Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové
zítra se chystám dělat řízky, přijedou příbuzní, a ráda bych k řízkům udělala bramborový salát, ale raději bych nějaký
" odlehčený " , než ten klasický ,co dělám stále. Neporadili byste nějaké vyzkoušené recepty?
Díky všem za případné tipy
Dobrý den, dobrá alternativa k bramborovému salátu je "prdlavka". Vařené brambory, jemně nakrájená cibule, škvarkové sádlo a ocet. Jen to pošťoucháte a promícháte. Je to výborné. Zdravím!
doplněno 07.05.16 14:24:Je to něco mezi. Tedy, na horké uvařené brambory přidáte tu cibulku, sádlo a ocet (dle chuti) - a "drtíte" na kousky. Ono se to celé spojí, slepí, omastí a potom to chutná. Ani ten účinek (viz lidový název) to nemá moc výrazný .
xy - v Německu jsem jedl bramborový salát s ananasem (patrně to byl původně kompot).
No, doporučit to nemohu, ale zajímavé to bylo .
Den předem uvařit brambory ve slupce. Druhý den oloupat, nakrájet na kostičky, osolit, opepřit, zakápnout olejem. Mezitím ve slané vodě v menším rendlíku uvařit do měkka na drobno nakrájenou cibuli (může být i červená), nálev nechat vystydnout, přikyselit octem "tak akorát", prostě podle chuti. Lžící vybrat uvařenou cibuli do brambor a nálevu tolik, aby salát moc neplaval. Nejlepší je ke smažené rybě, k té je ta nakyslá chuť výborná, ale děláme v létě i k řízkům.
Já jsem kdysi dostala recept na údajně rakouský bramborový salát od známého.Brambory ve slupce,a cibule(hodně)se povaří lehce v octové osolené vodě,přidá se i trochu cukru.Cibule se přecedí,přidají se brambory ,opepří ,přidá se trochu oleje a je to.Je výborný a máte pocit,že jíte klasický bramborový salát...
Přesně ten popisuju výš (cukr vynechávám), recepis mám od své vídeňské prababičky, která do Rakous odešla jako 14-ti letá a vařila tam.
Moje suroviny na bramborový salát vařené brambory, vařená vajíčka, kyselé okurky, cibule (spařená) vše nakrájím na kostičky, přidám vařenou mrkev s hráškem , nastrouhané na nudličky jablko.Osolím, opepřím, trochu hořčice, okyselím octem vše promíchám. Přidám 1/3 bílého jogurtu ( používám Holandii), 2/3 majonézy znovu promíchám, nejlepší je nechat uležet do druhého dne.
Doplním do salátu ,,hahanaj,, může se dát lžíce třeba slunečnicového oleje.
Jinak já dělám řecký salát. Namíchá se z: oloupaných, uvařených brambor, tedy ne ve šlupce, na drobno pokrájené čerstvé zeleniny - paprika, rajče, okurka. Přidává se nadrobno posekaná petrželová nať /kudrnka/, plus klasika sůl, pepř, a výše uvedený jedlý olej.
Salát lehký, hlavně letních měsících.
Cibule se nedává, i třeba někdo si myslí na olivový olej, ale to bych se bála.
Jinam bych spíše přidala vejce pro změnu, někdy v létě k večeři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.