Nejste přihlášen/a.
Co dáváte do guláše, kromě masa a obrovského množství, do tmava, na sádle, osmažené cibule a papriky? Dáváte rajský protlak? Česnek? Majoránku?
Dostala jsem krásnou flákotu hovězí kližky. Snilo se mi o guláši. Mám už kostky masa, zatažené na hromadě osmažené cibule, dosypanou papriku a zalité. Posykává v papiňáku. Jen jsem si vzpomněla, kolik receptů jsem slyšela, četla, ochtnala. Jak guláš děláte vy?
Cibule s masem 1:1 a nebo maličko víc cibule. Odtáhnu s ohně a přidám dobrou papriku (sladkou a trochu pálivé), aby se rozpustila v tuku a zároveň nespálila. Přidám maso, promíchám, přidám pár kuliček pepře a 2-3 nová koření a na mírném ohni nechám dělat. Papiňák nemám a ani po něm netoužím. Nepodlévám, protože to není potřeba. Maso pustí dostatek šťávy. Teprve když se po čase voda vydusí, osolím, vylovím koření a po troškách podlévám pivem.
Ani protlak ani česnek a nebo majoránku nepřidávám.
Taky právě dělám guláš z kližky.
Já dávám sůl, pepř, papriku, trochu kmínu. Česnek a majoránku až ke konci. Nezahušťuji ničím. Taková obyčejná klasika... Jako přílohu máslové noky, ať není furt knedlík.
Jsem ráda, že kuchařka ve věku mé maminky (mamka je o dva roky starší, než vy), mi postup schvaluje. Já prostě u klasických jídel neexperimentuju a dělám je tak, jak jsem se kdysi dávno naučila doma.
Dobrý dem. K tomu co tam už dávate, já dávám ještě majoránku a česnek, ale jenom trochu. A pak ještě jednu feferonku posekanou nadrobno, když to chci pikantnější. Pokud jí nemám, tak trochu chili. Vím, že hodně lidí to děla v papiňáku, ale přestože máme dva, tak bych v něm guláš nikdy nedělal. Jde o to, vysmahnout ho tak 2x na tuk, a to se v papiňáku dělá těžko. Trvá to ale samozřejmě déle.
Mimo jiné česnek, libeček, sojovku...musí to mít říz.
4 babka z Ocelového města: V pohodě. Libeček ani sojovka se vzájemně nepřebijí, chuť zůstane od obou.
Děkuji. V bytě mám takovou vůni, že už mi škrundá v břiše a mám plnou pusu slin.
jh, jak děláte ty máslové noky? Prosím, dejte recept.
doplněno 05.06.16 16:33:venkov4ever, já mám ráda, když základní potravina hraje v jídle prim. Nemám ráda, když se v jídle přebíjí různé chutě. Ale proti gustu. . . Každý to máme jinak
Vždycky od oka.
Utřu máslo... cca třetinu až polovinu (podle počtu porcí), přidám 2-3 vejce, osolím, okmínuju, popráším polohrubou moukou (aby se lépe utřelo). A pak přidávám mléko a polohrubou mouku do požadované konzistence a množství. Pokud chci vykrajovat do vroucí vody lžící, dělám těsto malinko hustší. Pokud chci prohnat sítem na halušky, dělám řídší. Dneska proženu sítem, bo kecám tady.
Babčo. Neprovokuj. Já jsem už druhý měsíc ze zdravotních důvodů na velice tvrdé dietě.
Když jsme venku a cítím, jak se ze zahrádek line vůně grilovaného masa. tak slintám jak bernardýn
. Dnes před obědem se jdu zklidnit sem na Poraďte a Ty tady s guláškem
. Normálně i přes monitor cítím jak to voní, nestačím polykat sliny
jh, děkuji za recept. Moje maminka, když už se snědlo pečené maso, udělala noky, nasypala je do pekáčku, ve kterém byla ještě šťáva spod masa, klepla do toho vajíčko. Uprostřed stolu byla obrovská mísa plná hlávkového salátu, přímo ze zahrady. Moje pusa stále tu chuť pamatuje.
Kousek té syrové kližky mám na mražáku. Udělám takový skoro jako guláš, ale ze zeleninou a rajčaty, na špagety o příštím víkendu.
Přesně tak... když náhodou noky zbydou, taky na ně vrazím pár vajec, k tomu je nejlepší právě hlávkový salát...a je bezva večeře za pár minut.
to co vy, cesnek vubec... + pivo + black pearl sojovku + bily pepr + zelene ..majoranka, polevkove, trosicku bazalky atd co je po ruce (mam to rad) + max 1-2lzice prirodniho kecupu nebo protlaku + vegetu atd pri vytvareni bohate chuti, ktera zamestna kazdy chutovy poharek + oblibenou cesnekovo-palivou omacku od vietnamcu, ktera nechutna jako na topinky
zahustuji jen krajicem chleba + mixem bramboroveho a kukuricneho skrobu (Solamyl pod maso). A kdyz mam pocit, ze cibule prilis zvitezila, tak trosicku sody a kosticka masla na zakulaceni
No a ted jdu dat rychle pstruha na gril, protoze nemam po ruce ubrousek na utirani slin
Je fajn, když totéž jídlo lze udělat několika způsoby. A zálržíé na momentální chuti. Dělávám to také. Polívky, zelí, maso. Koneckonců i ten guláš. Jednou, než jsem guláš dodělala, přestala jsem mít na něho chuť. Uvařila jsem kyselé zelí, smíchala guláš s tím zelím, zalila troškou smetany a byl bezva segedýn.
Aleno, také možnost. Vypadá ale moc dobře. Vyzkouším.
Já někdy dělám pečený vepřový guláš. Vepřové, cibule, sladká paprika, na špičku pálivé, na nudličky i syrové, rajský protlak i rajče, česnek,trochu guláš.koření, solamyl, sůl,.voda( příště zkusím s pivem.Vše hodím do skleněného pekáče, promíchám,přikreji a peču (na 250 cca 1 hod) Vůbec neodkrývám..Guláš získá pěknou tmavou barvu.
Dávám rajský protlak, česnek, majoránku, někdy přidám fazole v čili omáčce (pokud jí vnučky tak fazole v tomatě). Stejně tak dělám guláš z hovězí kližky, klidně i z plecka a chutná i ten buřtguláš z godhaje. Někdy přidám koření "maďarský guláš".
U nás do ,,buřtguláše,,dáváme jedině špekáčky z Globusu a je skvělý! Ale jak se říká,,100 lidí,100 chutí,,! :--)) Jinak do guláše kápnu trošku tekutého čili,máme rádi ostřejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.