Co dáváte do guláše?

Od: Datum: 05.06.16 10:13 odpovědí: 21 změna: 13.08.16 00:10
avatar

Co dáváte do guláše, kromě masa a obrovského množství, do tmava, na sádle, osmažené cibule a papriky? Dáváte rajský protlak? Česnek? Majoránku?

Dostala jsem krásnou flákotu hovězí kližky. Snilo se mi o guláši. Mám už kostky masa, zatažené na hromadě osmažené cibule, dosypanou papriku a zalité. Posykává v papiňáku. ;) Jen jsem si vzpomněla, kolik receptů jsem slyšela, četla, ochtnala. Jak guláš děláte vy?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 05.06.16 10:20
avatar

protlak, česnek,majoránku, pivo

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.16 10:33
avatar

Dobrý dem. K tomu co tam už dávate, já dávám ještě majoránku a česnek, ale jenom trochu. A pak ještě jednu feferonku posekanou nadrobno, když to chci pikantnější. Pokud jí nemám, tak trochu chili. Vím, že hodně lidí to děla v papiňáku, ale přestože máme dva, tak bych v něm guláš nikdy nedělal. Jde o to, vysmahnout ho tak 2x na tuk, a to se v papiňáku dělá těžko. Trvá to ale samozřejmě déle.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: jh®
Datum: 05.06.16 10:37
avatar

Taky právě dělám guláš z kližky. ;)

Já dávám sůl, pepř, papriku, trochu kmínu. Česnek a majoránku až ke konci. Nezahušťuji ničím. Taková obyčejná klasika... Jako přílohu máslové noky, ať není furt knedlík.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 05.06.16 17:20
avatar

Plný souhlas a zahustit to musí větší množství cibule, já přidávám v polovině další.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jh®
Datum: 05.06.16 17:51
avatar

Jsem ráda, že kuchařka ve věku mé maminky (mamka je o dva roky starší, než vy), mi postup schvaluje. *hi* Já prostě u klasických jídel neexperimentuju a dělám je tak, jak jsem se kdysi dávno naučila doma.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.16 10:38

Cibule s masem 1:1 a nebo maličko víc cibule. Odtáhnu s ohně a přidám dobrou papriku (sladkou a trochu pálivé), aby se rozpustila v tuku a zároveň nespálila. Přidám maso, promíchám, přidám pár kuliček pepře a 2-3 nová koření a na mírném ohni nechám dělat. Papiňák nemám a ani po něm netoužím. Nepodlévám, protože to není potřeba. Maso pustí dostatek šťávy. Teprve když se po čase voda vydusí, osolím, vylovím koření a po troškách podlévám pivem.

Ani protlak ani česnek a nebo majoránku nepřidávám.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 05.06.16 11:06
avatar

Mimo jiné česnek, libeček, sojovku...musí to mít říz. *cert*

doplněno 05.06.16 21:15:

4 babka z Ocelového města: V pohodě. Libeček ani sojovka se vzájemně nepřebijí, chuť zůstane od obou. *slunce*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.16 11:07
avatar

Děkuji. V bytě mám takovou vůni, že už mi škrundá v břiše a mám plnou pusu slin. :-D

doplněno 05.06.16 11:08:

jh, jak děláte ty máslové noky? Prosím, dejte recept.

doplněno 05.06.16 16:33:

venkov4ever, já mám ráda, když základní potravina hraje v jídle prim. Nemám ráda, když se v jídle přebíjí různé chutě. Ale proti gustu. . . Každý to máme jinak ;)

Od: jh®
Datum: 05.06.16 11:24
avatar

Vždycky od oka. :-D

Utřu máslo... cca třetinu až polovinu (podle počtu porcí), přidám 2-3 vejce, osolím, okmínuju, popráším polohrubou moukou (aby se lépe utřelo). A pak přidávám mléko a polohrubou mouku do požadované konzistence a množství. Pokud chci vykrajovat do vroucí vody lžící, dělám těsto malinko hustší. Pokud chci prohnat sítem na halušky, dělám řídší. Dneska proženu sítem, bo kecám tady. :-D

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 05.06.16 11:29

Babčo. Neprovokuj. *cert* Já jsem už druhý měsíc ze zdravotních důvodů na velice tvrdé dietě. *ee* Když jsme venku a cítím, jak se ze zahrádek line vůně grilovaného masa. tak slintám jak bernardýn :-D. Dnes před obědem se jdu zklidnit sem na Poraďte a Ty tady s guláškem *zed*. Normálně i přes monitor cítím jak to voní, nestačím polykat sliny *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.06.16 16:36
avatar

jh, děkuji za recept. Moje maminka, když už se snědlo pečené maso, udělala noky, nasypala je do pekáčku, ve kterém byla ještě šťáva spod masa, klepla do toho vajíčko. Uprostřed stolu byla obrovská mísa plná hlávkového salátu, přímo ze zahrady. Moje pusa stále tu chuť pamatuje. :-D

doplněno 05.06.16 16:39:

Kousek té syrové kližky mám na mražáku. Udělám takový skoro jako guláš, ale ze zeleninou a rajčaty, na špagety o příštím víkendu. *palec*

Od: jh®
Datum: 05.06.16 17:54
avatar

Přesně tak... když náhodou noky zbydou, taky na ně vrazím pár vajec, k tomu je nejlepší právě hlávkový salát...a je bezva večeře za pár minut. *palec*

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.06.16 14:07
avatar

Do každé pikantní omáčky přidávám lžičku dijonské hořčice. A tuhle omáčku - také čajovou lžičku.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Worcestrov%C3%A1_om%C3%A1%C4%8Dka

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 15:30
avatar

to co vy, cesnek vubec... + pivo + black pearl sojovku + bily pepr + zelene ..majoranka, polevkove, trosicku bazalky atd co je po ruce (mam to rad) + max 1-2lzice prirodniho kecupu nebo protlaku + vegetu atd pri vytvareni bohate chuti, ktera zamestna kazdy chutovy poharek :) + oblibenou cesnekovo-palivou omacku od vietnamcu, ktera nechutna jako na topinky :) zahustuji jen krajicem chleba + mixem bramboroveho a kukuricneho skrobu (Solamyl pod maso). A kdyz mam pocit, ze cibule prilis zvitezila, tak trosicku sody a kosticka masla na zakulaceni :) No a ted jdu dat rychle pstruha na gril, protoze nemam po ruce ubrousek na utirani slin :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.06.16 16:14
avatar

Je fajn, když totéž jídlo lze udělat několika způsoby. A zálržíé na momentální chuti. Dělávám to také. Polívky, zelí, maso. Koneckonců i ten guláš. :-D Jednou, než jsem guláš dodělala, přestala jsem mít na něho chuť. Uvařila jsem kyselé zelí, smíchala guláš s tím zelím, zalila troškou smetany a byl bezva segedýn. *palec*

doplněno 09.06.16 07:23:

Aleno, také možnost. Vypadá ale moc dobře. Vyzkouším. ;)

Datum: 09.06.16 00:17
avatar

Já někdy dělám pečený vepřový guláš. Vepřové, cibule, sladká paprika, na špičku pálivé, na nudličky i syrové, rajský protlak i rajče, česnek,trochu guláš.koření, solamyl, sůl,.voda( příště zkusím s pivem.Vše hodím do skleněného pekáče, promíchám,přikreji a peču (na 250 cca 1 hod) Vůbec neodkrývám..Guláš získá pěknou tmavou barvu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: toustik
Datum: 12.08.16 07:56

Hovězí maso, cibule, 2-3 na drobno pokrájená rajčata, koření: hodně papriky, sůl, pepř, čerstvá čili paprička a hořká, vysokoprocentní čokoláda (nikdy nedávám úplně celou tabulku) a jako příloha bramoráčky.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 12.08.16 11:30
avatar

Toustíku, ta rajčata, ta chápu. Ale čokoládu?! Neupsal jste se?

Od: coco
Datum: 12.08.16 12:00

Tloustik vi co je luxus, cokolada je misto cukru vcetne lepsi chuti. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.08.16 19:59
avatar

Dávám rajský protlak, česnek, majoránku, někdy přidám fazole v čili omáčce (pokud jí vnučky tak fazole v tomatě). Stejně tak dělám guláš z hovězí kližky, klidně i z plecka a chutná i ten buřtguláš z godhaje. Někdy přidám koření "maďarský guláš".

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ruze®
Datum: 13.08.16 00:10
avatar

U nás do ,,buřtguláše,,dáváme jedině špekáčky z Globusu a je skvělý! Ale jak se říká,,100 lidí,100 chutí,,! :--)) Jinak do guláše kápnu trošku tekutého čili,máme rádi ostřejší.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.