji, tak staří lidé mají problémy se zuby, pokud je ještě mají a kousání masa je pro ně problém.

Proto se má zařazovat více mletého masa, aby živiny lépe využili a snědli i dostatečnou porci jídla.

Tenkrát jsem narazila na haši. Vím, že někomu se bude zdát tento pokrm divný, nevábný, já jsem jej ale milovala právě pro jeho snadnost při konzumaci.

Recept asi nemusím přesně dávat, najdete si jej. Jedná se uvařené maso ve vodě /vlastně ovar/ a to potom namleté s kořením a zahuštěné strouhankou. K tomu vařené brambory, případně bramborová kaše.

Také jsou dobré dalmátské čufty, nebo plněné papriky. Opět maso mleté a není těžké je rozžvýkat.

Pokud budete dělat šunkofleky z uzeného masa, pamatuji si, že do flíčků /nudlí/ se toto též maso namlelo, s těstovinou zapeklo a zalilo vejcem s rozšlehaným mlékem, nebo jak co používáte.

Připomínám rajskou polévku, mrkvovou, hráškovou, brokolicovou, hrstkovou, z vaječné jíšky - tuto měla moje babička velmi ráda.

doplněno 04.07.16 13:12:

Holandský řízek /mleté plus sýr, někdo dává smetanu/, nebo zahradnický řízek /mleté plus mrkev a hrášek/.

Bramborové šišky s osmaženou strouhankou a máslem, nebo s mletým mákem a cukrem.

Dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou, žemlovka s tvarohem nebo jablky.

hodnocení

Pohanko děkuji, ano mleté maso je náš evergreen a haši mám v plánu, ale stále ji odkládám, nejsem si jista,

jestli by ji kuchařka zvládla tak, jak má chutnat. Nikdy ji nevařila.

doplněno 03.07.16 19:13:

...čufty si píšu, díky*palec*

doplněno 04.07.16 20:32:

pohanko, děkuji za další nápady:)většinu už měli, ten karbanátek se zeleninou je bezva nápad, obecně se mi moc nedaří aby jedli zeleninu, nemusí ji, ale takto by to šlo.

hodnocení

2x

Staří lidé vzpomínají na své dětství a mládí. Tehdy se žilo a stravovalo velice skromně. Takže, pokud starý člověk není diabetik, vím, že ujíždí na žemlovce, jahelníku se sušenými švestkami, lívanci, smažených vdolcích...Chutné jsou i slané vdolky pečené, sypané mákem, jako zakousnutí k nějaké vydatné polévce. Babička milovala zvláštní pečivo "Boží milosti". Musela jsem je dělat každý týden.

Jinak, známý pán /už mezi námi není/ pokaždé vychvaloval "házedlo přes bidlo". Byly to prý vařené nudle s vařenými bramborami, nějak ochucené. A také grenadýrský marš. Tam se přidávaly škvarky. Nebo šoulet - vařený hrách s kroupami. Tahle jídla byla pro staré lidi vzpomínkou na jejich dětství.

Já vzpomínám třeba na babiččinu nádivku. Byla z rohlíků, vajec, uzeného na kostičky a dalších přísad. Lilo se to na vymazaný plech, po upečení do růžova se to krájelo na čtverce. K tomu se přikusovala sterilovaná okurka. Bylo to moc dobré. Nebo pečínky. Menší brambory rozkrájet na půlky, upéci na plechu, nasypat do mísy, promíchat se solí, máslem a prolisovaným česnekem.

Jenže podobná jídla pomalu mizí a módními se stávají úplně jiné, zvláště zahraniční kuchyně. Dejte stařečkovi místo buchet "honzovek" nějaké ty cu/p/cáky či chésecáky. Bude na to koukat divně a toužit po bramborových plackách s povidlím. Zato mladí si pošmáknou. I jídla se prostě mění.

Ovšem některá stará jídla dají velkou práci. Nasmažit třeba pro 50 stařečků lívance či vdolky, to není legrace. Je to hodně pracné. Jaga.

hodnocení

Děkuji za vyprávění a inspiraci.

hodnocení

0x

Moje babička miluje moji cizrnovou polívku. Den předem namočním, pak hodinu vařím s majoránkou nebo saturejkou a trochou soli, pak rozmixuju. Voní jakoby masově a dodá bílkoviny :) bývá dost hustá, je třeba se naučit kolik cizrny na kolik vody, ale taky se dá vždycky naředit. K ní můžete podávat opečené houstičky - těm, kteří to ještě zvládnou :) a ti druzí si je nasypou do polévky :)

doplněno 03.07.16 19:52:

Jestli nezachutná, tak už nevím co :-D u nás se po ní může utlouct i moje vybíravá neteř, a ta fakt nesní jen tak něco :-D ještě dodám, rozmixujte ji do hladka - jak to jen půjde - někomu ty kousíčky nechutnají, třeba já je nemusím. I čočkovku si mixuji do hladka, a to úplně. Vypadá to fuj, ale pro mě podstatný aspekt jídla.

doplněno 03.07.16 22:21:

No a jestli si chce kuchařka trošku povařit víc, tak můžu doporučit matostavu.cz/... Jsou výborné s římským salátem a rajčátky. Té čočky nedat moc, jsou pak moučné. Já přidala i jáhly.

A když už jsme u jáhlů, mamka dělala nedávno jáhlový nákyp. Jako rýžový, s kompotem. Dá se i ke svačině.

hodnocení

Děkuji, cizrnová ještě nebyla, zkusíme ji, uvidíme zda zachutná, někdy je to docela problém zavděčit se všem. Vařím ji doma trochu jinak a taky nám moc chutná.

doplněno 03.07.16 22:07:

Jojo, doma taky mixuji, nebo pasíruji, je pěkně hedvábná, do talíře přidávám kapku dýňového oleje a to je teda dobrota:)

hodnocení

Placičky bych si dala s chutí, ale klientům bych je asi nezkoušela dát. Odmítají cokoli neznámého, neuspěla jsem ani s kuskusem a pohankou*nevi*

april87*

Kuskus jsem dávala do plněných paprik místo rýže a pohanku dávám třeba do bramboračky nebo do karbanátků. Snažila jsem se starouškovi vpašovat někam, kde si toho nevšimne. Porci kuskusu - jako přílohy - by nám také nesnědl

No jéje *sok* já to asi dost beru podle své babi a ta tyhle všechna zdravá jídla moc ráda. S tou pohankou se teda nedivím, mně smrdí :-D (občas s ní lehce zahustím čočkovku, poznat není a je to mňam) ale kuskus mi moc chutná. Dělám si jej s tunou zeleniny, taková spíš zelenina s kuskusem než naopak. Hrášek, špenát, kukuřice, paprika, fazolové lusky a trocha kuskusu se zeleninovým bujónem - nedali by si to třeba ke kaši? Podotýkám, že kuskus jím jen celozrnný, je tužsí, pevnější, ten normální je taková divná blemcavka...

hancule*
hodnocení

0x

Dobrý den,pane Marečku,ve vašem domově máte seniory,tzn. klienty s různými dietami,dietními omezeními,nesnášenlivostí vůči některým potravinám apod.Doporučuji jedině obrátit se na nutričního terapeuta a vytvořit celodenní a týdenní jídelníček.Nejde jen o ,pestrost, menu,ale o nutričně vyváženou stravu,speciálně pro určitý věk.Máte-li zájem o poskytnutí vzorku takového jídelníčku,kontaktujte mě vnitřní poštou.Napíšu více. .

hodnocení

Dobrý večer hancule, jediná dieta u našich klientů je diabetická, takže zatím to není tak složité.

Každý mnou navržený jídelníček schvaluje sestra k tomuto pověřěná, každopádně se ozvu, ráda se dozvím více.

Děkuji

P.S. jsem paní , jen mám takovou přezdívku:)

hodnocení

0x

Udělejte anketu mezi klienty. Co by si dali, na co mají chuť. Dozvíte se, co by rádi jedli, co znají z mládí, co jim chybí, o čem se jim zdává. My si můžeme myslet co chceme, ale jejich přání může být naprosto jiné. ;) Jen bych se přimlouvala za to, abyste maso, zvláště pak hovězí, namleli. Klidně na velké šajbě a každý aby dostal kopeček, podle váhy. Jednou, v nemocnici, mamka nic nejedla a já jsem jí domlouvala. Řekla: Schválně zkus, jak je to maso tvrdé. Nepokoušu ho. A ikdyby bylo měkké, neukrojím ho. Těmahle rukama určitě ne. *plac*Ve školce jsem si vyžádala kolečko, na kterém krájíme brambory do salátu. Stroupla jsem si ke kuchařkám při výdeji obědů a vejce jsem kolečkem prohnala. Na svou zodpovědnost, prý se to nesmí. Děti nenechaly ani kousíček, ikdyž dříve vracely. Myslím, že starouškové by toto také přivítali.;)Navíc, někdo jí na posteli nebo v pozici, kdy příborem nemůže manipulovat.

Marečku, ale je to moc dobře, že se takhle zajímáte, že chcete udělat radost. Že nejste lhostejní. *pusa*

doplněno 04.07.16 11:01:

Marečku, máte skvělý přístup ke starým lidem.*pusa* Až já, jednou, budu muset, protože nebudu chtít být na obtíž dětem, moc ráda bych se setkala s takovým přístupem. Prozatím se toho děsím, protože vím, že je to konečná. *kafe*

hodnocení

Dobrý den babi, ano ve většině receptů maso meleme s kuřetem není problém, ani dušená vepřová plec na mnoho způsobů.Těm co se hůř kouše se jídlo upravuje a ti co už to nezvládají ošetřovatelky krmí.

Anketa už proběhla, hodně jídel jsem použila. Ale pobavilo mě,že tam starouškové napsali třeba kachnu, nebo biftek*smich*

Vždycky se strašně těší na řízek, ten by mohli pořád. Mám radost, když se na mě smějí a říkají jak jim chutnalo:)

sebod*

Marečková, jsi úžasná *palec*

hodnocení

*hi*já ani ne, ale ty holky co se o ně starají 24 hodin denně, klobouk dolu, ale i tak mě těší, když vidím jak se těší na jídlo, které si sami vymysleli.

april87*

Neodpovím na otázku, což se zde v podstatě nesmí, ale i já si myslím, že jste skvělá a celý Váš tým též *palec* My jsme umístili dědu do DD po 3 třech letech domácí péče o ležáka z alzheimerem, kdy už to bylo pro nás neúnosné. Sice je v DD čisto, ale péče rozhodně není taková :( Děda špatně polyká (jeden čas měl sondu do žaludku), navíc jí v posteli a má špatnou motoriku, tak mu často nedají polévku, aby se nepobryndal a nemuseli převlékat, často nejí, protože neukousne... Žádali jsme třeba, aby mu odkrajovali kůrky chleba apod., ale záleží na směně, leckdo se nenamáhá - jíš, nejíš, tvoje věc. Jsme vděčni, že máme DD v místě bydliště a tedy jsme tam denně a tak aspoň nosíme z domu mixované ovoce, kousek masa atp. To vše za 24.000,-/měsíčně. Je mi smutno a zároveň mám radost, že je to někde jinak.

doplněno 05.07.16 10:00:

Nakonec přidávám jídla, která byla u nás NEJ - palačinky (dělávali jsme s tvarohem, kvůli bílkovinám), tvarohové knedlíky s ovocem, omáčky - rajská, koprovka s vajíčkem, houbovka, guláš (maso hoodně povařené), bramborová polévka a bram. placky (ne bramboráky, ale takové ty jak se pečou na sucho), zapečené brambory a těstoviny (většinou s mletým), rizoto (to klasické "z jídelny", ne italské krémové), silné vývary se zeleninou

hodnocení

Když tohle slyším, tak je mi strašně smutno :(

U nás kůrku odkrojíme a těm co špatně koušou dáváme někdy i dvě polévky denně, každou jinou.

Děkuji, za další tip na jídla.

Ať se dědovi daří pokud možno dobře.

hodnocení

0x

Dobrý den. Přidám pár jídel, třeba se budou hodit:

Květák na všechny způsoby – polévka, mozeček, obalovaný, dobré jsou i květákové placičky, jsou nadýchané a křehoučké.

Dále mne napadá třeba lečo, nudle s mákem, krupicová kaše, francouzské brambory, škubánky (někdo rád s mákem, někdo slané opečené), rizoto, sekaná, kabranátky. Anebo třeba i játrová omáčka s rýží nebo knedlíkem.

doplněno 05.07.16 13:03:

Babi z Ov já dělám takto: Rozeberu květák na růžičky a uvařím v osolené vodě. Scedím a rozšťouchám ho vidličkou na kaši. Přidám 3 žloutky, hladkou mouku a nakonec ušlehaný sníh ze tří bílků. Promíchám a pak smažím malé placky na oleji. Tím sněhem jsou právě krásně nadýchané a lehoučké.

doplněno 12.07.16 20:05:

Tak to jsem opravdu moc ráda. Děkuji za zprávu, že chutnalo!*palec*

Kapičko, dejte recept na květákové placičky, prosííím. Dělala jsem je několikrát a byl to smutný příběh. O lehounké placičce nemohla být ani řeč. :-D

doplněno 05.07.16 09:47:

Marcelko, četla jsem tvé vyprávění s velkým zájmem. Jen si nejsem jistá jestli ti lidé, kteří v domovech jsou, jsou až tak staří. Budou tak v mém věku. Jééééžiši! Fakt jsem stará! Čas od času se vyděsím, když si to uvědomím. *plac**zed* Jídla, o kterých píšeš, znám z vyprávění svých rodičů a babiček. Vlastně jen stařenky. Ne že bych s tebou nesouhlasila, jen jsem se zase lekla. Šla jsem se kouknout do zrcadla a je to tak! No, babka! Co bych chtěla! :(

doplněno 05.07.16 15:36:

Kapičko a Naturfrago, děkuji vám. Už se na to těším. Květák je na trhu parádní. Já dávala strouhanku, celé vajíčko a česnek. Tak jo, to bude tím sněhem a moukou místo strouhanky. Udělám, z poloviny květáku. Nechám na druhý den. *palec*Druhou polovinu, po zcezení dám na talíř, zasypu strouhaným sýrem, vysokou vrstvou a opraženou strouhankou a také kousky másla. Přikryju druhým talířem a nechám ten sýr roztopit. Se salátem je to paráda. Miluji to.

Babko, pokud byste chtěla ty placičky vyzkoušet ještě jinak, tak já dávám hrubou mouku smíchanou s kukuřičnou krupicí a květák vařím jen chviličku (minuta, dvě stačí), aby byl ještě křupavý. Přidávám čerstvou petrželku a muškátový oříšek. Ale jinak má Kapka pravdu, že nadýchanost dělá sníh.

hodnocení

Taky udělám vaše placičky, takto je neznám. Už se těším.

Kuchařům, co vaří klientům, recept předám. Děkuji.

hodnocení

Kapičko, dnes jsem k večeři dělala placičky dle vašeho receptu, byly vynikající !

Přidala jsem do hmoty trochu čerstvě drceného kmínu a česneku, k tomu salátovou okurku s kysanou smetanou a koprem a nové brambory. Mňam*palec*díky za inspiraci. M.

hodnocení

0x

To přece nezáleží na stáří,mně je 70, ráda vařím, ráda jím, chutná mi spousta věcí stejně jako zamlada, jen člověk musí v ktomto věku jíst méně

hodnocení

0x

Ono záleží ,,jak na tom jsou lidi zdravotně a dle toho se zařídit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]