Nejste přihlášen/a.
Dá se zmrazit uzené? Vím, dá. Ale bude po nrozmražení jedlé?
Uzené maso domácí (domácí prase i udírna), mrazím a zavařuji, mrazím celý kus i plátky a pak když příjde nečekaná návštěva je co podat. Blešíku, klidně zamrazte i koupené.
Když jsme ještě měli prasátka, měli jsme dva velké mražáky - v zimně se zabíjelo, do podzimu se jedlo (pokud se to nerozdalo dřív). Nikdy si nikdo nestěžoval, že by uzené či jiné pochutiny z mražáku byly nejedlé. Každý mlaskal a pochvaloval
To jsme mívali taky, i jelita a jitrnice, ale ty se asi snědly nejdřív. Jinak jsme tučné nejedli, tedy ani nemrazili. Tak já fakt nevím, to co psali, že se nemá zmrazovat tuk, se mi potvrdilo, možná záleží i na kvalitě mrazáku, ale my máme kvalitní se Superzamražením a přesto se ty párečky jíst nedaly.
Normálně mrazím špek a je voňavý i po rozmrazení. Vůbec jsem nezaznamenala rozdíl. Mrazím v pulťáku. Ty párečky asi nebyly nic moc ani před zmrazením. Párky teda nikdy nekupuji a ani nemrazím, tak nevím.
suzymon - Já musím nakupovat na týden dopředu a to bychom neujedli, tak dávám párky normálně mrazit, ale brzy se snědí. Ten případ, o kterém jsem psala, se stal když jsem vezla 3 kg párků k rodičům, protože nás tam mělo být hodně, ale matka koupila párky taky. Protože to byl mimořádný druh, který se u nich neprodává, tak se rozhodli je uchovat a že z nich budou postupně ubírat jen pro sebe. Takhle to dopadlo. Řekla bych, že se zkazily v autě, i když byly v chladícím boxu na ledu, ale ty, které zůstaly doma v mrazáku, dopadly stejně. Tak buď byly špatné už na krámě, nebo se fakt zkazily díky tomu špeku v nich. Nevím. Ale četla jsem, že tučné maso a špek se nikdy správně nezmrazí, když neobsahuje buňky vod, proto že se mrazit nemá. Z toho jsem odvodila, proč se párky v mrazáku asi zkazily. Můj otec už nechce z mrazáku ani maso. Tvrdí, že už to nemá tu chuť masa, že to hned pozná. Možná je to tím, že matka se v mrazáku často přehrabuje, nebo jim už tak dobře nemrazí, nevím. Ale starý je asi 7 let, to zas není tak moc.
Blešíku, špek (slaninu), uzený bok, mrazíme běžně i tlačenku, jitrnice, jelita...vytahuji jen takový kousek co se ten den sní, je jako čerstvé. Klobásy zamrazuji také, žádný super mrazák nemám, na chalupě pultový 30 let starý, doma šuplíkový.
Babička mé vnučky také zavařovala uzené a také klobásky. Z té polívky, která byla s masem, vařila uzenou omáčku nebo křenovou omáčku. Paráda!
To je paráda. Ale poté, co mi explodovaly, v autě, zavařené sklenice se zab
íjačkovou polévkou, nějak nemám odvahu experimentovat. To to raději sním, bez rizika. Ale musí to být dobrůtka.
Přesně tak, to je tím, že šunka obsahuje moc vody, po rozmražení vyteče a to co z šunky zbyde se šunkou nazývat nedá Domácí uzené také běžně zamrazuji, s kupovaným uzeným to je podobně jako s tou šunkou...vymrzne voda a je z toho "blátíčko"
Mrazil jsem Pražskou šunku - 96% masa a úplně v pohodě. Holt když si koupíte bezmasou šunku, tak se pak nedivte, že to je sajrajt na vyhození.
doplněno 10.06.16 15:42: Nic mi z toho nevyteklo, mela byste popremyslet co a kde nakupovat.A uzená vakuově balená krkovice je také bezmasá? Zamražovala jsem i uzenou Pražskou kýtu, z mého hlediska asi masa dost když je to kýta od kosti...a po rozmražení z toho prostě vyteče nezanedbatelné množství vody...Bezmasé sra...y nekupuji...kupované uzené je vesměs napíchané vodou, abychom zaplatili více na váze...
Nevím proč,ale předpokládala jsem,že je myšlené domácí uzené...nikdo snad nemrazí kupované,nebo ano?
Já miluji špek a bez něho neumím žít. Kromě kafe ho dávám skoro do všeho. Mívám ho na větší kousky v krabičce nebo krabičkách. Uzené, asi záleží jaké je. Myslím si ale, že v alobale by na mražáku mohlo přežít. Když už fakt nejde spotřebovat čerstvé.
Já jsem několikrát vyhodila špek, který byl v ledničce. Nezasmrádnul jako maso, ale zkysnul. Smrděl jako stará pomyjová hadra. Tak ho mívám v krabičce na mražáku. Ale ne kus, kila, jen kousek, tak na 5-10 použití. Nikdy jink, už po mnoho let.
Špek bych se teda bála dát na mrazák, píšou v příručce, že tučné se do mrazáku dávat nemá, že se to pořádně nzamrazit nedá, protože neobsahuje vodu, jako svalovina. Sama mám špatné zkušenosti, zmrazovala jsem tenké párky (čertíky), které obsahují dost tučných kousků a vyhodili jsme je, bylo to asi žluklé, i když zmrazené. Pak se mi to povedlo ještě s nkouskem tučného masa ma už dávám jen libové zamrazit.
Babko, to je jistě užitečná rada pro všechny, krřomě mně. Já špek vůbec nepoužívám. Co na tu nezřízenou spotřebubu špeku říká Váš cholesterol? Můj narůstá i bez něj!
Nooo, zas až tak vysoká spotřeba to není. Když dělám 2x do týdne zásmažku na kousku špeku a ještě 2x něco, když zavřu oči a spočítám to, tak mi to příjde, že je to cca 10-15 dkg. Cholesterol mám vpořádku. Asi proto, že velmi málo smažím, to už je, abych měla smažené! A jiné tuky také zas až tak nemusím. Ani třeba pečený bůček nebo tak. A dobré trávení asi mám v genech (aspoň něco)
Babko, vycházela jsem z toho,"že ho cpete skoro do všeho", ale zřejmě máte v pořádku hlavně metabolismus. Budiž Vám přáno! Slanina dá všemu chuť. ale nemůže si ji hold dovolit každý.
Blesíku-cholesterol je dle mne hlavně strašák od lékařů!Osobně mi diabetolog nechal párkrát udělat i cholesterol-v tu dobu jsem se sádlu a máslu vyhýbal, tučné vepřové pkd možno taky včetně anglické,místo másla a dalšího jen "kolomaz jako je Perla,Rama atd-resumé? Vyšší cholesterol. Vyprdnul jsem se na tyto tuky-raději kousek másla nebo sádla,občas anglická (minimálně) stejně jako "dietní bůček" , drůbeží - krůtí a kuře docela hodně a vejce také docela hodně a ejhle cholesterol je najednou v normě!
Doktor mi řekl, že všichni diabetici by měli brát prášky na chol. povinněDiesel, no jo, podle Vás! Já měla ,cholesterol 8,5, když jsem prvně zaznamenala, že ho vůbec mám a to jsem si myslela, že jím docela zdravě, málo tuků, když tak olej, vůbec nejím tučné maso, hlídám si váhu i mám dost pohybu. Měla jsem rozhozený metabolismus, než mi právě konečně diagnostikovali cukrovku. Okamžitě prášky na chol. , po pár letech jsem je přestala brát, četla mjsem, že jsou škodlivější, než ten samotný cholesterol. A ten mi vylítl zase dost vysoko. Taky občas cíleně zhřeším a namažu si chleba máslem, místo Perlou, abych procvičila žlučník. Doktor mi řekl, že všichni diabetici by měli brát prášky na chol. povinně, že to nadělá menší škody, než když je neberou. Tak jsem je teď opět začala brát. Ničí to cévy a přitom to není cítit. ývalá tchýnhě na to zemřela, cévy ji začaly propouštět krev do těla. Nic se nedá paušalizovat.
Diesel, no jo, podle Vás! Já měla cholesterol 8,5,normální je přes3, když jsem prvně zaznamenala, že ho vůbec mám a to jsem si myslela, že jím docela zdravě, málo tuků, když tak olej, vůbec nejím tučné maso, hlídám si váhu i mám dost pohybu. Měla jsem rozhozený metabolismus, než mi právě konečně diagnostikovali cukrovku. Okamžitě prášky na chol. , po pár letech jsem je přestala brát, četla mjsem, že jsou škodlivější, než ten samotný cholesterol. A ten mi vylítl zase dost vysoko. Taky občas cíleně zhřeším a namažu si chleba máslem, místo Perlou, abych procvičila žlučník. Doktor mi řekl, že všichni diabetici by měli brát prášky na chol. povinně, že to nadělá menší škody, než když je neberou. Tak jsem je teď opět začala brát. Ničí to cévy a přitom to není cítit. Bývalá tchýně na to zemřela, cévy ji začaly propouštět krev do těla. Nic se nedá paušalizovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.