Nejste přihlášen/a.
Pece o dite me bavi. Ma uz skoro 18 mesicu, ale vse kolem me, o co se snazim se nedari. Musim pracovat na PC ale dite me furt taha od PC a u toho rve. Ze si nahore stezuji i sousedi. Driv spal celou noc az do 6, ale ted se v noci zas budi a stava zase v 6 a ja sem nevyspala a protivna. Pritel se vzdy vraci od patku do nedele, a neni schopny najit si praci bliz io kdyz mi to nekolikrat sliboval.
Mela sem dlouholete kamaradky co maji podobne stare deti, ale posledni dobou si nerozumime. Kdyz sem v pul roce ditete jela s pritelem na romanticky vikend, protoze se vidime jen v tydnu, byla a dite nechala u nasich. Byla sem narcena ze sme spatna matka, ze ony by to nikdy neudelaly. Pritom nasi se tesili, ze ho pres vikend budou mit u sebe. Uz nemam naladu se s nimi ani schazet, kdyz se domluvime, alebohuzel i kdyz sme se snazila tak jine kamaradky sme si proste nesehnala, asi sem se jim nelibila nebo co. Spatne mluvim, zadna kraska taky nejsem. Nevim co jim na me vadilo.
Jak musíte pracovat na pc?! Proč musíte pracovat na pc?! Nechejte toho! Stát vás platí za to, že máte veškerou péči věnovat dítěti, které vaší lhostejností k němu, strádá! NECHEJTE TOHO Vezměte malého ven, do herničky (Klubíčka, Mateřského centra nebo jak se to u vás jmenuje), hrejte si s ním, mazlete se. Věnujte se jen a jen jemu! Uvědomte si, že práci a vůbec mnoho věcí ještě zažijete ve stejných nebo podobných podobách, ale dítě, dítě už ne. Vyroste vám dřív, než si toho užijete. Navíc, bude duševně postižené nedostatkem vaší péče. Té péče, která má být 24 hodin denně, aby z něho vyrostl zdravý člověk!
Kruci, ženská! Chtěla jste dítě, porodila jste ho, tak se starejte se vší pečlivostí! Nebuďte v depresy a lhostejná k pláči malého dítěte!
Ve vedlejší ulici paní také musela "pracovat" na pc. "Jen na chviličku". Já jsem už jen viděla rychlou sanitku, jak odvážela utopené dítě.
Stát platí...to mě pobavilo Ano platí, ale almužnu, tak se nedivím, že některé matky jsou donuceny si přivydělávat. Paní přispěvatelka je zřejmě "bílá" a tudíž od státu dostává minimum. Ovšem kdyby byla do tmava, válí se v penězích a nemusí nic řešit.
Nějaké peníze přinese přítel. My jsme měli dříve mateřskou při prvním dítěti půl roku a potom jsme táhli všechno z jednoho platu. A teprve ve třech letech dítěte jsme jej dali do školky a já nastoupila do práce.
Je pravda, že se pralo v prádelně, voda byla vlastní, pod kotelem se spálilo dříví a pralo se v jedné vodě a tím se hodně ušetřilo. Ale také se každý den vařilo a hlavně jednoduchá, levná jídla našich babiček, hodně jsem pekla. Čas byl, protože nebyly právě ty počítače.
A mám ty vzpomínky, že když bylo dítě malé s hadrovými plenkami, tak jsem každý druhý den byla pár hodin v té prádelně a říkala si, já tu mateřskou trávím tady ve sklepě. No, jinak to v těch 70. letech nešlo, jednorázovky nebyly.
jo, tak to bylo pohanko...dneska matky jsou v luxusu..a také snad mají partnery, alimenty, tak nejsou samoživitelky jak pořád vykřikují. Nevstoupil do nich duch svatý že...
marta01 Datum: 26.05.16 08:54
Také mi to často napadlo, každá druhá má VŠ, práci odvádí na počítači a její písemné projevy jsou na urovni žáka 6 tř. Takže také žasnu.
když tak čtu tento nářek, tak silně pochybuji že matka si musí na p.c. přivydělávat. Spíš se učí gramatiku. Přidat jí práce,chudák dítě,když jí vadí už teď tak co z chudáčka vyroste.
Trochu me šoklo to tvrde y na konci, az v takove depresi byt nemusite jinak docela chapu, ze se z toho kolotoce stresujete a chtelo by to mit spriznene duse po ruce. Zkuste najit aspon jednu vstricnejsi kamosku, sama se z toho utrapite.
Nechápu. Hlídání jsem neměla, muž chodil domů večer, celý den jsem se věnovala dítěti, když šlo po obědě spát, dala jsem si kafe a za chvíli kmitala v bytě. V noci jsem natírala, lakovala, tapetovala a do tří do rána často šila, abych neokrádala dítě o svou péči. Denně, za každého počasí jsme byli venku a ještě jsem se stačila odreagovat při společném "venčení dětí" s kamarádkami. Mně tedy péče o dítě naplňovala. Možná jsem měla na dítě dost času, protože jsem hodiny nečučela na internet a každých pět minut do mobilu, ani nevypisovala zbytečné a nekončící SMSky, jak to dnes vidím u mladých.
Samuraj, to, co paní píše, to není o nutnosti vydělávat peníze, protože mateřská je almužnou. Jen tak pro kontrolu: kdy vy jste měl na to, abyste vzal svoji ženu na romantický víkend? A vidíte, oni na to měli. Evidentně otázka je psaná na telefonu. Internet, počítač, telefon, připojení. Tedy žádná bída v rodině není. To, co mladá maminka píše, to je o nezralé mladé ženě, které se dítě "přihodilo" nebo si dítě spletla s panenkou. Ale postavit se k němu, jako zodpovědná máma, neumí.
Ještě bych chtěla podotknout, že když neumí navázat kontakt s dítětem, bude pro ni výchova v pozdějších letech mnohem problematičtější. Zeptejte se psychiatrů a psychologů, ti vám řeknou, že všichni úchylové (kteří nemají postižení v DNA), měli špatný vztah s matkou. Máma neměla na ně čas, měla jiné zájmy, jiné priority. A když si představím, jak zoufale křičící dítě tahá mámu od počítače až tak, že si sousedi všímají, to se na mě nezlobte, to mi příjde úchylné.
Samuraji, souhlasím se vším, co píšete. Jen jste to poprvé napsal tak, jako by bylo vpořádku, že mamina sedí u počítače. Když si vaše řádky přečetla, určitě se zaradovala, že se jí někdo zastal. O cyganech vím svoje, bydlí jich v bytě pode mnou 6 děcek, z toho jsou 4 postižené, protože táta a máma jsou bratranci. Pošťačka si pustila pusu na špacír, takže víme, jak na tom finančně jsou. Ale řečma nic nezměníme! Vůbec nic! Ale můžeme změnit postoj mladé mamky ke svému dítěti.
Babko, souhlasím s Vámi. Pokud tazatelce dítě vadí a spíše než jemu se věnuje počítači, tak je něco špatně. Já jen poukazoval na to, že mateřská a potažmo rodičovská je v tomto státě almužnou. Před třemi lety, když se nám narodil syn, brala manželka porodné pouze na něj. Na druhé dítě stát nepřispěl ani korunu. A nejvíc mě se.., že stát měří dvojím metrem. Tmavým zvlášť a bílým také zvlášť. Nedaleko nás bydlí rodina polocikánů, u baráku neskutečnej bordel, řev a špína. Věčně jsou u nich nějací vymahači dluhů. Mají 5 harantů a nedávno jsme si všimli, že jsou všichni pryč. Jeden týden, druhý týden, třetí týden...pak jsme se od jejich souseda dozvěděli, že byli 3 týdny na dovolené na Mauriciusu. A to vše nejspíše bylo hrazeno ze sociálních dávek. Neříkám to pro nějakou závist nebo tak něco. Já nikomu nic nezávidím, jen poukazuji na ten paradox. Lidi, co každý den chodí poctivě do práce, platí všechny faktury, účty a hypotéku, musí sedět doma na prdeli, protože na to prostě nemají a jiní, kteří se doma válej, dělaj bordel, všude dluhy si trajdaj po světě. Ať si jedou třeba do tramtárie, mě je to putna, jen mě vytáčí tenhle systém.
Jinak to Y ve slově Depresy bije do očí...
samuraj-systém není nejlepší to je pravda.Každý si myslel jak jsem dostala porodné,dávky na děti...ale to je teď jen pro ty co nikdy nepracovali a umí se přizpůsobit systému.Na druhou stranu si ale nemůžu stěžovat ani já.Pracovala jsem poctivě 15let,takže nemocenská byla dobrá a mateřská byla potom větší než výplata.Potom doplacených 45dní dovolené od zaměstnavatele,odpis daní na manželku,na děti,potom školkovné...jen ta rodičovská je malá,to je pravda.Jednou o tom byl článek na maminka.cz a v jiných státech Evropy nebo USA je to horší jak u nás.Jsme takový střed ani nejlíp,ani nejhůř.
Víte co, mě třeba vadí ty kecy politiků, jak bysme měli být pro rodinu a že Češi málo rodí apod. ale když není od státu v tomto směru řádná podpora, tak nechápu, čemu se diví. Souhlasím s Vámi, že třeba ty odpisy daní na děti a manželku byla jedna z mála milých věcí, která byla na výplatnici docela znát.
Samuraji, mi se hodně příčí, když cygani řvou: Mám děti, moje děti. Nemyslím si, že primární živitel by měl být stát. Nikdo z rodičů by něměl spoléhat na stát, neměl by operovat tím, co politici říkali nebo slibovali. Každý z nás, kdo jsme děti chtěli, se musel o ně postarat sám. Mateřská a porodné a daně, to je fajn jako nástavba. Ale základ je přece na rodičích. To je naprosto bez debaty. A kecy politiků?! Jsou jen kecy a předvolební hlášky. Tazatelce nikdo nedal příkaz, ať porodí dítě. Je dost antikoncepce a času, aby k mateřství dozrála. Ale když už se stalo, dítě po ní požaduje veškerý čas a veškerou péči. Co tam stát a politici!
Hoďte za hlavu svoje v uvozovkách kamarádky. To Vás tak rozhodí mínění druhých? Víte, ony Vám to možná závidějí, že třeba takovou možnost nemají. Dobrá matka je ta, která nechá dítěti prostor a nedusí ho svojí přítomností a ukáže mu i jiný svět, jiné vazby. Pozvěte na jeden v týdnu někoho z rodiny /třeba sestřenice, bratranec/, kdo má stejně staré dítě,ať si děti pohrají a Vy můžete utužit rodinné vztahy.
Jinak řešení máte ve svém dotazu. Pro většinu prarodičů není problém výpomoci s vnoučaty, pohlídání, pomazlení. Vždyť to je jejich sluníčko. Takže navažte užší spolupráci s babičkou a dědou, které máte u sebe poblíž, možná zbytečně máte zábrany a oni se těší, až je opět oslovíte. také musíte dítě trénovat, kdybyste musela do nemocnice, tak Vás někdo musí zastoupit a většinou to bývají prarodiče, tak ať si obě strany zvykají. Musíte na to pohlížet pragmaticky. Nezapomínejte i na rodiče od Vašeho přítele i tam mohou být možnosti hlídání, pokud není problém ve vzdálenosti.
Malé dítě je osobnost a potřebuje pozornost. Také nepochopím Váš přístup sezení u PC a nehrát si a nevěnovat se dítěti. Ono potřebuje kontakt. Dejte si inzerát do místních novin, že hledáte kamarádku na pískoviště apod., když ty, se kterými jste se již seznámila, nejsou tak vstřícné.
Utahejte to malé. Dopoledne ven, odpoledne ven, za jakéhokoliv počasí.
Peníze nejsou všechno, pokud má přítel práci a je celý týden pryč, jistě nějakou zlatku přinese. Podívejte se kriticky po domácnosti, kde by se dalo ušetřit, kde Vám zbytečně utíkají peníze. A to co si vyděláte nyní svojí prací, jestli těch pár korun stojí za to. Až půjdete zpět do práce, tak peníze budou. Souhlas ,,babkazov,,. Nezanedbejte něco.
Nemáte i v domě ještě zdatnou, osamocenou sousedku, která by Vám děcko pohlídala a Vy ji na oplátku třeba vypomohla jiným způsobem?
Klid,taky sedím doma se dvěma(8mes.)jediné co mě zachraňuje je,že s nimi chodím běhat.Ovšem kočárek měl životnost 3měs,protože už stávkujou kolečka a na mě taky padá deprese,co si počnu.Nevím jestli jste udělala dobře tady napsat,protože mi tady nedávno jeden odpověděl,že si jen stěžuju,ale jak mám jít nakoupit s kočárkem a vozíkem dotěď neodpověděl.A to jsem jen odpověděla jiné tazatelce na dotaz.Takže chytráků je vždycky spousty a od kamarádek to bolí nejvíce.Taky raději s žádnou nemluvím a když, tak né o dětech.
Přivydělávám si podobně jako vy a taky už to není žádný med,pořád k nim odbíhám a usínají čím dál později,tak to stíhám tak,tak.Když to na mě tak dolehne,hodím na celý den práci za hlavu,odložím ji.Pomáhá mi jet na výlet,hodit děti do auta,při řízení si zaspívám,proběhnu se kolem Frýdecko-místecké přehrady a potom do nákupáku,kde si zajdu na kafe.Kupudivu takový den jen s dětma ,sama, v jiném městě mi dělá dobře,odpočinu si i když jsem s nima.Klidně využijte hlídání a neřešte co si druzí myslí,udělajte si den pro sebe.Já mám chlapa taky pořád práci a hlídání nemám,tak jsem se naučila odpočívat i s nima,ale vy využijte co jde a relaxujte.
Někdy mi s nima jde chlap na procházku a já si skočím na hodinu do fitka do vibrosauny,taky parádní relax.Takže kašlete na druhé,užíjte si to.Je to jedinečné životní období ženy,které se nebude opakovat,přece jej nechcete ztrávit v depresích.
S tak malým dítětem nelze celý den pracovat na PC. Maximálně ještě tak, když spí. Jinak je samozřejmé, že dítě vyžaduje váš čas a péči, je totiž malé. A jemu se nelíbí, že sedíte u PC, pracujete a nevěnujete se mu. Ono nechápe, že máte práci... proto vám řve. Nemůžete si to jinak doma zorganizovat? Že byste pracovala, když dáte dítě spát? Večer? Na kamarádky nehleďte, každý to má jinak nastavené. A necítíte-li se v jejich společnosti dobře, tak se s nimi nestýkejte.
Ty kamarádky třeba ani nejsou zlé a rýpavé.Já si všimla,že lidi neposlouchají a nevnímají co druhý říká.Už v porodnici kluci prděli jak medvědi,ale pořád jsem poslouchala od tchyně jak hlavně kluci na to trpí,že jsou to prdíky...a já marně pokaždé opakovala,že nepláčou kvůli tomu,že prdí dost a furt.Stejně tak jsou zvyklí kakat mimo plínu,ale na každé návštěvě s tchánem říkali"tlačíš do plínky?to bude nadělení"...a zase jsme marně opakovali,že kdyby se jm chtělo,tak zavolají.Teď jsem kamarádce říkala,že rostou zuby,ale to už dlouho a jsme nemocní,teploty a rýma...a zase "když rostou zuby,tak jsou teploty" a já zase marně říkala,ale oni jsou fakt nemocní,chytli jsme to všichni!
Lidi prostě melou svoje a málokdo poslouchá a kamarádky matky neumí naslouchat snad vůbec.
Dobrý den,
odpovím vám jen na část otázky ohledně potřeby pracovat a naléhání vašeho dítěte. Nepíšete tedy vůbec nic o časové náročnosti vaší práce.
Sama jsem vypozorovala následující: Vím, že potřebuji "pracovat" (ať už je to cokoliv), jak tedy nejlépe získám potřebný klid? Dítě musí být před započetím mé práce nabažené mé pozornosti. Prakticky to vypadá tak, že si prostě s dítětem pohraji, povídám, zablbnu a ono pak nemá takovou potřebu neustálé pozornosti. Vzhledem k věku vašeho dítěte to může být například to, že pustíte na CD dětské písničky, budete s ním dovádět, zpívat a tančit. Po nějaké chvíli může dítě v tancování pokračovat samo. Nebo mu zkuste dát úkol adekvátní jeho věku - třeba postav co nejvyšší komín z kostek. Na mého syna to platí - miluje, když dostane nějaký úkol nebo práci a já do něj tímto vložím důvěru v jeho schopnosti. Sice je syn starší, ale pokud dáte dítěti najevo, že jste na něj pyšná, co dokázal sám, tak bude více samostatné. Při práci občas dojdu dítě zkontrolovat a prohodím s ním pár slov, aby mělo pocit mé přítomnosti a zájmu o něj.
Možná to vypadá příliš organizovaně, ale když to budete dělat s láskou a zájmem, tak budete oba spokojeni.
Začnu u Vás, mladá paní. Sama sebe dosti podceňujete, máte malé sebevědomí. Špatně mluví řada lidí, vzpomeňte namátkou třeba na Havla, na Schwarzenberga. A jak se vyznali na politické scéně. A že nejste kráska? Asi se některým lidem líbíte, jinak byste se nevdala a neměla manžela. Takže jemu se líbíte určitě.
Trochu se mi nelíbí Vaše chování. Znovu si přečtěte svůj dopis. Něco od lidí chci. Začala bych proto: Dobrý den, milí rádcové...a ne nějak zpoloviny: Péče o dítě mě baví.
Stejně tak konec - lidé strávili nad Vaším příspěvkem nějaký čas, napsala bych: Děkuji za Vaše rady...Nic Vás to nestojí a přitom byste se hned mnoha lidem jevila jako příjemná paní, která se umí chovat.
Kamarádky pusťte k vodě. Zvláště, pokud si nerozumíte. Jste mladá, život máte před sebou, jistě najdete další kamarádky, zvláště, budete-li se chovat kapánek uctivěji, jak jsem už napsala. Rodiče se na mrně těšili, obstarali jej dobře, tak proč se nervovat? Nesbírejte drby a žijte pro své dítě.
A že musíte sedět u počítače? Proč? Máte přece mateřskou a ta je od toho, abyste se starala o dítě. To je hlavní náplní. Aby dítě neřvalo, netahalo Vás od počítače a nerušilo sousedy. Od toho jste na MD. Dítě pochováte, zabavíte, zazpíváte mu, jdete na procházku, uvidíte, jak bude spokojené. Na tu práci na PC se prozatím vybodněte, dítě je přednější. Čtěte mu, vyprávějte, naučte ho jednoduchá říkadla, pokud v tomto věku něco zanedbáte, nelze to později napravit. Proč jsou některé děti dobře naladěné, chytré, umí se hezky chovat, usmívají se na svět? A některé vystresovaní uječení chudáci? Je to podle toho, jak dalece se jim matky věnují, co jim dají /myslím duševně/, co je naučí.
Proto přehodnoťte svůj život, zavřete počítač, věnujte se dítěti a ke svému okolí buďte vstřícnější. Slůvky "Prosím" a "Děkuji" nešetřete. A uvidíte, že budete spokojenější nejen Vy, ale i dítě, pokud se mu budete věnovat jako milující matka. Jaga.
Tak tohle kamarádky nejsou. Já říkám kamarádka důvěrné osobě, která mi rozumí, nebo se o to alespoň upřímně snaží. Dámy Vám ještě starosti přidělávají, místo co by pomohly. Dát dítě na hlídání rodičům není prohřešek, obzvláště ve Vaší situaci. Vykašlete se na slepice a najděte si jinou kamarádku, třeba u pískoviště. Jen mi hlava nebere, proč děláte na počítači, když jste na mateřské? Na mateřské jste kvůli péči o dítě a řvát bych ho kvůli počítači nenechala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.